Obrenovac, 15.07.2024

ISTRAŽI, POKAŽI, OSNAŽI


Izvor: obrenovac.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 28.03.2023.
Edukativno predavanje o insektima

Foto:obrenovac.rs


U okviru projekta Nemačke razvojne saradnje “Perspektive za mlade u ruralnim sredinama u Srbiji” koji sprovodi GIZ u partnerstvu sa Ministarstvom turizma i omladine, Kancelarija za mlade Gradske opštine Obrenovac u saradnji sa Fondacijom Ana i Vlade Divac, realizuje program Omladinski fond. U opštini Obrenovac ovom prilikom biće podržano 17 neformalnih grupa mladih, koji će svoje projekte realzivati do kraja aprila tekuće godine.

Danas je u Prirodnjačkom domu, u Arboretumu, u okviru podržanog projekta ”Istraži, pokaži, osnaži” održano edukativno predavanje o insektima. Predavanje je održano u prisustvu učenika prvog razreda osnovne škole, te je sadržaj prilagođen ovoj uzrasnoj kategoriji. Danas su Arboretum posetili načelnik Odeljenja za informisanje i brigu o mladima Boris Bogdanovski i direktor Javnog preduzeća za zaštitu i unapređenje životne sredine Svetozar Andrić.

Cilj edukativne radionice bio je pre svega podizanje sveti o prirodnim bogatsvima i ekološkom nasleđu.

Andrić je naglasio, da će deca imati priliku da nauče nešto novo o insektima i njihovoj rasprostranjenosti na našoj teritoriji.

– Trudimo se svake godine da odradimo neke studije, koje su vezane za Arboretum, Jozića kolibu i ostala naša prirodna dobra. Prošle godine, radili smo studije na temu insekata, pa ćemo ovom prilikom da prenesemo saznanja do kojih smo došli – rekao je Andrić.

U sklopu programa Omladinski fond, za realzizaciju najboljih programa ove godine izdvojena su sredstva u iznosu od 1.382,464 dinara.

– Danas se realizuje prvi projekat od 17 podržanih, čija se realizacija planira tokom aprila. Ponosni smo i srećni što imamo priliku da kroz saradnju sa Javnim preduzećem za zaštitu i unapređenje životne sredine ukažemo na značaj saradnje između institucija. Takođe, na ovaj način pokazaćemo deci kako se ponaša u prirodi, imaće priliku da nauče nešto novo o životnoj sredini – rekao je Bogdanovski.

U nastavku realizacije projekta ”Istraži, pokaži, osnaži” biće organizovane pešačke ture po mesnim zajednicama Barič i Grabovac, kao i obilazak Jozića kolibe i izletišta Zabran, a na samom kraju ideja je da se organizuje izložba dečijih radova inspirisanim onim što su videli i naučili u okviru projekta .

Program Omladinski fond već 11 godina realizuje se u Obrenovcu i primer je dobre prakse aktivnog učešća mladih u donošenju odluka, kroz komisiju za odabir projektnih ideja, dok je sa druge strane primer uključivanja građana u realizaciju lokalnih mera Akcionog plana za mlade, kroz projkete koji se realizuju i koji su podržani na konkursu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE