Obrenovac, 04.07.2022

WWF: U zadnjih pedeset godina populacije sisara, ptica, riba, vodozemaca i gmizavaca smanjene za ─Źak 68 odsto


Izvor: Danas | Obrenovac, 04.03.2022.
Svetska organizacija za za┼ítitu prirode WWF na Svetski dan divljih vrsta podsetila je na va┼żnost o─Źuvanja sveta u kojem ┼żivimo u svim njegovim segmentima, uklju─Źuju─çi prirodni svet, bez kojeg ni mi, ljudi, ne mo┼żemo pre┼żiveti.

Foto:Richard Barrett_WWF-UK


´╗┐

Šume, mora, okeani, reke i zemljište obezbe─Ĺuju nam kiseonik koji udišemo, hranu koju jedemo i vodu koja nam je neophodna za ┼żivot. Bez njih, ne bismo mogli da ┼żivimo onako kako je to mogu─çe danas. Prirodni kapital, što je zajedni─Źki naziv za sve prirodne resurse, godišnje na globalnom nivou iznosi preko 110 milijardi evra i vrlo je va┼żan za razvoj privrede i društva.

„Biodiverzitet je deo slo┼żenog sistema u kome ┼żivimo i va┼żno ga je o─Źuvati. Srbija je prepoznata kao centar biološke raznovrsnosti sa velikim brojem endemskih vrsta i karakteristi─Źnih staništa. Uzroci smanjenja biodiverziteta su mnogobrojni i uklju─Źuju degradaciju prirodnih staništa, prekomerno koriš─çenje prirodnih resursa, klimatske promene i nezakonitu trgovinu i ubijanje divljih vrsta. Poslednji WWF-ov Izveštaj o ┼żivotu na planeti nam pokazuje da su u zadnjih pedeset godina populacije sisara, ptica, riba, vodozemaca i gmizavaca smanjene za ─Źak 68 odsto. U prirodi je sve povezano i nestanak jedne vrste imao bi ogroman negativan uticaj na druge vrste ali i na ┼żivot ljudi. Stoga je va┼żno da brinemo o divljem svetu i njihovim staništima odnosno da ┼żivimo u skladu sa prirodom”, poru─Źuje Iva Svilar iz WWF Adrije.

 

Jedna od najve─çih pretnji divljim vrstama su svakako zlo─Źini protiv prirode, koji uklju─Źuju nezakonit lov i ribolov, ubijanje zašti─çenih vrsta, nezakonitu trgovinu i krijum─Źarenje, i nezakonito hvatanje i posedovanje divljih vrsta.

Naš region ─Źesto je ciljno tr┼żište i mesto tranzita divljih vrsta. Lokalne i strane vrste ugro┼żene su zbog ljudskih aktivnosti. Pravi primer je nedavni slu─Źaj odbeglog mladunca lava u Budvi, koji je danima bio izgubljen u šumama Crne Gore. Uz to, pre nekoliko meseci smo svedo─Źili nezakonitom transportu odraslog tigra trajektom u Hrvatskoj u uslovima neprihvatljivim za dr┼żanje i prevoz divlje ┼żivotinje.

Sve to pokazuje da su zlo─Źini protiv divljih vrsta ─Źeš─çi i prisutniji nego što mislimo.

Ka┼żnjiva dela protiv divljih vrsta su me─Ĺu najunosnijim aktivnostima organizovanog kriminala u svetu, uz trgovinu ljudima, drogom i oru┼żjem.

 

WWF kroz projekat „Uspešno suzbijanje ka┼żnjivih dela protiv divljih vrsta u Evropi” (LIFE SWiPE) radi na obeshrabrivanju, i na kraju smanjenju broja ka┼żnjivih dela protiv divljih vrsta kroz poboljšanu saradnju relevantnih institucija i bolje sprovo─Ĺenje nacionalnih i me─Ĺunarodnih propisa o zaštiti ┼żivotne sredine.

Na ovaj na─Źin, projekat doprinosi i oporavku ugro┼żenih evropskih vrsta i poboljšanju zdravlja ekosistema.

Zajedni─Źkim snagama mo┼żemo preokrenuti ovaj negativni trend i o─Źuvati bogatstvo i lepotu sveta oko nas. U vremenu velikih podela i konflikata, ne smemo da zaboravimo da svi delimo ovaju planetu i njene dobrobiti i da moramo da brinemo o njoj zajedno.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE