Obrenovac, 10.05.2021

NA KLIK


Izvor: Espreso/Informer/Lokalne novine | Obrenovac, 24.02.2021.
Nove e-usluge na raspolaganju građanima

Foto:Profimedia


Direktor Kancelarije za IT i državnu upravu Mihailo Jovanović izjavio je da su sledeće elektronske usluge koje će zaživeti biti upis đaka u srednju školu, podizanje kredita, ali i praćenje školovanja svih đaka kroz jedinstveni infromacioni sistem prosvete

Na predstavljanju preporuka iz "Sive knjige 2021" NALED-a, Jovanović je kazao da je danas moguće razvijati takve elektronske usluge jer su u poslednje tri do četiri godine doneti određeni zakoni, ali i unapređena infrastruktura za razvoj elektronske uprave.

Naveo je da su među elektronskim uslugama koje su pokrenute u poslednjih nekoliko godina e-beba, e-katastar, e-recept i dodao da je cilj elektronske uprave da skrati vreme čekanja građana na šalterima. Pored toga, cilj je i da zaposleni na šalteru sve potrebe građana urade koristeći elektronske sisteme. - Pogled u budućnost nazvao bih totalnom elektronskom upravom i novom generacijom elektronske uprave. Sada kada imamo zakone i infrastrukturu imamo i mogućnost da dodatno razvijamo usluge koje će biti dostupne putem interneta - rekao je Jovanović. Govoreći o elektronskim uslugama koje će u narednom periodu biti pokrenute, Jovanović je naveo da je jedna od njih elektronski upis u srednju školu. Jovanović kaže da će taj sistem omogućiti da roditelji od izražvanja želja do upisa neće morati da dolaze u školu, već će to sve moći da završe elektronski. Istakao je da će taj sistem zaživeti već ove godine. U planu je, dodaje Jovanović, i da se privredi i bankama stave na raspolaganju podaci javne uprave kako bi građani mogli da podignu kredit bez odlaska na šalter. Treća elektronska usluga koja je u planu, navodi Jovanović, jeste da i strani državljani budu u mogućnosti da koriste prednosti naše e-uprave i da i oni postanu e-građani. Uskoro se, ističe Jovanović, očekuje i puštanje u rad jedinstvenog informacionog sistema prosvete na kojem se, kaže, radi dve godine. Taj sistem pratio bi školovanje i uspešnost đaka od vrtića do univerziteta. Za nekoliko nedelja, kaže Jovanović, biće puštena u rad usluga ePlaćanje.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE