Obrenovac, 08.05.2021

EKOLO┼áKA BUDU─ćNOST OP┼áTINE OBRENOVAC


Izvor: obrenovac.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 05.03.2021.
U toku su aktivnosti na izradi novog Lokalnog ekološkog akcionog plana

Foto:obrenovac.rs


Javno preduze─çe za zaštitu ┼żivotne sredine opštine Obrenovac ima za cilj da brine o sredini i da okupi sve nadle┼żne institucije koje mogu da pomognu i pru┼że podršku u realizaciji aktuelnih programa. U ovom preduze─çu, trenutno je aktulena izrada Lokalnog ekološkog akcionog plana, kao bazi─Źnog dokumenta koji predstavlja plan za ekološku budu─çnost grada. Na današnjem sastanku radne grupe anga┼żovane na izradi novog LEAP-a, bi─çe predstavljene sve dosadašnje sprovedene aktivnosti koje su imale za cilj zaštitu ┼żivotne sredine.

Direktor Javnog preduze─ça za zaštitu i unapre─Ĺenje ┼żivotne sredine Svetozar Andri─ç predstavio je delove ovog strateškog dokumenta.

– Izrada dokukmenta se sastoji iz dva dela, jedan deo je revaluacija onih doga─Ĺaja i aktivnosti koje su sprovo─Ĺenje proteklih 5 godina, do isteka prethodnog LEAP-a. Tako─Ĺe on ─çe sadr┼żati i evaluaciju trenutnog stanja, šta je ura─Ĺeno po starom planu i izradu novih akcionih planova – objasnio je Andri─ç i istakao da su u proces izrade novog Lokalnog ekološkog akcionog plana uklju─Źena sva preduze─ça, me─Ĺu kojima su i predstavnici TENT-a, fabrike Mei Ta, fabrike Uljarica, a pozvani su i svi gra─Ĺani na javni uvid.

On je naglasio da gra─Ĺani imaju priliku da sugerišu, postavljaju pitanja, daju predloge u izradi novog ekološkog plana, me─Ĺutim prema njegovim re─Źima dosadašnja iskustava govore o sveprisutnoj nezainteresovanosti gra─Ĺana da svojim aktivnim u─Źeš─çem pru┼że doprinos u izradi plana.

S tim u vezi, on je ovom prilikom pozvao sve zainteresovane gra─Ĺane da iskoriste mogu─çnosti i aktivno u─Źestvuju u izardi novog Lokalnog ekološkog akcionog plana.

– Radne grupe koje smo oformili oceni─çe relevantnost predloga gra─Ĺana i ukoliko su u pitanju smisleni predlozi, oni ─çe postati deo akcionih planova – istakao je Andri─ç.

On je naveo da su mnogobrojne fabrike i industrijska preduze─ça u proteklom periodu radili na projektima ─Źija ─çe realizacija pru┼żiti zana─Źajan doprinos zaštiti ┼żivotne sredine.

– Kada je re─Ź o zaga─Ĺenju vazduha, upiremo prst pre svega u industriju, odnosno u našem slu─Źaju u Termolektranu, potom u Meitu, što je donekle opravdano, me─Ĺutim nije uvek sasvim ispravno. Naime, 1/3 zaga─Ĺenja poti─Źe iz industrije, ostalo zaga─Ĺenje dolazi od saobra─çaja, individualnih lo┼żišta – naveo je Andri─ç.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE