Obrenovac, 18.06.2021

SRBI NAJVIŠE VOLE EVRE, PA ŠVAJCARCE!


Izvor: Alo.rs/Svetlana ─Éor─Ĺevi─ç/Lokalne novine | Obrenovac, 11.06.2021.
Gra─Ĺani Srbije ne odustaju od slamarice, ali iz godine u godinu rastu ┼ítekovi i u bankama

Foto:Alo


Srbi i dalje vole slamaricu i procene su da tako ─Źuvaju oko 3,5 milijardi evra, ali ipak ne odustaju ni od štednje u bankama.

Prema podacima centralne banke Srbije u pandemijskoj godini oboren je rekord u bankarskoj štednji, dinarska je na kraju 2020. premašila 93 milijardi dinara, a devizna je porasla na 11,4 milijarde evra.

Najbolji pokazatelj da naši gra─Ĺani smatraju da je veoma va┼żno štedeti i ─Źuvati novce za crne dane je i podatak da je Narodna banka Srbije (NBS) samo u maju zamenila blizu 230 miliona švajcarskih franaka osme serije koje od 30. aprila nisu više u opticaju.

Od ukupno zamenjenih 227,1 milion švajcaraca osme serije do 31. maja 2021, gra─Ĺani su se u 56 odsto slu─Źajeva odlu─Źivali za devize u istoj valuti, a ostali za švajcarske franke devete serije.

Istra┼żivanja nadle┼żnih institucija pokazuju da se gra─Ĺani odlu─Źuju na bankarsku štednju, najviše zbog sigurnosti, bez obzira na to što su kamate u odnosu na raniji period danas veoma male i jedva pokrivaju inflaciju.

Gra─Ĺani najviše štede u devizama

Devizna štednja Srbije je u 2021, kako su za Alo!  rekli u NBS, na kraju maja dostigla ukupno 12 milijardi evra i nju, pored popularnih valuta kao što su evri i dolari, ─Źine i švajcarski franci, ali i one manje poznate valute kao što su australijski i kanadski dolar, kineski juan, britanska funta, japanski jen. Ona, kako isti─Źu, ─Źini ukupno 93,5 odsto ukupne štednje.

Prema podacima centralne banke u okviru devizne štednje, najviše se štedi  u evrima i ta štednja je 10,8 milijardi ili 90,1 odsto devizne i oko 84,3 odsto ukupne štednje, dok je štednja u švajcarcima na drugom mestu i ona iznosi 638,5 miliona franaka (protivvrednost 581,9 miliona evra) ili 4,8 odsto devizne i oko 4,5 odsto ukupne štednje.

Kako su za Alo! rekli u NBS, štednja u ostalim valutama, koju banke dostavljaju zbirno, prera─Źunato u evre iznosi 118,7 miliona evra i to je jedan odsto devizne ili oko 0,9 odsto ukupne štednje.

Devize se naj─Źeš─çe štede po vi─Ĺenju (do novca je uvek mogu─çe do─çi ) i zaklju─Źno sa 31. majem tako je bilo oro─Źeno 71,6 odsto ukupne devizne štednje, dok je 14 odsto bilo oro─Źeno na period od 6 do 12 meseci, a na rok du┼żi od godinu dana 13,1 odsto devizne štednje.

Štednja u dinarima gotovo 100 milijardi

U centralnoj banci preciziraju da gra─Ĺani Srbije u bankama štede ta─Źno 97,8 milijardi dinara, što je 6,5 odsto ukupnih depozita, a to je u pore─Ĺenju sa krajem 2012. zna─Źi pove─çanje od 5,1 procentnog poena.

Skoro polovina gra─Ĺana (45,2 odsto) oro─Źava svoja sredstva na šest do 12 meseci, a 18,7 odsto uloga oro─Źeno je na du┼że od godinu dana, pokazuju podaci NBS. Ljudi u Srbiji vole i da oro─Źe novac koji mogu da podignu kada im zatreba i za ovu vrstu štednje odlu─Źuju se u 26,6 odsto slu─Źajeva.

NBS: Štednja u dinarima isplativija

Na ve─çu isplativost štednje u doma─çoj valuti uticala je niska i stabilna inflacija, relativna stabilnost kursa dinara prema evru, relativno više kamatne stope na štednju u dinarima nego na štednju u evrima, povoljniji poreski tretman dinarske štednje, kao i pravovremeno donete mere monetarne i fiskalne politike radi suzbijanja negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE