Obrenovac, 27.06.2022

GRA─ÉANI NAJVI┼áE PRITU┼ŻBI IMAJU NA MUP I BANKU


Izvor: Kurir.rs/RTS/Lokalne novine | Obrenovac, 31.01.2022.
Poverenik o za┼ítiti podataka na internetu: Otkrio kome mo┼żemo da se ┼żalimo na Gugl

Foto:Shutterstock


U 2021. godini povereniku je stiglo dvesta pritu┼żbi na obradu li─Źnih podataka, a najve─çi deo odnosio se na banke i na MUP.

Poverenik za informacije od javnog zna─Źaja Milan Marinovi─ç ka┼że da prošle godine nije bilo mnogo pritu┼żbi na zdravstveni sistem. Otkriva i gde i kome mo┼żemo da se ┼żalimo ukoliko ┼żelimo da neki naš sadr┼żaj na Guglu bude uklonjen.

Na Dan zaštite podataka o li─Źnosti, koji se obele┼żava 28. januara, poverenik za informacije od javnog zna─Źaja i zaštitu podataka o li─Źnosti Milan Marinovi─ç ka┼że za RTS da je prošlu godinu, u odnosu na 2020, obele┼żilo vra─çanje u normalno stanje kada je re─Ź o obradi podataka.

Jedan od bitnih segmenata je vršenje inspekcijskog nadzora. Godine 2020. radili smo su┼żenim kapacitetom, zbog vanredne situacije, a prošle godine smo se vratili na klasi─Źan vid nadzora, terenski nadzor", rekao je Marinovi─ç.

Re─Ź je, dodaje, o nadzoru nad radom organa vlasti – ministarstava, javnih preduze─ça, lokalnih samouprava, ali i u privatnoj sferi (kompanije, banke, osiguravaju─ça društva...).

Zarad efikasnije zaštite, u toku je izrada nove Strategije o zaštiti podataka o li─Źnosti, koja bi trebalo da donese va┼żne novine u ovoj oblasti.

"Taj posao vode vlada, poverenik i Ministarstvo pravde, uklju─Źena su relevantna ministarstva i drugi subjekti, ─Źak i nevladin sektor. Strategija bi trebalo da donese izmene i dopune zakona o zaštiti podataka o li─Źnosti, jer on ima neke nedostatke koje treba otkloniti, kao i to da svi zakoni budu uskla─Ĺeni sa tim; da se donesu zakoni koji nedostaju – kao što je zakon o obradi podataka putem video-nadzora, o obradi biometrijskih podataka…", rekao je poverenik.

Isti─Źe da se velika pa┼żnja mora posvetiti i obuci gra─Ĺana, kako bi što ve─çi broj ljudi znao kako da štiti svoje podatke. Va┼żno je, napominje, i da deca i omladina na najbolji mogu─çi na─Źin nau─Źe šta su li─Źni podaci, kako i zašto da ih štite i kome da se obrate ako su njihovi podaci ugro┼żeni.

"Tako što ─çe zaštita podataka biti uvrštena u nastavno-nau─Źne programe, u okviru postoje─çih predmeta u školama. Kroz obrazovni program deca nau─Źe osnovne pojmove i mnogo više i konkretnije o tome, a treba raditi i sa roditeljima, jer ne znaju ni oni dovoljno kako da štite ni svoje, a ni li─Źne podatke svoje dece", rekao je poverenik i dodao da bi na taj na─Źin edukacija dece bila na dva koloseka.

Prošle godine 200 pritu┼żbi

Izneo je podatak da je u 2021. godini stiglo 200 pritu┼żbi na obradu podataka, koje su se naj─Źeš─çe odnosile na banke i MUP.

"Gra─Ĺani su od banaka tra┼żili da im se dostave podaci, a oni na to imaju pravo, o svojim kreditima koji su odavno istekli i ispla─çeni. Banke nisu imale sluha i mi smo nalagali da se ti podaci dostave. Što se ti─Źe MUP-a, pojedini gra─Ĺani protiv kojih je pre 10-20 godina podneta krivi─Źna prijava, ali nikada nisu procesuirani, tra┼żili su brisanje iz evidencija MUP-a jer i dan-danas snose posledice zbog toga", objašnjava poverenik.

Isti─Źe da ove godine nije bilo previše narušavanja prava na zaštitu li─Źnih podataka u zdravstvenom sistemu.

"Zdravstvene ustanove su u principu shvatile da treba da štite te podatke, koji spadaju u posebno osetljive podatke... Bilo je nešto prigovora, ali šti─çeni su podaci", ka┼że poverenik.

Objašnjava i koji podaci smeju da se iznose u javnost, a koji ne.

"Smeju da se znaju podaci koji ne odre─Ĺuju neko lice – koliko je osoba zara┼żeno, obolelo, koliko ima vakcinisanih. Ne smeju se govoriti ime i prezime, ne smeju se iznositi ni podaci koji bi bili odredivi", ka┼że poverenik i to ilustruje primerom iz male sredine, u kojoj bi samim opisom neke osobe bilo jasno o kome je re─Ź.

Kome se ┼żaliti na Gugl?

Govore─çi o zaštiti podataka na internetu, Marinovi─ç je podsetio da se zakon o zaštiti podataka odnosi i na strane kompanije koje prikupljaju podatke naših gra─Ĺana, kao na primer društvene mre┼że i Gugl.

Zato je u maju 2020. godine, Gugl odredio predstavnika za obradu podataka o li─Źnosti u našoj zemlji.

"Gra─Ĺani mogu da se obrate advokatskoj kancelariji koja je predstavnik Gugla za zaštitu podataka u Srbiji. Spisak svih drugih kompanija koje su odredile predstavnike je na sajtu poverenika. Mo┼żete videti ko je predstavnik koje strane kompanije i na koji na─Źin da kontaktirate s njima. I mo┼żete tra┼żiti brisanje tih podataka. Mi smo imali nekoliko slu─Źajeva sa Guglom – neki sadr┼żaji naših sugra─Ĺana, koji su godinama pokušavali da to uklone sa interneta, sada su uspešno uklonjeni od kada postoji predstavnik u Srbiji", rekao je poverenik.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE