Obrenovac, 29.11.2021

EFEKTI KORONE NA SRPSKU PORODICU


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 07.11.2021.
Tinejd┼żeri na udaru, roditelji zabrinuti za mentalno zdravlje dece!

Foto:Profimedia


Korona virus pogodio je porodice širom sveta. Osim smanjenih prihoda, problemi su se pokavili i u porodi─Źnim odnosima, a blage pozitivne efekte koje je korona dala vrlo brzo su potisnuli oni negativni.

O ovoj temi u "Pulsu Srbije" govorila je Ana Prodanovi─ç iz UNICEFA.

- Deci smo davali više pa┼żnje, korona je imala i pozitivnog efekta - ka┼że Ana Prodanovi─ç iz UNICEF-a.

Zabrinjava nas ono što se u ekonomskom smislu doga─Ĺa sa svima nama, a ista┼żivanje koje daje u preseku stanja u tri vremenske odrednice, od po─Źetka vandernog stanja do marta ove godine, prime─çuju se neki trendovi, koji ne moraju da budu predvi─Ĺaju─çi.

- Skoro ─Źetvrtina doma─çinstava bila je primorana da umanji troškove za prehranu porodice. Kako ko se snalazi u ovim teškim vremenima. Porodice koje su ranije ┼żivele u siromaštvu sada još uvek imaju poteško─çe da sastave kraj sa krajem, a one koje su imale prihode i pre pandemije bolje zara─Ĺuju sada. To neko raslojavnje koje je bilo prisutno i pre pandemije se nastavilo i mo┼żda malo i produbilo. Situacija se jeste malo stabilizoivala u odnosu na prvi i drugi talas, ali oni koji su najsiromašniji i dalje prijavljuju pad prihoda - ka┼że Ana Prodanovi─ç.

Ona je navela i da je pandemija više pogodila gradska naselja, nego seoska doma─çinstva, a negativni efekti korone prevazišli su one dobre.

- Pokuušali smo da pratimo mentalno stanje pojedinaca tokom korone i jeste izra┼żena zabrinutost populacije za neke stvari. Prvenstveno za zdravlje, socijalizaciju deteta i obrazovanje i jedan udeo roditelja pokazao je zabrinutost za nesuglasice u doma─çinstvima - ka┼że Prodanovi─ç.

U odnosu na period pre pandemije roditelji procenjuju da je mentalno stanje njihove dece je u znatnom pogoršanju, navela su istra┼żivanja.

- Nismo analizirali uzroke mentalnog stanja, jer je to prosto nemogu─çe, a roditelji su iskazali zabrinutost da su deca manje zainteresovana za u─Źenje. Roditelji su u odnosu na period pre pandemije ocenili da im mnogo te┼że pada roditeljstvo - ka┼że Ana Prodanovi─ç iz UNICEFA.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE