Obrenovac, 10.05.2021

ISTRA┼ŻIVANJA SU DOKAZALA


Izvor: Espreso.rs/Yumama.com/Lokalne novine | Obrenovac, 29.01.2021.
Vr┼ínja─Źko nasilje ostavlja posledice za ceo ┼żivot

Foto:Profimedia


Svako od nas je bar jednom naišao na problem ugnjetavanja i maltretiranja tokom svog školovanja. I uvreda i ismevanje i pogrdni nadimci spadaju u nasilje, samo je razlika u vrsti maltretiranja.

Ukoliko se ono desi (u vidu ismevanja) nastavnici mogu i da za┼żmure, jer se mo┼że smatrati de─Źjom šalom. Ipak, ukoliko ono nastavi da se ponavlja i fokusira se na jednu osobu to ve─ç prerasta u vrstu maltretiranja, zvanu VRŠNJA─îKO NASILJE.

Pod vršnja─Źkim nasiljem se podrazumeva svaki vid ugnjetavanja i maltretiranja vršnjaka. Nasilje je širok pojam i ne obuhvata samo fizi─Źku silu i prinudu, ve─ç i emocionalno zlostavljanje.

Kako reaguje ┼żrtva?

┼Żrtve vršnja─Źkog nasilja veoma ─Źesto upadaju u depresiju, povla─Źe se u sebe i izdvajaju iz grupe. Tim mališanima je veoma teško da se povere nekome i da priznaju kakav problem imaju, a pogotovo im je teško da svoja ose─çanja ispolje i otvore dušu.

Kako izgleda društveni ┼żivot ┼żrtve?

Deca samim tim što su isklju─Źena iz odre─Ĺenog društvenog statusa, ona su i izba─Źena iz školskog okru┼żenja. Bezvoljni, nemotivisani i povre─Ĺeni, mališani, postaju slabiji u─Źenici. Školski uspeh se dovodi u pitanje, a samim tim se oni kao pojedinci eliminišu malo po malo iz društva. Dešava se da ti mališani zbog povla─Źenja u sebe i školskog neuspeha ponavljaju razred, pri ─Źemu se socijalno unaza─Ĺuju.

Istra┼żivanje pokazalo da je tre─çina dece do┼żivela nasilje

U Americi je vršeno istra┼żivanje koje je imalo za cilj da poka┼że psihi─Źke posledice dece koja su kroz vršnja─Źko nasilje prošla. Naime, u─Źenici su podeljeni u ─Źetiri grupe: mališane koji su zlostavljani u prošlosti, u─Źenike koji trenutno pro┼żivljavaju maltretiranje, one koji su bar jednom bili ┼żrtve i decu koja nikada nisu do┼żivela nasilje.

Rezultati ovog istra┼żivanja su pokazali da deca koja su u zlostavljana u prošlosti imaju bolje rezultate od mališana koji su u tom trenutku bili ┼żrtve. Pored toga, mališani koji su bar jednom trpeli nasilje su imali najlošije rezultate u svim kategorijama.

Nau─Źnici su došli i do rezultata koja pokazuju da nasilje na decu ostavlja velike posledice. Naime, deca koja nisu nikada do┼żivela nasilje su psihi─Źki zdravija od dece koja su trpela zlostavljanje.

Va┼żna poruka za roditelje i nastavnike

Vodite ra─Źuna o svojoj deci i u─Źenicima, obratite pa┼żnju na njihove postupke, emocije i probleme - tako ─çete im sigurno pru┼żiti podršku, a ujedno ─çete spre─Źiti nasilje i pomo─çi jednom mališanu više. Veoma je va┼żno da se svest o nasilju podigne, kako kod dece, tako i kod odraslih. Mališani su naše blago i njihovo detinjstvo i odrastanje moraju da budu svima prioritet. Bez izuzetka!

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE