Obrenovac, 20.06.2021

FASCINANTNI PODACI


Izvor: Espreso/Tanjug/Lokalne novine | Obrenovac, 10.06.2021.
U Srbiji na onlajn platformama anga┼żovano oko 74.000 radnika

Foto:Profimedia


U Srbiji je na onlajn platformama anga┼żovano oko 74.000 radnika, rezultat je prvog nacionalnog istra┼żivanja o broju radnika na internetu koji rade preko globalnih digitalnih platformi u Srbiji, a koje je predstavio Centar za istra┼żivanje javnih politika.

To je više od broja svih registrovanih radnika koji rade u sektoru informisanje i komunikacije (67.481) ili gotovo duplo više od svih radnika koji rade u sektoru finansijskih delatnosti i delatnosti osiguranja u Srbiji (43.849), ka┼żu u Centru za istra┼żivanje javnih politika, navodi se na sajtu Biznis.rs.

Kako se dodaje, prema rezultatima istra┼żivanja Gigmetra iz februara 2021. godine u odnosu na oktobar 2020. godine, globalna tra┼żnja za onlajn radnicima se oporavila, ali je i konkurencija pove─çana zbog sve ve─çeg broja digitalnih radnika kojima je to primarni ili sekundarni izvor prihoda.

U najnovijem izdanju Gigmetra, uzorkom je obuhva─çeno ukupno 8,469 ispitanika što je najve─çi do sada analizirani broj radnika, navodi se i dodaje da rezultati pokazuju da je u februaru radilo 23,3 odsto radnika u odnosu na 44,8 odsto onih koji su bili aktivni u oktobarskom merenju.

Dodaje se da postoji ─Źvrsta regionalna struktura kada je re─Ź o lokacijama na kojima digitalni radnici ┼żive i rade.

Oko 65 odsto online radnika u Srbiji nalazi se u administrativnim centrima u posmatrana ─Źetiri regiona - Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac.

Kako se navodi, Beograd ima tri puta više radnika od Novog Sada, Novi Sad dva puta više od Niša, a Niš skoro tri puta više od Kragujevca.

Precizira se da ┼żene koje se u našoj zemlji bave online poslovima ─Źine 34,2 odsto ukupne populacije digitalnih radnika, iako njihov udeo tokom vremena bele┼żi blagi pad.

Izme─Ĺu ostalog, navodi se i da je prose─Źna cena radnog sata frilensera u Srbiji zabele┼żila blagi rast i da u najnovijem merenju iznosi 19,2 dolara, dok je medijalna cena rada ostala na istom nivou kao i u prošlom merenju ┬ľ 15 dolara.

Time je, dodaje se, i jaz izme─Ĺu srpskih digitalnih radnika i radnica u odnosu na globalni prosek ostao isti kao i u prethodnom merenju, jer je u Sjedinjenim Americkim Dr┼żavama medijalna cena rada frilensera 20 dolara.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE