Obrenovac, 01.07.2022

DECA U SRBIJI SU PRVA PO KORIŠĆENJU DRUŠTVENIH MREŽA U EVROPI!


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 26.01.2022.
Opasnosti vrebaju...

Foto:Thinkstock


Alarmantan je podatak izveden iz velikog evropskog istraživanja „EU kids onlajn”, da su deca u našoj zemlji prva po korišÄ‡enju društvenih mreža na celom kontinentu. Čak 86 odsto mališana u našoj zemlji koristi internet svaki dan. Veliki broj dece posećuje sajt „Omegle” pod izgovorom da vežbaju engleski. Njima je zanimljivo što upoznaju ljude širom sveta i ne razmišljaju o tome da li su njihovi vršnjaci vrbovani i plaćeni od strane pedofila da uspostavljaju kontakte sa svojim vršnjacima.

O sve podmuklijim klopkama koje vrebaju decu govorila je Katarina Jonev, stručnjak za bezbednost dece na internetu u emisiji Puls Srbije na Kurir televziji.

- Moramo reћi da je pedfilija jedan od oblika organizovanog kriminala. Kada govorimo o organizovanom kriminalu moramo reći i da ljudi koji vrše kriminal imaju ogromnu korist stečenu na nelegalan način. Pedofilija je treći najzastupljeniji vid kriminala zastupljen na globalnom nivou. Kriminalci i te kako koriste Internet da steknu novac na nelegalan način.

Jonev ističe i da roditelji posebno treba da obrate pažnju na nekoliko stvari, a među njima je svakako i da savetuju decu da ne veruju previše nepoznatim ljudima.

- Pedofili organizuju grupe dece, koja ulaze u konverzaciju sa decom, pod izgovorom da, na primer, vežbaju engleski. Deca koja su usamljena, koju nema ko da nadgleda, koja isuviše veruju drugim ljudima, postaju žrtve. Dolazi do uspostavljanja intimnijih odnosa. Kada dete pošalje svoju fotografiju pedofilu, ono postaje meta. Sve je više takvih primera - rekla je Jonev.

Katarina Jonev ističe da su rezultati istraživanja poražavajući.

- Sva istraživanja i rezultati su poražavajući i pokazuju da je svako treće dete bilo meta uznemiravanja na društvenim mrežama. Ono što je takođe loše je istraživanje da će samo jedno od desetoro dece da podeli svoje negativno iskustvo sa roditeljima- rekla je Jonev.

- Ukoliko se ne opametimo ovi podaci ćebiti još gori. Roditelji treba da se ohrabre da pažljivije nadgledaju aktivvnosti svoje dece. Apelujem na roditelje da se aktivnije angažuju u zaštiti dece. Roditelji su prvi od kojih kreće model ponašanja - zaključila je Katarina Jonev.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE