Obrenovac, 13.06.2021

GDE IMA TU SE I PROSIPA


Izvor: nova.rs/Bojana Milovanovic/Lokalne novine | Obrenovac, 08.06.2021.
Plaćamo više od 1.200 neporeskih nameta, neke takse i duplo

Foto:Shutterstock


Sistem neporeskih nameta u Srbiji ima ozbiljne nedostatke, koji se ogledaju u tome da je omogu─çeno uvo─Ĺenje parafiskalnih nameta – de facto poreza, ali pod drugim imenom, i neporeskih nameta ─Źija je visina bitno ve─ça od javne usluge ili koriš─çenja javnog dobra koje se dobija zauzvrat. Pored toga, vrlo je netransparentan, stvara neizvesnost i troškove privredi i gra─Ĺanima, jer visina neporeskih nameta nije utvr─Ĺena zakonom i relativno lako se mo┼że menjati.

U neporeske da┼żbine spadaju, pre svega, takse i naknade za koriš─çenje javnih dobara, ali i brojni parafiskalni nameti ─Źija visina nije u skladu sa propisanom metodologijom (recimo, utvr─Ĺena je u procentualnom iznosu ili prema ekonomskoj snazi poreskog obveznika), piše Biznis.rs.

Analize su pokazale da je u preko 200 zakona i 270 podzakonskih akata propisano blizu 1.200 republi─Źkih neporeskih da┼żbina. Najve─çi deo tih da┼żbina ─Źine razli─Źite takse (3/4), dok se ─Źetvrtina odnosi na naknade za koriš─çenje javnih dobara i ostale oblike neporeskih da┼żbina. Tako─Ĺe, mnoge takse se napla─çuju duplo.

Neporeske da┼żbine na godišnjem nivou generišu prihod od oko 150 milijardi dinara. Najve─çi deo tih da┼żbina ─Źine razli─Źite takse, dok se ─Źetvrtina odnosi na naknade za koriš─çenje javnih dobara i ostale oblike neporeskih da┼żbina.

Pored velikog broja propisa, problem je i što se ponekad iste neporeske da┼żbine (npr. takse) mogu prona─çi pod druga─Źijim imenom – nadoknada troškova odre─Ĺenog postupka, naknada za izdavanje i produ┼żenje dozvole.

Direktorka korporativnih poslova KMPG, Milica Bisi─ç, ka┼że da bi trebalo pre svega napraviti razliku izme─Ĺu naknada koje su ustvari nameti koji se pla─çaju za koriš─çenje javnog dobra, i taksi koje su nameti za koriš─çenje usluge.

Na lokalnom nivou, neporeske da┼żbine su ure─Ĺene u preko 400 odluka – o lokalnim administrativnim taksama, lokalnim komunalnim taksama, odlukama o visini doprinosa za ure─Ĺivanje gra─Ĺevinskog zemlĐśišta, odlukama javnih komunalnih preduze─ça.

Postoji veliki broj neporeskih da┼żbina koje jedinice lokalne samouprave (JLS) napla─çuju, ali su ─Źesto netransparentne, nedovolĐśno sistematizovane, a visina takse za istu uslugu varira izme─Ĺu samih JLS.

Rešenje problema parafiskalnih nameta u jedinstvenom Registru

Veliki broj propisa u kojima se da┼żbine propisuju onemogu─çava gra─Ĺanima da provere da li je taksa koja se napla─çuje u skladu sa propisom što dodatno pove─çava njihovu nesigurnost.

Prose─Źan iznos taksi koje se propisuju na lokalu je 173 dinara, ali sam iznos varira od 20 do 300 dinara za istu uslugu.

Kako prihod od svih republi─Źkih i svih parafiskalnih nameta lokalnih samouprava zajedno ─Źine 0,2 odsto bud┼żeta, postavlja se pitanje zašto se još uvek nije krenulo sa reformom i uspostavljanjem jedinstvenog sistema parafiskalnih nameta.

Direktorka odeljenja za regulatornu reformu u NALED-u, Jelena Bojovi─ç ka┼że da je u okviru „Projekta za reformu neporeskih prihoda“, predlo┼żen nov na─Źin ure─Ĺivanja ove va┼żne oblasti javnih finansija.

