Obrenovac, 27.06.2022

I BEOGRAD ─ćE SE GREJATI IZ TENT?


Izvor: eKapija/Lokalne novine | Obrenovac, 10.01.2022.
EPS raspisao tender za prilago─Ĺavanje blokova u obrenova─Źkom postrojenju

Foto:Shutterstock/SGr


Inicijativa da prestonica toplotnu energiju dobija iz Termoelektrane Nikola Tesla A pokrenuta je pre pola decenije, kada je sa kineskim kompanijama ugovorena izgradnja toplodalekovoda Obrenovac-Novi Beograd, a ovih dana pomerena je sa mrtve ta─Źke pošto je Elektroprivreda Srbije (EPS) rapisala javnu nabavku za prilago─Ĺavanje postoje─çih postrojenja u okviru TENT A.

Tehni─Źkim zahtevima predvi─Ĺeno je da se toplotna energija dobija rekonstrukcijom blokova od A3 do A6, tako da oni rade u re┼żimu kombinovane proizvodnje toplotne i elektri─Źne energije. Svaki od blokova mora da ostvari jedini─Źnu toplotnu snagu od 200 megavata, tako da ukupna raspolo┼żiva instalisana toplotna snaga iznosi 800 megavata. Razmenjiva─Źke sekcije u ovom sistemu moraju raditi u redno-paralelnoj vezi, pri ─Źemu maksimalni kapacitet ka potroša─Źima iznosi 600 megavata, prenosi Ekapija.

Kako se navodi, osnovna koncepcija toplifikacionog sistema Beograda zasnovana je na ─Źinjenici da se na samo 28 kilometara udaljenosti nalazi TE Nikola Tesla A koja, nakon izvršenih i rekonstrukcija turbina, mo┼że isporu─Źivati baznu toplotnu energiju velikom delu toplotnog konzuma u Beogradu, ─Źime bi se lignit koristio i za proizvodnju bazne toplotne energije.

Vršne potrebe potrebe toplotnog konzuma pokrivale bi se proizvodnjom u postoje─çim toplanama na bazi gasa ili mazuta. Tokom prethodnog perioda na 300 MW blokovima izvršene su modernizacije koje su osim pove─çanja snage obuhvatila i prilago─Ĺena za potrebe rada u toplifikacionom re┼żimu za grejanje grada Obrenovca. Blokovi A3 (rekonstrukcija izvršena 2014. godine) i blok A4 (rekonstrukcija izvršena 2018. godine) su projektovani i prilago─Ĺeni radu sa toplotnim konzumom od po 200 MWt u temperaturskom re┼żimu ulaz/izlaz vode od 75°C/115°C.

Na osnovu izvršenih tehni─Źkih analiza utvr─Ĺeno je da je mogu─çe navedene blokove iskoristiti za potrebe grejanja grada Beograda uz isti toplotni kapacitet u re┼żimu ulaz/izlaz vode 75°C/140°C. Tokom remonta bloka A5 izvršenog 2012. godine, odnosno rekonstrukcije bloka A6 iz 2010. godine, nije razmatrana mogu─çnost primene 300MW blokova za toplifikacioni re┼żim rada.

Na turbinama nisu ni izvedena prilago─Ĺenja u proto─Źnom delu i oduzimanjima, kao što je to kasnije ura─Ĺeno na blokovima A3 i A4. Na osnovu tehni─Źkih analiza, izvršenih u prethodnom periodu, utvr─Ĺeno je da bi se za tra┼żene zahteve ovi blokovi u toplifikacionom re┼żimu rada mogli koristiti uz jednostepeno oduzimanje pare sa prestrujnog parovoda turbine srednjeg i niskog pritiska. Garantni period za sve izvršene radove i opremu iznosi 24 meseca i po─Źinje da traje posle uspešno izvršenog probnog rada. Rok za podnošenje ponuda je 18. februar 2022. godine.

Podsetimo, u januaru 2020. gradona─Źelnik Beograda Zoran Radoji─Źi─ç je potpisao ugovor za gradnju toplodalekovoda, sa direktorom JKP Beogradske elektrane Radetom Bastom i predstavnikom Power Construction Corporation of China (POWERCHINA) Jangom Boom. Projekat izgradnje toplodalekovoda TENT Obrenovac-toplana Novi Beograd vredan je 193 miliona evra, a novac je obezbe─Ĺen iz kredita.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE