Obrenovac, 01.07.2022

NASTAVLJA SE REALIZACIJA PROGRAMA ENERGETSKE SANACIJE STAMBENIH ZGRADA, PORODI─îNIH KU─ćA I STANOVA


Izvor: GO Obrenovac,Lokalne novine | Obrenovac, 12.03.2022.
Gradska op┼ítina Obrenovac u─Źe┼í─çem u ovom projektu ostvaruje pravo na dodatnih 20 miliona dinara od Ministarstva rudarstva i energetike. Tako─Ĺe, op┼ítina iz svog bud┼żeta izdvaja iznos od 20 miliona dinara ÔÇô istakao je zamenik predsednika Gradske op┼ítine Obrenovac Milo┼í Stanojevi─ç

Foto:GO Obrenovac


´╗┐

U opštini Aran─Ĺelovac, dodeljeni ugovori opštinama i gradovima u okviru nacionalnog programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodi─Źnih ku─ça i stanova. Ovom prilikom je 151 grad i opština sa Ministarstvom rudarstva i energetike, potpisalo ugovore za subvencije u oblasti energetske efikasnosti, zamene stolarije i postavljanja solarnih panela.

Ministarka rudarstva i energetike i potpredsednica Vlade Republike Srbije Zorana Mihajlovi─ç zahvalila je svim predstavnicima opština i gradova, kao i na─Źelnicima okruga, koji su pomogli da do─Ĺe do realizacije ovog projkta i ovim povodom, naglasila da ─çe za zamenu stolarije za preko 20.000 doma─çinstava u Srbiji, biti utrošeno 4 milijarde dinara.

– Ovo je veliki projekat, puno zna─Źi na lokalnom nivou, donosi koristi pre svega doma─çinstvima, ali donosi koristi i celoj dr┼żavi. Ovaj projekat, u stvari, treba da omogu─çi da smanjimo naše troškove pre svega u potrošnji toplotne energije, da smanji ra─Źune doma─çinstvima najmanje za 25-30%, kada zamene prozore, vrata, kada naprave bolju izolaciju, kada zamenimo kotlove, a mo┼żda stavimo i solarne panele na krovove. Ovaj projakat od 4 milijarde dinara, uštede─çe toplotnu energiju koja je jednaka proizvodnji gradske toplane u Nišu – navela je Mihajlovi─ç.

Ona je podsetila da ─çe se ušteda, nakon realizacije projekta energetske efikasnosti, ogledati i u troškovima koji se odnose na zaštitu ┼żivotne sredine.

– Potpuno sam sigurna da ─çemo sa ovim projektima nastaviti i u budu─çnosti. Ovo nije poslednji Javni poziv koji je Ministarstvo raspisalo. Kada ovaj projekat, nakon mesec ili dva, ve─ç budemo priveli kraju, raspisa─çemo nove javne pozive. Dokle god, gra─Ĺani i gra─Ĺanke Srbije budu smatrali da im je potreban novac, da zamene prozore, vrata, stave solarne panele, menjaju kotlove, mi ─çemo to raditi, obezbedi─çemo novac. Vlada Republike Srbije opredelila je Minstarstvu rudarstva i energetike oko 250 miliona evra samo za energetsku efikasnost – poru─Źila je Mihajlovi─ç.

Predsednik opštine Aran─Ĺelovac Bojan Radovi─ç naglasio je, da ova opština, ve─ç drugu godinu za redom realizuje mere energetske sanacije porodi─Źnih objekata.

– Prethodne godine, izdvojili smo više od 5 miliona dinara za realizaciju programa energetske efikasnosti, a kroz pomenuti program imali smo 79 prijavljenih lica za razli─Źite mere. Proces ugradnje stolarije je završen, a o─Źekuje se po─Źetak radova na fasadama, kada vremenski uslovi to dozvole. Ove godine, od Ministarstva rudarstva i energetike opredeljeno je 8 miliona dinara uz dodatno u─Źeš─çe lokalne samouprave u iznosu od tako─Ĺe 8 miliona dinara, ─Źime ─çemo nastaviti da sprovodimo mere energetske efikasnosti za sve zainteresovane gra─Ĺane – rekao je Radovi─ç.

On je ovom prilikom naveo da je Ministarstvo rudarstva i energetike opštini Aran─Ĺelovac, opredelilo sredstva u iznosu od milion dinara za realizaciju programa ugradnje solarnih panela, dok ─çe lokalna samouprava izdvojiti dodatnih milion dinara u pomenute svrhe.

Zamenik predsednika Gradske opštine Obrenovac Miloš Stanojevi─ç podsetio je, da se gra─Ĺani Obrenovca mogu javiti na Javni poziv i naglasio da ─çe u narednom periodu biti raspisan Javni poziv za izvo─Ĺa─Źe radova koji ─çe u─Źestvovati u realizaciji ovog projakta, a kako ka┼że, nakon toga bi─çe raspisani i Javni pozivi za energetsku sanaciju objekata u Obrenovcu.

– Gradska opština Obrenovac u─Źeš─çem u ovom projektu ostvaruje pravo na dodatnih 20 miliona dinara od Ministarstva rudarstva i energetike. Tako─Ĺe, opština iz svog bud┼żeta izdvaja iznos od 20 miliona dinara – istakao je Stanojevi─ç i dodao da projekat podr┼żava nabavku kotlova, solarnih panela, izvo─Ĺenje radova na izgradnji fasada, kao i ugradnju pvc ili aluminijumske stolarije.

U opštini Obrenovac, prethodne godine bilo je veliko interesovanje gra─Ĺana za ovaj program.

–Prošle godine, imali smo veliko interesovanje za zamenu stolarije o ─Źemu svedo─Źi brojka od više od 300 prijavljenih, dok je oko 40 prijavljenih bilo za instaliranje solarnih panela. O─Źekujemo veliko interesovanje i ove godine – rekao je Stanojevi─ç.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE