Obrenovac, 23.09.2023

EVO KAD ─ćE POLICIJA ODUZIMATI VOZILA U SRBIJI


Izvor: Espreso/Polovni automobili/Lokalne novine | Obrenovac, 27.03.2023.
Ovih 18 stavki u izmenama Zakona MORATE ZNATI!

Foto:MUP


Ukoliko napravite te┼żi prekršaj bi─çe vam oduzeto vozilo, ali kako i pod kojim uslovima? Ovakva rigorozna kazna jedna je od stavki koja je obuhva─çena predlo┼żenim izmenama Zakona o bezbednosti saobra─çaja, ─Źije se usvajanje o─Źekuje mo┼żda ve─ç u narednih mesec dana.

O mogu─çnosti oduzimanja vozila zbog prekršaja u saobra─çaju govori se godinama unazad. Po─Źetna ideja bila je da se voza─Źima na koje kazne jednostavno ne deluju automobil oduzme trajno.

Me─Ĺutim, ovo rešenje naišlo je na opre─Źna mišljenja, kako kod stru─Źnjaka za bezbednost saobra─çaja, tako i me─Ĺu poznavaocima prava.

Dok su jedni smatrali da je oduzimanje vozila protivustavno jer zadire u pravo privatne svojine, drugi smatraju da ova mera ima uporište u najvišem pravnom aktu, kao i u va┼że─çem Zakonu o prekršajima.

U svakom slu─Źaju, doneta je neka vrsta srednjeg rešenja, po kojem ─çe se za odre─Ĺene prekršaje vozilo oduzimati, ali samo do okon─Źanja sudskog postupka.

- Postoji mogu─çnost da vozilo bude oduzeto i trajno. Ali to se mo┼że dogoditi jedino u slu─Źaju da sud tako odlu─Źi. Saobra─çajnoj policiji zaista nije cilj kazna sama po sebi, ve─ç i prevencija, odnosno da neke mere deluju kao upozorenje. Zato smo se opredelili za mogu─çnost privremenog oduzimanja i uneli u tekst Zakona da policija mo┼że od nesavesnog voza─Źa da oduzme automobil, ali samo u slu─Źaju da je taj voza─Ź u prethodne dve godine bio osu─Ĺen zbog prekršaja u saobra─çaju - objašnjava Slaviša Laki─çevi─ç, na─Źelnik Uprave saobra─çajne policije.

On tako─Ĺe dodaje da vozilo mo┼że biti privremeno oduzeto isklju─Źivo za grubo kršenje propisa.

- Radi se o prekršajima iz ─Źlanova 329 i 330 ZOBS-a. Primera radi, za vo┼żnju sa preko 1,2 promila alkohola, prekora─Źenje brzine od 100 kilometara na ─Źas u naselju, veliko prekora─Źenje u zoni usporenog saobra─çaja i u zoni škole... Dakle, prekršaji koji direktno ugro┼żavaju druge u─Źesnike u saobra─çaju - napominje naš sagovornik.

 

Ideja je dakle jasna. Odvratiti one koji nisu disciplinovani pretnjom oduzimanja vozila dok traje postupak u sudu. I sa te strane, mo┼żemo da razumemo potrebu da se nešto uradi, jer podse─çanja radi, saobra─çajna policija je prošle godine napisala više od milion kazni i to bez snimaka sa kamera, radara ili presreta─Źa...

Opet, postoji i drugi ugao. Nema sumnje da ukoliko jedan ─Źlan porodice ponovi neki ozbiljan prekršaj voze─çi porodi─Źni auto, bi─çe prakti─Źno kolektivno ka┼żnjena cela porodica. A znamo da procesi mogu trajati i po dve godine...

Mo┼żda zato vredi razmisliti o uvo─Ĺenju oštrijih kazni u budu─çnosti. Naime, ni po aktuelnom Zakonu, ni nakon izmena Zakona nije predvi─Ĺeno da najte┼żi prekršioci, ─Źak ni oni koji ponavljaju teške prekršaje, idu obavezno u zatvor, ve─ç je to ostavljeno na procenu sudiji.