„Klju─Źan reformski korak u pravcu pove─çanja transparentnosti sistema predstavlja uspostavljanje Registra neporeskih da┼żbina koji bi bio javno dostupan i koji bi popisao sve neporeske da┼żbine na svim nivoima vlasti“, navodi Bojovi─ç.

Najve─çi problem uspostavljanja jedinstvenog Registra jesu stalne promene nameta (uvo─Ĺenje novih, menjanje visina naknada), kako na lokalnom tako i na republi─Źkom nivou, kao i nemogu─çnost jasne identifikacije da li se radi o taksi, naknadi ili nadoknadi.

NALED rešenje problema vidi u uspostavljanju transparantnog sistema javnog Registra u kome bi se nalazili svi parafiskalni nameti na svim nivoima tako da sve one neporeske da┼żbine koje nisu u Registru ne mogu da budu napla─çene.

To zna─Źi da ─çe privreda i gra─Ĺani mo─çi na jednom mestu da prona─Ĺu spisak svih neporeskih da┼żbina, iznose koji se napla─çuju, organ ili instituciju koja da┼żbinu napla─çuje, po kom osnovu je napla─çuje, na koji ra─Źun se da┼żbina pla─ça.

Predvi─Ĺeno je da a┼żuriranje Registra bude u nadle┼żnosti organa koji da┼żbinu napla─çuje, dok bi kontrolu vršilo Ministarstvo finansija. Tako─Ĺe, Ministarstvo finansija bi na osnovu prigovora privrede ili gra─Ĺana, moglo da pokrene inicijativu kod nadle┼żnog organa ukoliko se utvrdi da visina da┼żbine nije u skladu sa propisanom metodologijom, ili da nije dobro utvr─Ĺena stvarna priroda neporeske da┼żbine.

„Uz popis svih neporeskih nameta bio bi dostupan i registar administrativnih postupaka. Na ovaj na─Źin moglo bi da se utvrdi kada se takse, odnosno naknade dupliraju“, objašnjava Bojovi─ç.

Neporeske da┼żbine koje najviše optere─çuju privrednike

Od velikog broja parafiskalnih da┼żbina odre─Ĺen broj direktno ugro┼żava poslovanje preduzetnika i privrednika u Srbiji.

„Postojanje eko takse za koju smo podneli inicijativu ustavnom sudu prošle godine da se ukine u trenutnom obliku, da se redefiniše po jasnim kriterijumima i da joj se da namenski karakter, direktno ugro┼żava poslovanje“, navodi Milena Amon ispred Udru┼żenja „Zaštitnik privrednika i preduzetnika Srbije“.

Tako─Ĺe, prema re─Źima naše sagovornice, biznise ugro┼żava i naplata natpisa na radnjama po odluci o oglašavanju na teritoriji grada Beograda (postoji i u drugim lokalnim samoupravama u razli─Źitim oblicima) za koje tako─Ĺe postoji ┼żalba ustavnom sudu i više upravnih postupaka.

„Ovaj namet predstavlja zadiranje u privatnu imovinu na koju se ve─ç pla─ça porez na imovinu, kao i porez na prihode od zakupa kad je lokal predmet zakupa. Zbog ovog nameta mnogi su rešili da zatvore svoje firme jer im je u godini krize, kad su bili oonemogu─çeni da rade, stizao obra─Źun da su du┼żni po ovom osnovu više desetina hiljada dinara“, ka┼że Amon.

U neporeske da┼żbine na koje se privrednici ┼żale spadaju i taksa na ┼żalbu na rešenja poreske uprave, kao i sudske takse i ostale takse koje nisu fiksne, nego se procentualno uve─çavaju u zavisnosti od vrednosti spora ili vrednosti posla.

„Spisak svih nepotrebnih nameta je duga─Źak, ali nam tako─Ĺe nije jasno zašto se pla─ça „─Źlanarina“ u PKS koja nas tretira kao ─Źlanove kad treba da naplati ovaj parafiskalni namet, ali nas ne tretira kao ─Źlanove kad je po zakonu du┼żna da nas pozove na obaveznu godišnju skupštinu kako bismo u─Źestvovali u odabiru rukovodstva. Da PKS adekvatno zastupa interese doma─çih privrednika svako bi se rado dobrovoljno u─Źlanio“, zaklju─Źuje Milena Amon iz Udru┼żenja „Zaštitnik privrednika i preduzetnika Srbije“.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE