Obrenovac, 15.07.2024

I IZVRŠITELJI DIGLI CENE


Izvor: Espreso/RTS/Jovana Vulinović/Lokalne novine | Obrenovac, 07.03.2023.
Dugovanje se nikako NE ISPLATI, evo koliko su usluge POSKUPELE!

Foto:Profimedia


Od danas skuplje usluge izvršitelja. Iz resornog ministarstva kažu da njihova tarifa nije menjana više od 11 godina, a poskupljenje pravdaju inflacijom.

Za dug od 24.000 hiljade dinara, dužnik je do sada izvršiteljima plaćao oko 6.000 dinara, a po novom cenovniku - moraće da izdvoji 8.460 dinara. Dodatno, za advokatske troškove mora da se izdvoji najmanje 22.500 dinara.

"Naknada za pripremanje, arhiviranje, i vođenje predmeta biće za nekih 1.000 dinara uvećana u odnosu na prethodnu javno izvršiteljsku tarifu, takođe dostava putem pošte biće uvećana za vrednost jednog boda - umesto sadašnjih 360 sa PDV-om ona će iznositi 450", kaže Vujadin Masnikosa, zamenik predsednika Komore javnih izvršitelja.

Najveći broj predmeta su neplaćeni računi za komunalne usluge, zatim dugovi u banci, pa sve do dugovanja na osnovu sudskih presuda.

Advokati kažu da zbrku pravi to što građani ponekad ne prime rešenje o izvršenju, pa tako propuste rokove.

"Potpuno se isti mehanizam pokreće da li je reč o dugu od 5.000 dinara ili od 500.000 dinara. I građanima deluje ako zbog 5.000 dinara dobiju troškove 20.000 dinara da postoji bitna nesrazmera. Ono što moraju da budu svesni, postoji predujam izvršitelja, postoji taksa suda, postoji rešenje suda, postoji nagrada i to sve čini da se ceo taj mehanizam angažuje zbog tih pet 5.000 dinara", kaže Ivan Stanikić, advokat.

Ministarstvo pravde saopštava da je odluka doneta u skladu s poskupljenjima koja, kako kažu, utiču i na rad izvršitelja.

"Izvršeno je usklađivanje vrednosti boda sa rastom minimalnih zarada u Republici Srbiji. Ministarstvo pravde posebno naglašava da se nova vrednost boda može primenjivati samo u izvršnim postupcima koji su pokrenuti nakon 6. marta 2023. godine", navodi Ministarstvo pravde.

Izvršitelji su uvedeni 2012. godine kao produžena ruka sudova. Najveći doprinos su, kažu, dali pri naplati dugova za komunalije. Na primeru Infostana gde je dobrovoljna naplata viša od 90 odsto, kažu, najjasnije se se vidi.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE