Obrenovac, 18.06.2021

ISTRAŽIVANJA POKAZUJU


Izvor: Espreso/Pet magazin/Lokalne novine | Obrenovac, 31.05.2021.
Psi imaju veći mozak od mačaka

Foto:Profimedia


Po prvi put, istraživači su pokušali da iscrtaju evolucionu istoriju mozga različitih grupa sisara tokom 60 miliona godina. Otkrili su da postoje ogromne razlike u tome kako se mozak različitih grupa sisara razvijao tokom tog vremena. Takođe, sugerisali su i da postoji veza između društvenosti sisara i veličine njihovog mozga u odnosu na veličinu tela, u studiji objavljenoj u časopisu PNAS.

Istraživački tim analizirao je dostupne podatke o veličini mozga i veličini tela više od 500 vrsta živih i fosilizovanih sisara. Otkrili su da je mozak majmuna s vremenom najviše rastao, a slede konj, delfin, kamila i pas. Mozak usamljenijih sisara, poput mačaka, jelena i nosoroga, rastao je mnogo sporije tokom istog perioda.

Prethodna istraživanja kojima se pokušalo otkriti zašto određene grupe sisara imaju veći mozak oslanjala su se na proučavanje živih sisara koji su u dalekom srodstvu. Bilo je rasprostranjeno verovanje da je stopa rasta mozga srazmerna veličini tela kod svih grupa sisara. Međutim, studija dr Suzan Šulc i profesora Robina Danbara sa Instituta za kognitivnu i evolucionu antropologiju Univerziteta Oksford negira ovo gledište. Oni su otkrili da postoje velike razlike u obrascima rasta mozga kod različitih grupa sisara i da nemaju sve grupe sisara veći mozak, što ukazuje na to da su životinje sa boljim socijalnim veštinama morale više da razmišljaju – i tako razvile veći mozak.

Vodeća autorka dr Susan Šulc, saradnica Kraljevskog društva Dorothy Hodgkin iz ICEA, rekla je:

– Ova studija ruši dugogodišnje verovanje, jer grupe visoko socijalnih vrsta doživljavale su mnogo brži rast moždane mase od usamljenih vrsta. To sugeriše da saradnja i koordinacija, potrebne za život u grupi, mogu predstavljati izazov i da su s vremenom neki sisari razvili veći mozak kako bi mogli da se izbore sa “zahtevima” druženja.

Koautor i direktor ICEA profesor Robin Danbar rekao je:

– Po prvi put je postalo moguće pružiti istinsku vremensku dubinu proučavanju evolucije mozga. Zanimljivo je videti da čak i životinje koje imaju kontakt sa ljudima, poput mačaka, imaju mnogo manji mozak od pasa i konja, usled nedostatka socijalnosti.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE