Obrenovac, 07.05.2021

I OBAVEZE I PRAVA


Izvor: politika.rs/Milan Galovi─ç/Lokalne novine | Obrenovac, 24.02.2021.
Kakva su radna prava profesionalnih vojnika?

Foto:Ministarstvo odbrane


Anga┼żovani su ugovorima na odre─Ĺeno vreme najdalje do 53. godine, vojno zdravstveno osiguranje imaju dok su u radnom odnosu...

Ministarstvo odbrane godinama ula┼że velike napore da obezbedi dovoljan broj profesionalnih vojnika za potrebe Vojske Srbije. Podatak koliko vojnika godišnje se zapošljava u Vojsci Srbije, a koliko je napušta, nije dostupan. U svakom slu─Źaju, regrutacija profesionalaca je trajan izazov pa je i konkurs za zapošljavanje stalno otvoren.

Naravno, plata je jedan od najva┼żnijih motiva pri izboru svake profesije. Osnovni vojni─Źki posao je, nema sumnje, bio potcenjen kada je re─Ź o li─Źnim primanjima. Ove godine plate vojnika su pove─çane, a bi─çe uskoro još sli─Źnih vesti.

– U martu, kada ukupno pove─çanje stupi, desetar s desetak godina sta┼ża ima─çe 56.500 dinara, što je skoro sedam hiljada dinara više nego u decembru. I naravno nije dovoljno, tako da ─çemo i u ovoj godini nastaviti da radimo na pove─çanjima. Naš cilj je da vojnik kad tek po─Źne da radi ima minimalno 50.000 dinara – izjavio ministar odbrane Nebojša Stefanovi─ç u nedavnom intervjuu za „Politiku”.

Visina plata profesionalnih vojnika razlikuje se zavisno od ─Źina koji vojnik ima (razvodnik, desetar ili mla─Ĺi vodnik), du┼żnosti koju obavlja i sta┼ża. Tako─Ĺe, primanja mogu da budu odre─Ĺena i time kojoj jedinici vojnik pripada, budu─çi da se za slu┼żbu u nekima od njih ispla─çuju dodaci na platu i to za specifi─Źnu vojnu slu┼żbu, posebne uslove pod kojima se ona vrši i sli─Źno.

Vojnici sklapaju ugovor o radu na odre─Ĺeno vreme, ─Źije trajanje mo┼że biti od šest meseci do tri godine. Dok su u statusu profesionalnog vojnika, ne mogu dobiti posao na neodre─Ĺeno vreme.

– Profesionalni vojnici tokom karijere mogu biti po potrebi slu┼żbe sporazumno premeštani ili preuzimani u druga mesta slu┼żbovanja samo ako su s tim saglasni. Oni mogu podnositi molbe za promenu mesta rada, koje se razmatraju u okviru redovnog premeštajnog perioda koji va┼żi i za sva profesionalna lica – navodi se u odgovorima Ministarstva odbrane na pitanja „Politike” o pravima i polo┼żaju profesionalnih vojnika.

Imaju pravo na beneficirani radni sta┼ż, ali i on zavisi od du┼żnosti koje obavljaju, odnosno jedinice u kojoj su zaposleni. Mogu biti anga┼żovani u multinacionalnim mirovnim operacijama u inostranstvu i to je sjajno profesionalno i ┼żivotno iskustvo, ali i prilika za dobru zaradu.

– Profesionalni vojnici ostvaruju pravo na zdravstveno osiguranje preko Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika. Isto pravo ostvaruju i njihovi supru┼żnici koji ne ostvaruju pravo na zdravstveno osiguranje preko Republi─Źkog fonda za zdravstveno osiguranje, kao i njihova deca za vreme školovanja, a najdu┼że do navršene 26. godine ┼żivota – objašnjavaju u Ministarstvu odbrane.

Po prestanku radnog odnosa imaju pravo na vojno zdravstveno osiguranje samo ako im je profesionalna slu┼żba prestala zbog sticanja prava na penziju preko ovog istog fonda.

Što se ti─Źe rešavanja stambenog pitanja, profesionalni vojnici, pošto nisu zaposleni na neodre─Ĺeno vreme, a i mogu da u statusu vojnika rade samo do 53. godine, nemaju pravo na rešavanje stambenih potreba preko Ministarstva odbrane.

Me─Ĺutim, ako profesionalni vojnik tokom slu┼żbe bude predlo┼żen za dalje školovanje i usavršavanje da bi postao podoficir, njegov polo┼żaj postaje znatno bolji.

– Profesionalni vojnik mo┼że postati podoficir pod uslovima koji se odnose na godine ┼żivota, potrebno obrazovanje i usavršavanje, slu┼żbene ocene, psihofizi─Źku i zdravstvenu sposobnost, ispunjenje bezbednosnih kriterijuma i u tom zvanju mo┼że ostati do penzionisanja – isti─Źu u Ministarstvu odbrane.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE