Obrenovac, 29.06.2022

NOVE CENE GORIVA NA SNAZI


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 18.06.2022.
Evo koliko ćemo narednih dana plaćati benzin i dizel

Foto:Zorana Jevtić


Gorivo će se narednih sedam dana u Srbiji prodavati po "starim" cenama, litar evrodizela će koštati, najviše 209 dinara, a evropremijum BMB 95 najviše 198 dinara za litar, objavilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Vlada Srbije nedavno je produžila trajanje Uredbe o ograničenju cene naftnih derivata do 30. juna i cene se utvrdjuju svakog petka i važe sedam dana. Za prethodna tri meseca, litar dizela na srpskim pumpama poskupeo je više od 20 dinara, a litar benzina 17 dinara.

Naime, evrodizel će se od 15 sati danas do petka 24. juna u isto vreme prodavati po ceni od najviše 209 dinara za litar, a motorni benzin evropremijum BMB 95 za najviše 198 dinara za litar.

To je praktično ista cena kao i prošle nedelje.

Za prethodna tri meseca, litar dizela na srpskim pumpama poskupeo je više od 20 dinara, a litar benzina za 17 dinara. Tačnije, 11. marta litar evrodizela je koštao 188 dinara, a benzina 176 dinara.

Vlada Srbije produžila je pre dve nedelje trajanje Uredbe o ograničenju cene naftnih derivata do kraja ovog meseca. To praktično znači da će država do kraja meseca formirati cenu goriva svakog petka, a vrlo je moguće da se uredba biti produžena i tokom leta.

Nafta ide i na 140 dolara

Cena nafte danas je na evropskom tržištu 119 dolara za barel, pre neki dan je bila 124. Pre mesec dana barel je bio jeftiniji i do 14 dolara, a najave međunarodnih finansijskih institucija idu u pravcu da treba očekivati još veće cene.

Američka investiciona banka Goldman Saks smatra da već visoke cene nafte i benzina treba ovog leta još više da porastu kako bi se podstakla nova proizvodnja "crnog zlata" i obeshrabrila potrošnja.

Banka sa Vol Strita sada predviđa da će cena sirove nafte Brent u proseku iznositi 140 dolara po barelu u periodu između jula i septembra, u odnosu na prethodnu prognozu od 125 dolara po barelu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE