Obrenovac, 10.05.2021

DA LI STE ─îULI ZA GIG RADNIKE?


Izvor: blic.rs/T.K./Lokalne novine | Obrenovac, 25.01.2021.
Evo gde oni u Srbiji rade i ─Źime se bave

Foto:Shutterstock


Merenje Gigmetra pokazuje da je ponuda srpske radne snage koja radi na globalnim platformama, nakon šoka izazvanog pandemijom, ostala relativno stabilna.

─îini se da je pandemija zaustavila dalju ekspanziju tr┼żišta, iako ga nije zna─Źajnije oštetila.

Naime, kada se pogledaju radnici koji su prvi put našli zaposlenje u prvih devet meseci 2020 godine, njih je za 22,5 odsto manje nego u istom periodu u 2019. godini. Broj novih radnika koji su našli posao u prvih devet meseci 2020. je prakti─Źno identi─Źan broju njih koji su isto to uradili u toku 2018. godine, piše B92.

Ina─Źe, eksplozivni rast gig rada u Srbiji se prakti─Źno doga─Ĺa u prethodne tri godine, o ─Źemu govori podatak da je od svih radnika koji su radili na platformi, preko 60 odsto (61,51 odsto) po─Źelo da radi u prethodne tri godine.

Gde su gig radnici?

"Kurioziteta radi, najstariji gig radnik u našem uzorku po─Źeo je da radi u martu 2008 godine, muškarac je, iz Beograda, bavi se razvojem softvera, ali poseduje veštine i iz oblasti profesionalnih usluga", navodi se na sajtu Centra za istra┼żivanje javnih politika.

Iz Vojvodine poti─Źe skoro svaki tre─çi radnik (28,34odsto), dok u Beogradu ┼żivi i radi skoro polovina gig populacije (44,23 odsto). Tek nešto više od 12 odsto gig radnika je skoncentrisano u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji, dok je procenat nešto ve─çi za Ju┼żnu i isto─Źnu Srbiju, gde ┼żivi oko 15 odsto srpskih gig radnika.

Uz to, 70 odsto celokupne gig populacije je skoncentrisano u ─Źetiri administrativna centra (Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac), dok postoji još samo 7 gradova gde se nalazi više od 1 odsto populacije gig radnika. Beograd je, o─Źekivano, najve─çi "rezervoar" nove radne snage za rad preko platformi.

Dominantne profesije

Oktobarsko merenje je potvrdilo ─Źinjenicu da su kreativne usluge i multimedija i razvoj softvera i dalje dve najdominantnije profesije u Srbiji. Skoro svaki ─Źetvrti radnik se bavi razvojem softvera, dok je više od ─Źetiri na svakih 10 radnika anga┼żovano na poslovima proizvodnje multimedijalnog sadr┼żaja i u kreativnoj industriji.

Interesantna je ─Źinjenica da su u multimediji i kreativnim uslugama skoro ─Źetvrtina radnici bez iskustva u onlajn radu, što delimi─Źno ukazuje na teško─çu dobijanja poslova, a delimi─Źno na atraktivnost rada preko platformi koja privla─Źi nove radnike. Odnos radnika sa iskustvom na online platformama i onog bez u oblasti razvoja softvera je još ve─çi – na jednog radnika koji je etabliran na tr┼żištu dolazi skoro 1 (0,8) koji je nov na online tr┼żištu. Kada se pogledaju oni koji su imali posao u oktobru, glavni zaklju─Źak je da je postojala ve─ça verovatno─ça da se na─Ĺe posao u slabije pla─çenim oblastima: unosu podataka i prodaji i marketingu. Od ukupne populacije gig radnika u tom meseci je bilo anga┼żovano 44,76 odsto na konkretnim projektima.

Najmanja anga┼żovanost je bila u oblasti IT, gde je svaki tre─çi radio (33 odsto), dok su prodaja i marketing i unos podataka i administrativne usluge bili najviše zaposleni (njih 50 odsto). Nešto manja zaposlenost je bila u oblasti multimedije i kreativnih usluga, 48,7 odsto, dok su gig radnici sa veštinama u oblasti pisanja i prevo─Ĺenja sa 45 odsto i profesionalnim uslugama 42 odsto zabele┼żili nešto manje radno anga┼żovanje. Kada se pogledaju udeli pojedinih profesija, oni su ostali relativno stabilni, bez zna─Źajnijih pomeranja. Tako je 4,3 odsto u oblasti profesionalnih usluga, 13,97 odsto u oblasti unosa podataka, 39,25 odsto kod multimedije, a 6,43 odsto kod prodaje i marketinga, 22,97 odsto IT i 13,05 odsto kod pisanja i prevo─Ĺenja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE