Obrenovac, 28.07.2021

ŠTA GAZDA SME, A ŠA NIKAKO NE SME ZA ZAPOSLENIMA?


Izvor: Alo.rs/Telegraf/T.─É,Lokalne novine | Obrenovac, 26.03.2020.
Ukoliko vam je poslodavac dao otkaz u vanrednim okolnostima okrenite ovaj broj!

Foto:RINA


Ministarstvo detaljno objasnilo koja su prava i obaveze radnika i poslodavaca u vanrednom stanju...

Povodom nedoumica gra─Ĺana, Ministarstvo za rad, zapo┼íljavanje, bora─Źka i socijalna pitanja detaljno je objasnilo prava i obaveze radnika i poslodavaca u svim mogu─çim situacijama tokom vanrednog stanja.

Ministarstvo je apelovalo na poslodavce da, ako to dozvoljava priroda delatnosti i posla, zaposlenima organizuju rad od ku─çe, uz napomenu da oni koji rade od ku─çe imaju jednako pravo na zaradu kao i zaposleni koji rade na svom radnom mestu.

Kako se navodi u obja┼ínjenju objavljenom na sajtu Ministarstva, zaposleni koji rade od ku─çe nemaju pravo na naknadu tro┼íkova prevoza, kao ni na naknadu drugih tro┼íkova u vezi sa organizacijom rada na ovakav na─Źin. 

Prema preporuci za organizovanje rada u javnim upravama i dr┼żavnim institucijama tokom vanrednog stanja, koju je donelo Ministarstvo dr┼żavne uprave i lokalne samouprave, neophodno je da poslodavac omogu─çi rad od ku─çe zaposlenima koji su najugro┼żeniji od virusa kovid-19 - hroni─Źnim bolesnicima i starijima od 60 godina, kao i roditeljima dece do 12 godina u slu─Źaju da su samohrani roditelji ili ako je drugom roditelju ustanovljena radna obaveza. 

Ovu preporuku, treba primeniti i na poslodavce u privatnom sektoru, ukoliko to dozvoljava delatnost rada poslodavca. 

Ukoliko se zbog delatnosti i prirode posla ne mo┼że organizovati rad od ku─çe, poslodavac je du┼żan da obezbedi mere za┼ítite i zdravlja zaposlenih, kao i da organizuje rad u smenama, kako bi ┼íto manji broj zaposlenih i drugih radno anga┼żovanih lica obavljao rad u jednoj prostoriji. 

Poslodavac treba da omogu─çi jednom roditelju sa detetom do 12 godina da radi od ku─çe, a ukoliko je nemogu─çe organizovati takav rad, neophodno je da se organizuje rad u smenama, tako da se raspored rada zaposlenog roditelja ne poklapa sa rasporedom rada drugog roditelja koji ima radnu obavezu.

Zaposleni koji je u samoizolaciji u skladu sa re┼íenjem izdatim od nadle┼żnog organa, ima pravo na naknadu zarade prema Zakonu o zdravstvenom osiguranju.

Prvih 30 dana odsustva pla─ça poslodavac, a od 31. dana Republi─Źki fond za zdravstveno osiguranje.

Zaposleni u samoizolaciji ili karantinu treba da se jave poslodavcu telefonom i da mejlom ili nekim drugim elektronskim na─Źinom komunikacije po┼íalju skeniran ili slikan navedeni akt nadle┼żnog organa.

Potvrdu o privremenoj spre─Źenosti za rad, kao i doznaku za zaposlenog, mo┼że da dostavi ─Źlan porodice ili sam zaposleni kad prestanu razlozi zbog kojih nije mogao da je dostavi.

Pravo na naknadu zarade nema osiguranik ako namerno spre─Źava ozdravljenje ili ako je zloupotrebio pravo na kori┼í─çenje odsustvovanja sa rada zbog privremene spre─Źenosti za rad na neki drugi na─Źin (na primer prekr┼íaj samoizolacije/karantina).

Naknada zarade, prema Zakonu o zdravstvenom osiguranju, prose─Źna je zarada koju je osiguranik ostvario u prethodnih 12 meseci pre meseca u kojem je nastupila privremena spre─Źenost zarad, i odre─Ĺuje se u visini 65 odsto od osnova za naknadu zarade.

Pravo na naknadu zarade nemaju radno anga┼żovani po osnovu ugovora van radnog odnosa, osim ako u ugovoru nije utvr─Ĺena i nov─Źana naknada za slu─Źaj kada se ne obavljaju poslovi za koji je zaklju─Źen ugovor.

Ukoliko poslodavac ima smanjen obim posla ili je u potpunosti prekinuo rad, zaposleni se mogu uputiti na tzv. prinudni godi┼ínji odmor u trajanju od 45 radnih dana, odnosno i du┼że u skladu sa Zakonom.

U tom slu─Źaju zaposleni imaju pravo na naknadu zarade najmanje u visini 60 odsto prose─Źne zarade u prethodnih 12 meseci, s tim da ista ne mo┼że biti manja od minimalne zarade.

Visina naknade zarade za vreme prekida rada naredbom nadle┼żnog dr┼żavnog organa ili nadle┼żnog organa poslodavca zbog neobezbe─Ĺivanja bezbednosti i za┼ítite ┼żivota i zdravlja na radu, koja je uslov daljeg obavljanja rada bez ugro┼żavanja ┼żivota i zdravlja zaposlenih, utvr─Ĺuje se i ispla─çuje u visini utvr─Ĺenoj kolektivnim ugovorom/pravilnikom o radu i ugovorom o radu.

Poslodavac koji otkazuje radni odnos zaposlenom jer je tehnološki višak, obavezan je da donese program rešavanja viška zaposlenih, kao i da zaposlenima koje je utvrdio kao tehnološki višak, isplati otpremninu pre otkaza ugovora o radu.

Ukoliko poslodavac ne isplati otpremninu, a zaposlenom prestane radni odnos, inspektor će vratiti na rad sve zaposlene kod kojih poslodavac nije ispoštovao odredbe zakona.

Pravo na nov─Źanu naknadu ima zaposleni na neodre─Ĺeno vreme koji je progla┼íen tehnolo┼íkim vi┼íkom, zaposleni na odre─Ĺeno vreme, kao i lice koje po osnovu ugovora obavljalo privremene i povremene poslove, a koje je u periodu od najmanje 12 meseci neprekidno ili s prekidima u poslednjih 18 meseci bilo u osiguranju.

Od 23. marta 2020. godine, sva lica imaju mogu─çnost da se Nacionalnoj slu┼żbi za zapo┼íljavanje prijave elektronski kako bi ostvarili pravo na nov─Źanu naknadu.

Zaposleni koji smatraju da im je povre─Ĺeno pravo iz radnog odnosa i po osnovu rada, mogu se obratiti Inspektoratu za rad, koje ─çe u skladu sa zakonom i svojim nadle┼żnostima i ovla┼í─çenjima preduzeti odgovaraju─çe mere.

Zaposleni mogu da se obrate putem mejla inspektorat@minrzs.gov.rs ili kontrola@minrzs.gov.rs ili besplatnim pozivom na telefonski broj 0800 300 307.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE