Obrenovac, 07.05.2021

'EKONOMSKI TIGAR' POSKUPLJENJA


Izvor: Espreso.rs/Objektiv.rs/Blic/Lokalne novine | Obrenovac, 21.01.2021.
Nova tarifa, a skače i cena paklice

Foto:Informer.rs/Darko Cvetanović


Banke su od Nove godine poskupele svoje usluge, a provizija za podizanje gotovine na bankomatu banke kod koje građani nemaju račun još je skuplja, te se prema novom tarifniku kreće od 20 do 240 dinara za najniže iznose.

To praktično znači da, ukoliko odete preko puta, odnosno na bankomat banke koja nije vaša matična, i podignete 500 ili 600 dinara, možete da ostanete bez još 240 dinara na svojoj kartici. U tom slučaju provizija naraste i na više od 40 odsto.

Bankarske trikove često je veoma teško pratiti, pa građani moraju strogo da vode računa, pre svega gde i koliko novca podižu. Jedna strana banka koja se još pre dve godine spojila s domaćom i dalje naplaćuje uzimanje keša na bankomatu srpske banke, iako posluje u njenom sistemu.

"Iako je moja banka preuzela jednu domaću banku i na isti način je izbrendirala, osim samog naziva, i dalje kada podižem novac na bankomatu kupljene banke, uzima mi proviziju", rekla je jedna Beograđanka.

"Master kartica je identična za obe banke, ali to ništa ne znači za ATM aparate, koje nisu spojili. Jednom sam podigla celu platu od 45.000 na bankomatu domaće banke i ostala bez 960 dinara. Tačnije, nisam mogla da podignem celu svoju zaradu, nego za skoro 1.000 dinara manje. Banka je skinula skoro hiljadarku provizije. Uz to sam uzela i stanje na papiru, što me je koštalo dodatnih 15 dinara", rekla je ona osećajući se, kao mnogi, pokradeno i prevareno.

Najskuplji su mali iznosi

Visinu provizije određuje banka u kojoj klijent ima račun i koja je izdala platnu karticu kojom može da plaća i podiže novac na bankomatima i drugih banaka. Ova naknada zavisi i od vrste plastike, odnosno da li je nacionalna, master ili viza.

Pravilo je da je podizanje malih iznosa i najskuplje, jer su banke odredile minimalne provizije.

Iako je Narodna banka Srbije 2019. godine na svom sajtu okačila sve naknade banaka kako bi uticala na konkurentnost, ništa se nije promenilo, jer su sve banke ostale pri svojim iznosima provizija, a od Nove godine ih i povećale.

Retko koji bankar hoće da se odrekne svoje zarade, koja je upravo najveća na ovim troškovima.

Tako Adiko banka zaračunava proviziju od dva odsto, ili najmanje 240 dinara, Komercijalna takođe dva odsto, ili minimum 60 dinara, a Halk banka najmanje jedan odsto, ili 20 dinara. Minimalnih 150 dinara provizije naplaćuju Erste banka, Eurobanka, kao i NLB banka na keš koji se podiže "master" karticom. OTP zaračunava 195, a Vojvođanska nešto manje – 170 dinara.

OD 1. FEBRUARA CIGARETE POSKUPLJUJU ZA 10 DINARA

Cigarete koje proizvodi kompanija Japan Tobacco International iz Sente od 1. februara poskupeće za 10 dinara, a razlog za korekciju je uvećanje specifične akcize, za dinar i po po pakli, koja je predviđena Akciznim kalendarom.

Vlada Srbije im je na poslednjoj sednici odobrila nove cene, pa će pušači koji uživaju u proizvodima ove fabrike duvana za svoje zadovoljstvo morati da izdvoje od 270 do čak 550 dinara.

Tako se nastavlja praksa da s korekcijom akciza i proizvođači koriguju svoje cene. Ono što je takođe izvesno, to je da će sa ovom korekcijom država proizvođačima, po ovom osnovu, po pakli uzimati 76,75 dinara, umesto dosadašnjih 74,50 dinara. Uz ovu specifičnu akcizu, na cenu cigareta zaračunava se i proporcionalna od 33 odsto, a na sve to dodaje se i PDV. Drugim rečima, sa uvećanjem ovog nameta rastu i drugi, koje proizvođači moraju da izdvoje za državu, pa se zato cene koriguju znatno više od utvrđenog uvećanja po osnovu specifične akcize.

Izvor “Blica” iz Vlade kaže da se ovih dana očekuju zahtevi i drugih proizvođača.

- Procedura nalaže da se za uvećanje cena traži odobrenje Vlade. Reč je o uvećanju specifične akcize za dinar i po, ali pošto se sa ovim nametom uvećavaja i iznos po osnovu proporcionalne akcize i PDV, proizvođači uvećavaju cenu za 10 dinara. Takav trend je definisan akciznim kalendarom, koji važi sve do kraja 2025. godine Mi do tada moramo da dostignemo standarde EU, koji propisuju da je visina minimalne akcize 90 evra na 1.000 cigareta, a u Srbiji je to sada nešto više od 70 evra i ona spada među države gde su cigarete najjeftinije - objašnjava naš sagovornik.

Duvandžije kažu da se iznos proporcionalne akcize od 33 odsto ne menja, ali se on obračunava na novu cenu paklice, na koju se dodaje i PDV.

- Kada se sve sračuna, u tom poskupljenju od 10 dinara oko osam ide državi - naglašavaju proizvođači.

Inače, uskoro bi moglo da dođe i do korekcije akcize na derivate nafte za 1,3 odsto jer su toliko zvanično porasle i cene u 2020.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE