Obrenovac, 02.07.2022

DANAS PO─îINJE PETROVSKI POST


Izvor: Espreso/Telegraf/Lokalne novine | Obrenovac, 20.06.2022.
Evo šta NIKAKO NE SME da se jede i kako se JEDINO PRAVILNO POSTI!

Foto:SPC


Post svetih apostola po─Źinje u ponedeljak, 20. juna. Naziva se još i Petrovski ili Petrovdanski post jer traje do Petrovdana, koji je 12. jula.

Ovaj post, ─Źiji je po─Źetak pokretan (jer zavisi od Praznika nad praznicima), a završetak nepokretan, ustanovljen je na osnovu uspomene na Apostole koji su posle Silaska Svetoga Duha, a pre odlaska na propoved svetog Jevan─Ĺelja, postili.

Zbog zavisnosti po─Źetka ovog posta o Vaskrsu, Apostolski post najkra─çe mo┼że trajati jednu sedmicu i jedan dan, a najdu┼że šest sedmica.

Za vreme trajanja posta svetih apostola ne jede se meso, beli mrs i jaja. Riba, vino i ulje se jedu svaki dan osim srede i petka koji se poste "na vodi".

Dan uo─Źi Petrovdana se tako─Ĺe strogo posti, osim ako padne u subotu ili nedelju, kada je dozvoljena upotreba ulja. Na dan ro─Ĺenja svetog Jovana Krstitelja jede se riba, iako padne u sredu ili petak.

Osnovni cilj posta jeste o─Źiš─çenje duše i tela od telesnih i duševnih strasti, kao i proslavljenje Boga i njegovih svetih. Pravi post, dakle, ima dve strane, telesnu i duhovnu i sastoji se kako u uzdr┼żanju od mrsne hrane tako i u uzdr┼żavanju od r─Ĺavih misli, ┼żelja i dela, umno┼żavanju molitava, dobro─Źinstava i vršenju svih evan─Ĺelskih vrlina.

Stoga sveti Vasilije opominje: “Korist od posta ne ograni─Źavaj samo na uzdr┼żavanje od jela, zato što je istinski post udaljavanje od zlih dela.”

Post obuzdava slastoljublje i stomakouga─Ĺanje. Me─Ĺutim, on istovremeno osloba─Ĺa ─Źoveka od tiranije duševnih strasti i r─Ĺavih pomisli. Njime se ─Źisti ─Źovekov um i uzvodi ka nebesima. Nemogu─ça je ─Źista i sabrana molitva i sticanje bilo koje hriš─çanske vrline bez duševnog i telesnog posta. Ipak, najva┼żniji cilj posta jeste da uz njegovu pomo─ç steknemo zajednicu sa ┼żivim Bogom.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE