Obrenovac, 06.05.2021

BABA VS DEVOJKA


Izvor: Alo.rs/Politika/V../Lokalne novine | Obrenovac, 24.03.2021.
Popravka ne sme da bude skuplja od novog ureaja

Foto:Shutterstock


Cena rezervnih delova treba da bude maksimalno 30 odsto od one koliko košta nov aparat. – Proizvoai bi morali da obezbede da oni 10 godina budu dostupni na tr鱉ištu...

ak 76 odsto graana EU imalo je iskustva sa preranim kvarenjem ureaja, a najviše se 鱉ale na pametne telefone i kune aparate, pokazuje najnovije istra鱉ivanje. Na鱉alost, kada odnesu ureaj na popravku, naješe odustaju od servisa jer rezervni delovi, ako ih uopšte i ima na tr鱉ištu, koštaju esto kao novi ureaj.

Kako je izjavila Biljana Borzan, hrvatska evroparlamentarka aktivna u borbi za zaštitu prava potrošaa, ak 44 posto graana navodi skupu popravku kao razlog za kupovinu novog ureaja. Ona je istakla da se zala鱉e da cena rezervnih delova bude maksimalno 30 odsto cene novog ureaja.

– Rezervni delovi moraju da budu dostupni na tr鱉ištu minimalno oko deset godina i dostavljeni u roku od dve nedelje. Graani su voljni da za kvalitet plate i više ako treba. Recimo, u Hrvatskoj je ak dve treine kupaca platilo više za proizvode koji su bolji za okolinu – istakla je ona i naglasila kako 鱉eli da bude osigurano da se do leta predlo鱉i zakon koji e doneti stvarne promene u svakodnevni 鱉ivot ljudi, a da potrošai zaista dobiju najbolje za svoj novac.

Didije Rejnders, evropski komesar za pravosue izjavio je takoe da e zakon obuhvatiti i zabranu ugraenih kvarova. Istra鱉ivanja su pokazala da se najviše ureaja kvari u drugoj i treoj godini rada kada im istekne obavezna garancija.

Rezervni delovi i njihov nedostatak na tr鱉ištu danas su veliki problem u svim dr鱉avama. Skup servis odbija potrošae, što podstie masovnu potrošnju i gomilanje elektronskog otpada iako bi mnogi odbaeni aparati mogli uz neznatne popravke da budu upotrebljavani još dosta godina. Potrošai su primorani da mnogo eše nego ranije kupuju ureaje. Istina i kupci su svesni kako su aparati za kuu pre nekoliko decenija bili znatno skuplji i te鱉e dostupni. U meuvremenu proizvoai su shvatili da im je profitabilnije da prave jeftiniju tehniku i praktino svake godine izbacuju ovu. U takvim okolnostima servis i odr鱉avanje za njih postaju neisplativi.

Nove tehnologije podrazumevaju više elektronike, a potrošaka udru鱉enja upozoravaju kako sumnjaju i u lošu poslovnu praksu proizvoaa da se ureaji planirano kvare upravo kada im istekne garancija.

Promene na tr鱉išu bele tehnike poele su da se pominju još u septembru prošle godine kada je reeno da Evropska unija nee dozvoliti prodaju tehnikih ureaja lošeg kvaliteta. Va鱉no pitanje je i elektrini otpad i kako smanjiti njegove koliine. Evropska komisija najavila je da e ove godine predstaviti zakon koji nala鱉e da na proizvodima bude istaknuta oznaka trajanja ureaja, koja podrazumeva oekivani rok trajnja, kao i dostupnost i cenu rezervnih delova i troškove popravke. Takoe postoji potreba da se ojaa tr鱉ište polovne robe, pa i predlozi da se na odreene kategorije ureaja stave merai korišenja, poput brojaa kilometara za automobile. Na taj nain bi kupci polovne tehnike zaista znali šta kupuju.

Poznavaoci tr鱉išta ipak ne veruje da e donošenje ovakvih propisa biti lak posao. Veliki proizvoai teško e pristati da se odreknu profita i naprave proizvode du鱉eg veka trajanja, a ako se to i dogodi postavlja se pitanje kako e nova pravila uticati na cenu elektinih ureaja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili PR Agencija za izradu i odr鱉avanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navoenje izvora
Ostale uslove kori禳enja portala proitajte OVDE