Obrenovac, 25.02.2024

EVO ZBOG ČEGA BANKE ODBIJAJU DA DAJU KREDIT


Izvor: Espreso/Kamatica/Lokalne novine | Obrenovac, 18.03.2023.
Tri stvari NE TOLERIŠU, saznajte na vreme da ne biste imali GLAVOBOLJU

Foto:Bankarski šalterfoto


Stara šala kaže da banke prvo treba ubediti da vam kredit zapravo ne treba i da će vam ga tek onda odobriti. Pretpostavljamo da je ovakva konstatacija nastala zbog, često, vrlo komplikovanih bankarskih procedura. Ponekad te komplikovane procedure dovedu do odobrenja kredita, a ponekad nas banke odbiju, zbog nečega što im se ne dopada u našoj finansijskoj slici. Provere koje banke prave su uvek rigorozne i tu nema razlike bilo da je u pitanju keš kredit, kredit za refinansiranje ili stambeni kredit. U svim tim slučajevima bankari uglavnom proveravaju sledeće stvari:

Kreditna istorija i kreditna sposobnost

U ovom delu ključna je uloga Kreditnog biroa. Tu piše sve o vašim finansijskim navikama, a banka pomoću izveštaja iz KB-a stiče o vama glavni utisak i procenjuje da li ćete redovno plaćati rate kredita. Što se tiče kreditne sposobnosti, ovde možete do detalja saznati kako je banke proveravaju.

Radni staž

Ukoliko vaš radni staž nije dovoljan za kredit, to automatski znači da ga banka neće odobriti. Što se tiče ove stavke, minimum je da imate godinu dana kontinuiranog radnog staža, a pojedine banke odobravaju kredite i ako ste zaposleni 6 meseci na neodređeno vreme.

Stručna sprema i trenutni poslodavac

Bankari obraćaju pažnju na vašu stručnu spremu, poziciju na kojoj ste zaposleni, a naročito na kvalitet vašeg poslodavca. Ukoliko poslodavac ima evidentirane blokade računa u dužem vremenskom periodu, to je signal upozorenja za banku.

Pored ovoga, neke banke će tražiti da vide vaš poslednji telefonski račun, pitaće vas da li posedujete auto ili nekretninu...sve ovo su informacije koje banke koriste u ovom procesu. Ukoliko sve ove navedene stavke dobiju "zeleno svetlo", onda će banka odobriti vaš kredit. Ako bilo šta od ovoga ne prođe bankarske provere, to će značiti da nećete moći (makar ne u tom trenutku) da kupite kredit.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE