Obrenovac, 06.05.2021

GUŠI NAS ĐUBRE


Izvor: Espreso/Tanjug/Lokalne novine | Obrenovac, 24.04.2021.
Pokrenuta nova mobilna aplikacija

Foto:Reuters/Ilustracija


Aplikacija "Ukloni divlju deponiju", kojom će gradjani moći anonimno da prijavljuju lokacije divljih deponija u Srbiji, pokrenuta je danas.

Agencija za zaštitu životne sredine (SEPA) i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) pokrenuli su aplikaciju u saradnji sa Ministarstvom životne sredine, saopštio je UNDP.

Podaci dostavljeni preko aplikacije biće javno dostupni na mapi Agencije i gradjani će tako moći da prate da li su nadležna preduzeća i institucije uklonile deponiju, kao i koliki je ukupan broj prijavljenih divljih deponija u njihovom okruženju i u Srbiji.

"Preko ove aplikacije će svi gradjani moći lako i anonimno da daju svoj doprinos evidentiranju lokacija divljih deponija u Srbiji", navodi se u saopštenju.

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, na teritoriji Srbije postoji preko 2.200 divljih deponija, ali se procenjuje da taj broj može biti daleko veći.

"Osim što kvare izgled okoline, divlje deponije utiču i na zagadjivanje vazduha, voda i zemljišta i samim tim ugrožavaju zdravlje ljudi. Na njima ponekad dolazi i do požara, čemu doprinose i emisije gasova sa efektom staklene bašte (GHG) kao i drugih zagadjujućih materija sa ovih deponija", naveo je UNDP.

Dodali su da divlje deponije predstavljaju najveći rizik po životnu sredinu i zdravlje ljudi kada se nalaze u blizini naselja, ili obale reke, potoka, jezera ili akumulacije.

"Kako bi prijavili divlju deponiju koju uoče u svojoj okolini korisnici treba da je fotografišu putem aplikacije i, uz kratak opis, pošalju prijavu, koja će biti registrovana u bazi Agencije za zaštitu životne sredine", ističe se u saopštenju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE