Obrenovac, 29.11.2021

EVO KADA ĆEMO IMATI PROSEČNU PLATU OD 1.000 € U SRBIJI


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 27.10.2021.
Ovi faktori ukazuju da će se živeti još bolje

Foto:Shutterstock


Za novčanu pomoć države tokom pandemije koronavirusa prijavilo se ukupno 5,767 miliona građana, odnosno svaki stanovnik koji živi u Srbiji.

Posle penzionera koji će 1. novembra prvi dobiti još 30 evra pomoći od države, ostalim građanima ta pomoć biće isplaćena 2. i 3. novembra.

Ekonomista Aleksandar Stevanović kaže za Kurir televiziju da je ta podrška penzionerima sa prosečnim primanjima od 15.000 dinara veoma značajna.

"Većina penzionera u Srbiji ima niske penzije jer nisu imali visoke plate ili dovoljno godina radnog staža. Njima je pomoć od 5.000 dinara velika i tu ništa nije sporno. Znam ljude koji su primili pomoć i presrećni su, reaguju pozitvno, zahvalni su i devet prema jedan je procenat onih koji to smatraju lošom praksom", naveo je ekonomista.

On je dodao da se treba razmisliti o mehanizmima kako da se trajno pomogne našem starom i ugroženom stanovništvu sa penzijama od kojih se ne može živeti.

Iače, kako je naveo, kada se targetira siromašno stanovništvo ovakvim merama, taj novac najverovatnije ostaje ovde.

"Ako imate veći dohodak, pa dobijete još malo, to možete potrošiti tako da dinara ne ostane u Srbiji", napomenuo je sagovornik Kurir televizije.

On smatra daće Srbija u narednih pet, šest godina stići do prosečnih primanja od 1.000 evra.

"Imate rast baziran na infrastrukturi, imate odliv radne snage koji će se takođe zaustaviti u nerednih pet godina, što gura cene radne snage naviše, imate inflaciju i rast produktivnosti, rast BDP, priliv kapitala, sve su to faktori koji će potrajati u narednoj deceniji, pogotovo u narednih pet godina, izvesno je da ćemo živeti bolje", naglasio je Aleksandar Stevanović.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE