Obrenovac, 04.07.2022

DETALJNO UPUTSTVO ZA UPIS U PRVI RAZRED


Izvor: Kurir.rs/Aleksandra Koci─ç/Lokalne novine | Obrenovac, 30.03.2022.
Oko 65.000 dece u septembru će prvi put sesti u ŠKOLSKE KLUPE

Foto:Shutterstock


Upis dece po─Źinje 1. aprila i traje do 31. maja, a roditeljima je omogu─çeno da preko portala E-uprava zaka┼żu terminu u ┼żeljenoj osnovnoj školi i testiranje budu─çih prvaka

Oko 65.000 mališana u Srbiji ove godine ─çe prvi put u septembru sesti u školske klupe. Upis dece po─Źinje 1. aprila i traje do 31. maja, a roditeljima je omogu─çeno da na jednostavan na─Źin preko portala E-uprava zaka┼żu termin u ┼żeljenoj osnovnoj školi za upis i testiranje budu─çih prvaka.

Roditeljima donosimo detaljan vodi─Ź kako da budu─çeg u─Źenika najlakše upišu u školu i šta je sve potrebno od dokumentacije.

U prvi razred osnovne škole upisuje se svako dete ro─Ĺeno od 1. marta 2015. godine do 28. februara 2016. godine, dakle, dete koje do po─Źetka školske godine ima najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina. Deca moraju biti vakcinisana DT, OPV i MMR vakcinama, osim u slu─Źaju da stru─Źna komisija za pojedina─Źno dete ne donese druga─Źiju odluku.

- Roditeljima je omogu─çeno da na jednostavan na─Źin, preko portala E-uprave i usluge E-zakazivanje zaka┼żu termin za testiranje deteta i upis u prvi razred osnovne škole. Odlaskom u osnovnu školu u zakazanom terminu roditelji završavaju sve aktivnosti vezane za upis, bez potrebe da donose ijedan papirni dokument - izvod iz mati─Źne knjige ro─Ĺenih, prijavu prebivališta, uverenje o poha─Ĺanju predškolskog programa i dokaz o obavljenom lekarskom pregledu deteta, jer ─çe svi podaci biti pribavljeni po slu┼żbenoj du┼żnosti elektronskim putem. Izuzetno, obavezno je doneti u školu lekarsko uverenje ukoliko je lekarski pregled obavljen kod privatnog lekara ili u vojnoj zdravstvenoj ustanovi - ka┼żu za Kurir iz Ministarstva prosvete i dodaju:

Opada broj prvaka

Godina upisa Broj prvaka 1953. 120.000 2000. 85.226 2015. 68.740 2018. 65.510 2019. 63.371 2020. 66.000 2021. 66.864 2022. 65.000

- Roditeljima je na portalu E-uprava na raspolaganju i imenik sa kontaktima svih osnovnih škola, kao i kontakt-centar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na broju telefona 011/735-0557, a operateri su dostupni radnim danima od 8 do 15 ─Źasova. Upis dece traje do 31. maja, s tim da škole mogu da vrše upis i posle tog datuma - objasnili su iz ministarstva.

Testiranje deteta obuhvata

 • Test emotivne zrelosti
 • Test socijalne zrelosti
 • Test intelektualne zrelosti

Sistematski pregled

 • Otorinolaringolog
 • Oftalmolog
 • Fizijatar
 • Logoped
 • Stomatolog
 • Laboratorijska analiza krvi i urina
 • Provera vakcinalnog statusa i vakcinacija

Tako─Ĺe, sistematski pregled je obavezan za svako dete koje se upisuje u prvi razred. On se obavlja kod pedijatra, koji na osnovu pregleda drugih specijalista odre─Ĺuje procenu zdravstvenog stanja deteta, i na osnovu toga izdaje potvrdu koja se prila┼że prilikom upisa deteta u osnovnu školu.

Sve lako i elektronski

Dokumenta ne prila┼żu roditelji, ve─ç se ona školi dostavljaju po slu┼żbenoj du┼żnosti:

 • Izvod iz mati─Źne knjige ro─Ĺenih
 • Uverenje o poha─Ĺanju predškolskog programa
 • Dokaz o lekarskom pregledu deteta
 • Dokaz o prebivalištu roditelja

Za sve sistematske preglede uput izdaje pedijatar, kod kog se prvo odlazi, a potom i dolazi nakon završenih svih pregleda. Tada dete dobija vakcinu.

I privatnici rade sistematske

Cene od 6.900 do 7.500 dinara

Roditelji, u ┼żelji da izbegnu peripetije sa ─Źekanjima i zakazivanjima pregleda kod specijalista, decu sve ─Źeš─çe vode na sistematske preglede u privatne klinike. Cene se za kompletan pregled kod pedijatra, specijaliste ORL, fizijatra, oftalmologa, stomatologa i logopeda, uz ura─Ĺene analize krvne slike i urina, kako saznajemo, kre─çu od 6.900 do 7.500 dinara.

Pošto je osnovno obrazovanje u Srbiji obavezno, za roditelje koji ne upišu dete u prvi razred kazna je do 5.000 do 100.000 dinara.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE