Obrenovac, 29.11.2021

KOJI KREDIT IZABRATI ZA KUPOVINU STANA?


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 06.09.2021.
Varijabilna, fiksna ili mešovita kamatna stopa, pitanje je sad

Foto:herbutkarolina.com


Pri kupovini stana, mnoge mu─Źi pitanje koji kredit uzetI. Najve─çi strah uglavnom je iznos kamate - da li je bolja fiksna, varijabilna ili kombinacija obe.

Kurir televizija istra┼żivala je koje su prednosti i rizici i koju opciju je najbezbolnije izabrati kada se zna da fiksna kamatna stopa pru┼ża sigurnost jer je konstantna i trenutno je ve─ça od varijabilne, koja je podlo┼żna promeni. Da li ─çe se varijabilna menjati, zavisi od euribora – referentne kamatne stope po kojoj evropske banke me─Ĺusobno pozajmljuju novac. U poslednjim godinama on opada i trenutno je negativan, što ide na ruku klijentima.

Vladimir Vasi─ç, generalni sekretar Udru┼żenja banaka Srbije ka┼że da oni koji imaju varijabilnu kamatnu stopu, imaju ni┼że rate kao posledicu ni┼żeg euribora.

"Da ste imali fiksnu, vi ne biste osetili tu blagodet. Naravno, to mo┼że da ide i u drugom pravcu", objašnjava Vasi─ç, koji dodaje da u slu─Źaju da euribor raste, pove─çava se i rata za kredit. Dejan Gavrilovi─ç iz Udru┼żenja Efektiva naglašava da su slu─Źaju da se euribor vrati na vrednost od ─Źetiri odsto, njegova kamatna stopa bi bila oko sedam odsto.

"A to bi zna─Źajno uve─çalo ratu", ka┼że Gavrilovi─ç.

Stru─Źnjaci upozoravaju da za kra─çi period otplate nije veliki rizik odlu─Źiti se za varijabilnu kamatu, ali da bi za dugoro─Źnije kredite trebalo razmisliti o fiksnoj.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE