Obrenovac, 17.05.2021

PLATE SU IM VE─ćE OD 2.000 EVRA I NAJTRA┼ŻENIJI SU NA TR┼ŻI┼áTU


Izvor: Espreso.rs/Blic.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 24.01.2021.
┼áta zapravo rade IT stru─Źnjaci na svom radnom mestu?

Foto:Filip Plav─Źi─ç


Svako tr┼żište zasniva se na principima ponude i tra┼żnje, te je takva situacija i na tr┼żištu rada. Jasno je da su stru─Źnjaci u oblasti informacionih tehnologija (IT) danas me─Ĺu najtra┼żenijima, što objašnjava i zašto su uglavnom najpla─çeniji radnici. Ipak, mnogima i dalje nije jasno šta to oni zapravo rade, ali i zašto su toliko bitni društvu.

Prema zvani─Źnoj statistici mese─Źno u proseku zara─Ĺuju oko 133.000 dinara, ali to je prosek. Veliki broj IT stru─Źnjaka zara─Ĺuje i preko 2.000 evra, a toliko pribli┼żno iznose i plate ovih stru─Źnjaka zaposlenih u velikim kompanijama.

Programeri

Programiranje bi u najjednostavnijem objašnjenju podrazumevalo davanje uputstava mašini kako bi radila. Danas mnoge poslove obavljaju mašine, ili su barem sastavni deo mnogih kompanija, te je za svaku od njih potrebno napraviti posebne programe rada i naravno odr┼żavati ih.

Posao programera jeste da stvaraju te programe, odnosno da ih kreiraju, ali i stalno a┼żuriraju, ta─Źnije dodaju nove mogu─çnosti. Tako─Ĺe, neophodno je da ih stalno testiraju kako bi otkrivali potencijalne greške i prepreke u radu.

Plate se razlikuju da li ste junior, medior ili senior programer i tako se kre─çu od 700 evra do preko 2.200 evra.

stina je da oni danas imaju poprili─Źno dobre uslove za rad, izme─Ĺu ostalog fleksibilno radno vreme, zanimljivo poslovno okru┼żenje (jer moraju biti kreativni), više dana odmora i mogu─çnost rada na daljinu.

S druge strane, taj posao ne mo┼że svako da obavlja. Podrazumeva dobro rešavanje logi─Źkih zadataka, suo─Źavanje sa stalnim preprekama (bagovi - greške u radu programa), kao i znanje odre─Ĺenih programskih jezika.

Veb diveloperi i veb dizajneri

Jedna od izreka mladih generacija jeste - ako te nema na internetu, kao da ne postojiš. Tako nešto za kompanije zna─Źi da moraju da imaju veb prezentacije - odnosno veb sajtove.

Po tom pitanju razlikuju se oni koji sajtove prave i odr┼żavaju njihov rad - veb diveloperi i oni koji sajt dizajniraju, odnosno kreiraju njegov izgled - veb dizajneri.

Te dve vrste digitalnih radnika moraju da sara─Ĺuju me─Ĺusobno kako bi sve funkcionisalo dobro. Veb diveloperi zadu┼żeni su za deo sajta koji posetioci obi─Źno ne vide. Oni povezuju sajt sa bazama podataka i omogu─çavaju objavljivanje sadr┼żaja. Tako─Ĺe, ostvaruju komunikaciju na internetu i vode ra─Źuna o bezbednosti sajta.

S druge strane, veb dizajneri prakti─Źno prave predstavljanje firme na internetu, te moraju da je naprave dovoljno zanimljivom da privu─Źe potencijalne klijente/kupce, a dovoljno jednostavnom za dobar pregled. Oni tu tako─Ĺe, ti koji izgled ve─ç formiranih sajtova prilago─Ĺavaju za mobilne telefone i druge prenosne ure─Ĺaje.

Osobe zaposlene u ovoj industriji spadaju u sre─çnike koji ─Źesto imaju fleksibilno radno vreme. Ali u mnogim kompanijama mo┼że se desiti da oni rade 8 sati dnevno pet dana u nedelji, što nikako ne zna─Źi da se od njih ne─çe tra┼żiti da u posebnim situacijama ostanu da rade i prekovremeno.

Stru─Źnjaci za optimizaciju sajtova

Osnovni posao ovih eksperata jeste da se kompanija ili brend za koji rade, na─Ĺe me─Ĺu prvima pri besplatnom pretra┼żivanju na internetu.

Da, mo┼żda toga niste bili svesni, ali kada nešto tra┼żite na internetu, pretra┼żiva─Źi (Gugl, Jahuu, Bing...) ne nude one stranice koje su najbolje ili najtra┼żenije, ve─ç one koje su dobro optimizovale sajt, odnosno uskladile klju─Źn ere─Źi pretrage sa svojim sajtom.

SEO stru─Źnjaci su sve više tra┼żeni, jer praktino predstavljaju odre─Ĺeni vid za pove─çanje onlajn prodaje i promocije, a tako─Ĺe i ovo je posao kji se stalno menja i dopunjuje te je uvek bitno pratiti sve promene i trendove.

IT administratori

Administratori u IT oblasti su zapravo oni koje najpre zovemo kada imamo neki problem sa povezivanjem na internet ili generalno kompjuterima. Njihov posao je da odr┼żavaju i unapre─Ĺuju ra─Źunarske sisteme, bez obzira da li rade u nekim ustanovama ili kompanijama.

Oni su zadu┼żeni za koriš─çenje savremene hardverske opreme, postavljanje ra─Źunarskih mre┼ża i odgovaraju─çu softversku podršku u razli─Źitim preduze─çima.

Njihov posao je mo┼żda i najdinami─Źniji, jer im nijedan radni dan ne izgleda isto.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE