Obrenovac, 29.11.2021

KAKO DA VAM MESEČNI RAČUN ZA STRUJU BUDE MALO VEĆI OD 700 DINARA?


Izvor: Espreso/Mondo/Lokalne novine | Obrenovac, 09.09.2021.
Ministarka Mihajlović sve detaljno objasnila

Foto:Espreso


Ministarka rudarstva i energetike Zorana MIhajlović istakla je da je raspisan konkurs za gradove i opštine za subvencionisanje ugradnje solarnih panela, dodjaući da bi ta procedura trebalo da bude završena početkom oktobra.

"Odmah nakon toga, opštine će raspisati dva javna poziva - jedan ka preduzećima koja će vršiti ugradnju, a drugi ka građanima. Realno je da građani krajem oktobra, početkom novembra potpišu prve ugovore", rekla je Mihajlović, dodajući da je prosečna potrošnja srpskog domaćinstva 400 kilovat-časova, a prosečan račun iznosi oko 3.500 dinara.

"Obično se ugrađuju solarni paneli od 5 kilovata koji proizvode 430 kilovat-časova, što znači da će građani plaćati samo fiksni trošak ka distribuciji od 700 dinara", rekla je ona, navodeći da takav panel košta između 3.500 i 4.000 evra, a u proseku traje 25 godina, a objasnila je i kako izgleda procedura prijavljivanja.

"Građanin se javlja na konkurs, dobija ugovor, dobija polovinu novca, firma instalira panel, distribucija je onda dužna da proveri da li je sve u redu u roku od 5 dana i onda daje dozvolu da energija ulazi u sistem", objansila je ona. je ministarka.

Kako je dodala, očekuje da do decembra budu postavljeni prvi paneli, a uz to se i svrnula na projekat zamene stolarije koji je ocenila kao uspešan.

"Ogromno je interesovanje, zato ćemo imati još jedan konkurs za stolariju, obezbedićemo novac, u novembru ili decembru će biti još jedan poziv", najavila je ministarka.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE