Obrenovac, 08.05.2021

I DO 14.000 DINARA NA RA─îUNIMA


Izvor: Alo.rs/D.S./Lokalne novine | Obrenovac, 20.03.2021.
Nakon pomo─çi od 100 evra, usledi─çe nova mera dr┼żave za gra─Ĺane Srbije

Foto:Shutterstock


Osim najave o ubla┼żavanju mera i otklju─Źavanju pojedinih delatnosti, u vladi najavljuju i razgovore sa najugro┼żenijim privrednim sektorima, ali i mogu─çnost nove pomo─çi...

Novi lokdaun uveden u Srbiji, koji ─çe trajati do ponedeljka, zabrinuo je mnoge privrednike, a posebno male trgovce, ugostitelje, zanatlije i druge uslu┼żne delatnosti koje su najviše pogo─Ĺene novim zatvaranjem i prekidom poslovanja. Mnogi su stava da im bez rada i dnevnih pazara nema ni opstanka, ─Źega su istovremeno svesni i u Nemanjinoj 11.

Osim najave o ubla┼żavanju mera i otklju─Źavanju pojedinih delatnosti, u vladi najavljuju i razgovore sa najugro┼żenijim privrednim sektorima, ali i mogu─çnost nove pomo─çi.

Prema zvani─Źnim najavama, u narednih nekoliko dana razgovara─çe se sa predstavnicima najugro┼żenijih sektora, kako bi utvrdili na koji na─Źin im se mo┼że dodatno pomo─çi.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da ─çe zajedno sa premijerkom Anom Brnabi─ç, razgovarati sa predstavnicima najugro┼żenijih sektora kako bi se utvrdilo na koji na─Źin im dodatno pomo─çi u krizi izazvanoj pandemijom korona virusa.

Povodom protesta ugostitelja zbog novih mera Kriznog štaba koje podrazumevaju zatvaranje lokala do ponedeljka, ministar Mali ka┼że da je zdravlje gra─Ĺana najva┼żnije, ali da je dr┼żava uvek tu da pomogne.

Me─Ĺu najugro┼żenijim delatnostima, još od po─Źetka pandemije pre godinu dana, nalaze se turizam i ugostiteljstvo, hotelijeri, autoprevoznici, organizatori razli─Źitih vrsta doga─Ĺaja. Zato je dr┼żava i u prethodnim paketima pomo─çi prepoznala i obezbedila dodatnu podršku ovim sektorima.

Njima su se pridru┼żile i male trgovine, zanatlije i druge uslu┼żne delatnosti, koje su još jednom pogo─Ĺene novim zatvaranjem i prekidom poslovanja, iako je najavljeno da bi krizni štab na narednim sednicama mogao da dozvoli rad pojedinim sektorima, gde se proceni da opasnost od širenja virusa nije tako velika. Za po─Źetak se kao izuzeci od "lokdauna" pominju frizeri i saloni za lepotu, ali i još neki drugi.

Tri modela pomo─çi

Sude─çi prema dosadašnjoj praksi, na raspolaganju privrednicima koji su dodatno pogo─Ĺeni novim "lokdaunom" mogla bi biti tri modela pomo─çi.

Na prvom mestu bila bi direktna nov─Źana podrška kroz pomo─ç u isplati plata (novi minimalci), na drugom je novi moratorijum na kredite i na kraju odlaganje pla─çanja dospelih poreza i dodatni povoljni krediti za firme.

Privrednici su ve─ç isticali da im je direktna podrška kroz isplatu nekoliko "minimalaca" pomogla da preguraju jedan te┼żak period i da opstanu u po─Źetku korona krize. I prvi moratorijum na kredite iskoristilo je više od 90 odsto firmi.

Podsetimo, dr┼żava je privredu u okviru prvog i drugog ekonomskog paketa pomo─çi, prošle godine, podr┼żala sa ukupno tri mese─Źna minimalca i dva puta po 60 odsto iznosa minimalne zarade.

Prvi je na ra─Źune kompanija uplatila po─Źetkom maja, drugi u junu, a tre─çi u julu. Velika preduze─ça dobila su tri puta po 15.000 dinara za svakog radnika, a svi ostali po 30.000, odnosno po ceo minimalac.

U okviru drugog paketa mera, radnicima je u avgustu i septembru ispla─çeno po 60 odsto minimalne zarade, odnosno ukupno po 36.000 dinara.

Privredi je, kao i gra─Ĺanima, u dva navrata omogu─çen i moratorijum na otplatu kredita, a kroz Razvojni fond i garantnu šemu obezbe─Ĺeni su i povoljniji krediti za firme.

Tre─çi paket u toku

Ministar Mali isti─Źe da je u toku primena i tre─çeg paketa mera dr┼żavne pomo─çi koji predvi─Ĺa da polovinu minimalne zarade za tri meseca po zaposlenom dobijaju, osim mikro, malih i srednjih preduze─ça, i velika preduze─ça. Isplata bi trebalo da krene po─Źetkom aprila i da se nastavi u maju i junu, a prijavljivanje firmi traje od kraja marta.

"Re─Ź je o ukupno 1.500.000 zaposlenih. Prijave su u toku. Tako─Ĺe, identifikovali smo sektore koji su ugro┼żeniji, a to su turizam i ugostiteljstvo, njima ─çemo dodatno pomo─çi, jednom celom minimalnom zaradom. Osim toga, poma┼żemo i gradske hotele, koji ─çe dobiti 350 evra po individualnom le┼żaju, odnosno 150 evra po smeštajnoj jedinici. Poma┼żemo i autoprevoznicima koji ─çe dobiti šest puta po 600 evra po autobusu ", ka┼że Mali.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE