Obrenovac, 05.12.2021

MUDRA POLITIKA GARANCIJA ZA ENERGETSKU SIGURNOST


Izvor: B92/Lokalne novine | Obrenovac, 07.10.2021.
Predstavnici ruske kompanije 'Silovije mašini' posetili TENT A

Foto:EPS


To su bile glavne teme razgovora Aleksandra Konjuhova, generalnog direktora „Silovije mašini“ i Milorada Grčića, v. d. direktora EPS-a. Uoči zasedanja međudržavnog komiteta za saradnju dve države, predstavnici ruske kompanije obišli su TENT A, najveću fabrku struje na Balkanu, saopšteno je iz EPS.

"Pozdravlјam vas u ime Aleksandra Vučića, predsednika Republike Srbije, koji je najzaslužniji što EPS ide krupnim koracima napred u obnovi i izgradnji svojih kapaciteta. Zahvalјujući mudroj politici predsednika Vučića Srbija danas nije pogođena energetskom krizom kao ostatak Evrope. Srbija je danas energetski nezavisna i bezbedna zemlјa koja brine o energetskim resursima i stabilnosti proizvodnje i snabdevanja električnom energijom", rekao je Grćić.

"Vizionarska politika i svesrdna podrška predsednika Srbije pomogli su nam i da obnovimo pet od šest agregata u našoj najvećoj hidroelektrani „Đerdap 1“. Danas je „Đerdap 1“ elektrana kojoj je povećana snaga i produžen radni vek za 30 godina, a nakon završetka i šeste faze revitalizacije snaga će biti povećana sa nekadašnjih 180 na 205 megavata", istakao je on.

Prvi čovek EPS je istakao da su odlična hidrologija i modernizovani agregati omogućili da u prvih šest meseci ove godine hidroelektrane proizvedu 7,2 milijarde kilovat-sati što je čak za 53 odsto više nego u 2020. godini. Do početka septembra samo HE "Đerdap 1“ premašila je plan proizvodnje za 555 miliona kilovat-sati.

"Za EPS nema stajanja i odmora. Planiramo i veliki posao obnove svih 10 agregata druge dunavske hidroelektrane 'Đerdap 2' kojim ćemo dobiti oko 50 novih megavata snage za proizvodnju zelene energije. Ulaganja u postojeće proizvodne kapacitete EPS-a jedan su od načina da EPS i u budućnosti ostane najvažnija energetska karika Srbije", naglasio je Grčić.

"EPS je najveći investitor u oblasti zaštite životne sredine i baš ovde u TENT A gradimo postrojenje za odsumporavanje i gradnja napreduje dobrim tempom. Gradilišta su na skoro svim lokacijama gde EPS ima kapacitete", dodao.

Aleksandar Konjuhov, generalni direktor „Silovije mašini“, istakao je da je ova kompanija spremna da učestvuje u projektima modernizacije postrojenja EPS-a, kao i da se bavi proizvodnjom gasnih turbina snage od 65 so 170 MW.

"Tehnološka i ekološka modernizacija proizvodnih kapaciteta je od krucijalnog značaja za dalji razvoj energetike, a u Rusiji se mnogo radi na izgradnji hidroelektrana i nuklearki, kao mnogo čistijih izvora energije", rekao je Konjuhov.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE