Obrenovac, 06.05.2021

INFLACIJE U SRBIJI NEMA


Izvor: Tanjug/E.N./Lokalne novine | Obrenovac, 09.03.2021.
Najnovije analize pokazuju sna鱉an uzlazni kurs na禳e zemlje

Foto:Shutterstock


Promet u trgovini na malo u januaru ponovo porastao, a meugodišnji porast potrošaških cena u januaru nastavio da se smanjuje.

Meugodišnji porast i ukupne inudustrijske proizvodnje i proizvodnje preraivake industrije u januaru 2021. godine manji je od decembarskog ali je trend ponovo prešao u rastui smer, ocenjuje se u danas objavljenom izveštaju Makroekonomske analize i trendovi (MAT).

Promet u trgovini na malo u januaru je ponovo porastao posle zastoja u novembru i decembru.

Inflacije, u suštini, i dalje nema - meugodišnji porast potrošakih cena je u januara nastavio da se smanjuje a meseni porast je manji od prosenog mesenog januarskog porasta tokom proteklih deset godina, konstatuju MAT.

Januarska ukupna industrijska proizvodnja meugodišnje poveana za 2,5 procenata
U januaru je ukupna industrijska proizvodnja meugodišnje poveana za 2,5 procenata, a glavni inilac je proizvodnja elektroprivrede koja je imala meugodišnji porast od 11,7 posto.

Za 0,2 procenta poveana je proizvodnja rudarstva, a za 0,1 posto preraivake industrije.

- Posle pada u novembru i porasta u decembru za 5,1 procenata desezonirani indeks ukupne industrijske proizvodnje povean je i u januaru za 1,5 procenata, tako da je i trend u tom mesecu dobio pozitivan priraštaj od 0,4 posto - navodi MAT.

Meugodišnje poredei u januaru 2021. godine poveane su proizvodnje trajnih proizvoda za široku potrošsnju i energije za 11,7 i 10,1 procenata, a proizvodnja kapitalih proizvoda smanjena je za 9,9 procenata.

U januaru procenat meugodišnjeg porasta preraivake industrije bio je 0,1 što je i rezultat zabele鱉en tokom cele 2020. godine, navodi MAT.

- U suštini dinamika proizvodnje preraivake industrije je bolja od onoga što pokazuje skromni meugodišnji porast u januaru - zakljuak je MAT.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili PR Agencija za izradu i odr鱉avanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navoenje izvora
Ostale uslove kori禳enja portala proitajte OVDE