Uostalom, pogledajmo koje su kazne za vo┼żnju bez dozvole.

Ako imate npr. AM, A1, A2 ili A kategoriju (za moped ili motocikl), a uhvate vas da vozite auto, kazna je 20.000 do 40.000 dinara ili zatvor do 30 dana.

Ali ako nikada niste imali voza─Źku dozvolu ni za jednu kategoriju, kazna je zatvor od najmanje 15 dana ili nov─Źana kazna od 100.000 do 120.000 dinara.

Ukratko, po zakonu mo┼że da se vozi auto bez voza─Źke dozvole i da se ne ode u zatvor. Samo mora da se plati nov─Źana kazna. Naravno, sve ipak zavisi od sudije - sudija mo┼że da odlu─Źi da nov─Źana kazna nije dovoljna i da voza─Źa bez voza─Źke dozvole ipak pošalje iza rešetaka.

Teško je dati procenu efikasnosti ukoliko se usvoji oduzimanje vozila zbog prekršaja u saobra─çaju, pošto se ova mera po prvi put uvodi. Sve zavisi od toga kako ─çe da se sprovodi na terenu.

Tu su i voza─Źi na koje oduzimanje vozila jednostavno ne─çe imati efekta. Na primer, voza─Źi koji u vlasništvu imaju više automobila, pa ako im se oduzme jedan, oni ─çe samo da sednu u drugi.

Zatim oni kojima kupovina drugog vozila ne predstavlja nikakav problem u finansijskom smislu.

Podsetimo se da do okon─Źanja sudskog postupka voza─Ź i dalje sme da vozi ukoliko ima va┼że─çu voza─Źku dozvolu i nema zabranu upravljanja. Mo┼żda bi u nekim narednim izmenama nadle┼żni mogli da ovu oblast razrade do najsitnijih detalja, kako bi se spre─Źile manipulacije.

Dakle, ako ovakav tekst Zakona bude usvojen, policija ─çe mo─çi privremeno da oduzme automobil voza─Źima, ali samo onima koji su u prethodne dve godine bili ka┼żnjeni od strane suda za prekršaj u saobra─çaju.

Prekršaji za koje ─çe se privremeno oduzimati automobil:

1. Vo┼żnja pod dejstvom alkohola sa više od 1,2 promila 2. Odbijanje alkotestiranja ili testiranja na opijate 3. Prekora─Źenje brzine za više od 100 km/h u naselju 4. Prekora─Źenje brzine za 90 km/h u naselju 5. Prekora─Źenje brzine za više od 60 km/h u zoni škole ili zoni "30" 6. Prekora─Źenje brzine za više od 50 km/h u zoni usporenog saobra─çaja 7. Prevoz deteta mla─Ĺeg od 12 godina na mestu suvoza─Źa 8. Prevoz deteta mla─Ĺeg od 12 godina na mestu koje nije predvi─Ĺeno za sedenje (prtlja┼żnik, instrument-tabla, zadnja polica, spoljnji delovi vozila i sl.) 9. Prolazak kroz najmanje dva crvena svetla na semaforu u razmaku kra─çem od 10 minuta 10. Preticanje kolone vozila preko pune linije 11. Vo┼żnja bez polo┼żene ijedne voza─Źke kategorije 12. Vo┼żnja tokom mere zabrane upravljanja vozilom 13. Vo┼żnja nakon oduzimanja voza─Źke dozvole zbog nakupljenih kaznenih poena 14. Vo┼żnja za vreme privremenog isklju─Źenja iz saobra─çaja 15. Vo┼żnja no─çu na neosvetljenom putu bez ijednog uklju─Źenog svetla na vozilu 16. Preticanje ili obila┼żenje vozila koje se zaustavlja ili se zaustavilo radi propuštanja pešaka na peša─Źkom prelazu 17. Preticanje kolone pod pratnjom 18. Nepropuštanje vozila pod pratnjom

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE