Obrenovac, 29.11.2021

GRČIĆ O GLOBALNOJ ENERGETSKOJ KRIZI I SRBIJI


Izvor: Blic.rs/S.L./Lokalne novine | Obrenovac, 07.10.2021.
'Nema razloga za brigu, obezbedili smo sve uslove za stabilnu proizvodnju'

Foto:Oliver Bunić / RAS Srbija


- Građani i privreda Srbije nemaju razloga za brigu i strepnju iako na evropskom energetskom tržištu uveliko vlada kriza cena i zaliha energenata - rekao je danas Milorad Grčić, v. d. direktora „Elektroprivrede Srbije“.

Kako je dodao, Elektroprivreda Srbije“ obezbedila je sve uslove za stabilnu proizvodnju uglja i struje i snabdevanje električnom energijom.

- Sistem EPS-a je na vreme pripremljen za zimsku sezonu, a aktuelne turbulencije u Evropi dodatno ukazuju da smo u pravu kada insistiramo na očuvanju energetske nezavisnosti naše zemlje. Da nemamo naše resurse za proizvodnju struje bili bismo na kolenima, a građani i privreda bili bi u mraku - naveo je Grčić.

Grčić je ocenio i da "neki danas upiru prst u EPS, ali da EPS nije odgovoran za cene na berzi".

- Slobodno tržište tera EPS da posluje u skladu sa situacijom na berzama. EPS je samo jedan od 63 licencirana snabdevača i privreda ima slobodu izbora od koga će kupovati struju. Važno je da se zna da iako su cene za privredu skočile, EPS-ove cene i dalje su najpovoljnije u odnosu na konkurenciju. Berzanski stručnjaci ukazuju da će se cene stabilizovati, ali nikada na nivo pre toga. Rekordne cene gasa, ali i uglja, koji je najskuplji u poslednjih 13 godina, usijale su berze električne energije. Megavat-sat struje sa 60 evra koliko je koštao početkom leta, sada se prodaje između 160 i 200 evra precizirao je Grčić.

On je rekao, da zahvaljujući EPS-ovim termo i hidro elektranama Srbija nije uvoznik električne energije, već je energetski nezavisna država i ono što je veoma važno građani Srbije plaćaju cenu struje najnižu u regionu.

- Naš cilj je da i u narednim decenijama Srbija ima pouzdanu proizvodnju električne energije, obezbeđenu energetsku nezavisnost i potpuno ispunjene ekološke norme ocenio je Grčić i nastavio:

"Evropske zemlje se bore da nabave dovoljno struje. Poljska odbija da zatvara rudnike uglja. Nemačka povećava proizvodnju iz uglja za 36 odsto. Italija i Španija se bore sa ogromnim skokom cena od preko 30 odsto za domaćinstva. Energetske kompanije u Velikoj Britaniji traže pomoć države. Srbija i EPS ponovo pokazuju da samo domaćinski vođen EPS omogućava stabilnost i bezbednost. EPS posluje pozitivno, za šest meseci ove godine imamo profit od 97 miliona evra, a samo od izvoza struje za prvih devet meseci EPS je zaradio 86 miliona evra".

- I opet se dokazuje da samo nedobronamerni žele privatizaciju, kao što su svojevremeno želeli Dragan Đilas i Marinika Tepić. Đilasovska vlast krenula je sa rasparčavanjem „Elektroprivrede Srbije“ verovatno sa ciljem da je u nekom momentu i u nekom procentu privatizuju. Marinika Tepić je bezuspešno ispred EPS-a više puta plašila građane da će EPS propasti, a otkada su oni otišli EPS posluje u plusu. To je jedina istina. I drugi potvrđuju ispravan pravac rada EPS. Ekonomski institut navodi da je elektroprivreda je ta koja je ove godine pogurala rast zbog proizvodnje i to sa više od 10 odsto - rekao je prvi čovek EPS.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE