Obrenovac, 10.05.2021

GRA─ÉANI NEPRIJATNO IZNENA─ÉENI


Izvor: Alo.rs/S.DJ./Lokalne novine | Obrenovac, 09.04.2021.
Banke hara─Źlije mu─Źki udarile na narod, neke usluge poskupele za ─Źak 100 odsto

Foto:Alo!/Dejan Briza


Poslednjih dana mnogi gra─Ĺani su neprijatno iznena─Ĺeni kada su dobili obaveštenja o poskupljenju pojedinih bankarskih usluga. To su, kako tvrde, drasti─Źna pove─çanja, jer se kre─çu od 10 pa ─Źak do 100 odsto.

Banke su klijente o novim tarifama za odr┼żavanje ra─Źuna, isplatu gotovine, SMS obaveštenja, zatim za koriš─çenje bankomata, ali i za druge uobi─Źajene svakodnevne bankarske usluge, kao i pojedine digitalne usluge, obavestili preko interneta i mejlom.

Gra─Ĺani su, osim drasti─Źnog rasta cena bankarskih usluga, iznena─Ĺeni i uvo─Ĺenjem novih tarifa koje treba da plate, me─Ĺu kojima je i naknada za odr┼żavanje deviznog ra─Źuna, koja nikada nije postojala, ili naknada za izvršenje trajnog naloga.

Uvedena je i naplata pla─çanja elektronskim putem, dok se do sada napla─çivalo samo izvršenje pla─çanja na šalteru.

U pojedinim bankama vo─Ĺenje platnog i ostalih dinarskih ra─Źuna košta oko 200 dinara, dok je minimalna naknada za isplatu keša koriš─çenjem platne kartice na bankomatu ili šalteru druge banke, 200 dinara ili za 50 dinara ve─ça.

Za SMS obaveštenje tokom meseca umesto 70 dinara sada je potrebno 100 dinara, dok je usluga za zamenu kartice ako je ukradena ili izgubljena pove─çana gotovo 70 odsto i umesto 300 košta 500 dinara.

Naknada za upit stanja na bankomatu uz pomo─ç kreditne kartice napla─çuje se 40 dinara, dok ─çe uvedena naplata izvršenja trajnog naloga, porodicu koja ima pet trajnih naloga, koštati dodatnih 900 dinara godišnje.

Izdavanje izvoda kod pojedinih banaka poskupelo je ─Źak 100 odsto, dok je izdavanje ─Źekova skuplje 75 odsto.

Za odr┼żavanje deviznih ra─Źuna, koje je dosad bilo besplatno, pojedine banke ─çe od sada napla─çivati 120 dinara mese─Źno ili 1.440 dinara godišnje po ra─Źunu.

Zanimljivo je da su neke banke uvele i naknadu za transakciju pla─çanja na rate, odnosno napla─çiva─çe 50 dinara mese─Źno po transakciji za pla─çanje na rate karticama.

UBS: Koristite digitalne usluge, jeftinije je

Generalni sekretar Udru┼żenja banaka Srbije (UBS), Vladimir Vasi─ç ka┼że za „Alo!“ da su pojedine banke napravile korekcije cena za pojedine bankarske usluge, kako bi klijente što više preusmerile da te usluge umesto fizi─Źki koriste digitalno jer tako štede i vreme i novac.

On isti─Źe da fizi─Źko pla─çanje po nalogu košta 50 dinara, dok preko mobilnih aplikacija klijenti u paketu pla─çanje više naloga imaju za 100, 200, 300 ili 400 dinara, ili je digitalno ta cena po nalogu 10 dinara.

- Oko 30 minuta nam je potrebno samo da odemo do ekspoziture, a koliko se još zadr┼żimo dok pla─çamo, pa povratak nazad, to naravno više košta nego digitalni na─Źin pla─çanja - rekao je Vasi─ç.

On naglašava da u Srbiji postoji 26 banaka, me─Ĺu kojima je velika tr┼żišna utakmica i nisu sve podigle cene svojih usluga, a dodaje i da svako ko je nezadovoljan svojom bankom mo┼że da je promeni.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE