Obrenovac, 06.05.2021

U SRBIJI JE OVO PITANJE JAKO BITNO


Izvor: Espreso.rs/Telegraf.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 23.12.2020.
Kako postati hranitelj deci i na koji na─Źin je ovo mogu─çe?

Foto:Profimedia


Brojna deca širom Srbije u svojim porodicama ne dobijaju ljubav, pa┼żnju, zlostavljana su, zanemarivana, odba─Źena... Majka i otac im ne pru┼żaju sre─çan ┼żivot... Iz tog razloga postoje humani ljudi, koji ┼żele da postanu hranitelji kako bi takvim mališanima obezbedili bolje detinjstvo. Koje uslove je potrebno da ispune saznaje Telegraf.rs.

Stambeni prostor

Jedan od uslova koje porodica mora da ispuni kako bi postala hraniteljska jeste stambeni prostor.

Prema Minimalnim standardima za dete u hraniteljskoj porodici, stambeni prostor hraniteljske porodice treba da je u naseljenom mestu gde su razvijene saobra─çajne i druge veze i komunikacije.

- Stambeni prostor treba da je priklju─Źen na elektri─Źnu i telefonsku mre┼żu, na javnu vodovodnu mre┼żu, odnosno da je obezbe─Ĺeno snabdevanje higijenski ispravnom teku─çom vodom, da je priklju─Źen na javnu kanalizacionu mre┼żu ili propisno izgra─Ĺenu septi─Źku jamu. Potrebno je da je obezbe─Ĺeno grejanje - objasnili su za Telegraf.rs iz Gradskog Centra za socijalni rad (GCSR) u Beogradu.

Soba za decu treba da ima šest metra kvadratnih po detetu i poseban le┼żaj, dve posteljine, jastuk, dva ─çebeta, radni sto, policu za knjige, orman za garderobu i obu─çu, ogledalo, kolica za bebu, grejno telo, kako navode iz ove ustanove.

Ko mo┼że da se bavi hraniteljstvom?

Hraniteljstvom mo┼że da se bavi porodica, koja je u skladu sa Porodi─Źnim zakonom i Pravilnikom o hraniteljstvu stekla opštu podobnost za hraniteljstvo.

- Procena, priprema i obuka potencijalnih hranitelja se vrši u Centru za porodi─Źni smeštaj i usvojenje ─Źije su nadle┼żnosti regulisane Pravilnikom o hraniteljstvu. Prema ─Źlanu 14. ovog Pravilnika Centar za porodi─Źni smeštaj obavlja procenu opšte podobnosti budu─çih hranitenja, obavlja program pripreme za hraniteljstvo, piše nalaz i stru─Źno mišljenje o opštoj podobnosti za budu─çe hranitelje - ka┼żu iz GSCR.

Opštu podobnost hranitelja utvr─Ĺuje centar za socijalni rad nadle┼żan za hranitelje na osnovu sintetizovanog izveštaja - nalaza i stru─Źnog mišljenja o opštoj podobnosti budu─çih hranitelja, a kada procenu vrši centar za porodi─Źni smeštaj ili druga specijalizovana ustanova, na osnovu sintetizovanog izveštaja tih ustanova.

Stru─Źni radnici u postupku procene opšte podobnosti hranitelja rukovode se procenom sposobnosti budu─çih hranitelja da sti─Źu i razvijaju znanja i veštine za zaštitu dece bez roditeljskog staranja, svrstanih u pet kategorija kompetencija hranitelja:

1) obezbe─Ĺivanje sigurnog okru┼żenja za dete i zaštitu deteta od zanemarivanja i zlostavljanja;

2) zadovoljavanje razvojnih potreba deteta u cilju optimalnog razvoja njegovih potencijala i prevazila┼żenja razvojnih zastoja;

3) o─Źuvanje identiteta deteta kroz podr┼żavanje veza izme─Ĺu deteta i njegove porodice kao i drugih va┼żnih osoba iz njegove prošlosti;

4) pru┼żanje podrške detetu u prevladavanju separacije i gubitaka;

5) prihvatanje podeljene odgovornosti i uspostavljanje saradni─Źkog odnosa sa roditeljima dece i stru─Źnim radnicima centra za socijalni rad.

Procena opšte podobnosti budu─çih hranitelja vrši se:

1) analizom isprava budu─çih hranitelja koji se pribavljaju i podnose centru za socijalni rad, uz zahtev za zasnivanje hraniteljstva;

2) intervjuom sa budu─çim hraniteljima u ustanovi;

3) intervjuom sa ─Źlanovima porodice budu─çih hranitelja u ku─çnoj poseti;

4) procenom tokom realizacije Programa pripreme za hraniteljstvo.

Centar za socijalni rad na osnovu procene Centra za porodi─Źni smeštaj i usvojenje i dostavljene dokumentacije, izdaje potvrdu za bavljenje hraniteljstvom ukoliko su podobni, ili ukoliko nisu podobni, izdaje se rešenje o odbijanju zahteva.

Potrebna dokumentacija

Potencijalni hranitelji podnose zahtev i potrebnu dokumentaciju centru za socijalni rad na opštini gde imaju prijavu prebivalište.

Potrebna dokumentacija je:

- Fotokopija li─Źne karte;

- Izvod iz mati─Źne knjige ro─Ĺenih;

- Izvod iz mati─Źne knjige ven─Źanih (ako su u braku);

- Uverenje o dr┼żavljanstvu;

- Lekarsko uverenje;

- Potvrda o zaposlenju i mese─Źnim prihodima (uklju─Źuju─çi prihode od poljoprivredne delatnosti, izdavanja stana, ku─çe, od neregistrovanih delatnosti);

- Potvrda o imovini (ugovor o kupoprodaji stana, ku─çe, zakup, otkup, ostavinsko rešenje);

- Uverenje da nije osu─Ĺivan - pribavlja po slu┼żbenoj du┼żnosti centar za socijalni rad;

- Uverenje da se protiv hranitelja ne vodi istraga, odnosno da nije podignuta optu┼żnica;

- Uverenje da nije lišen roditeljskog prava (dobija se u sudu, vanparni─Źna pisarnica);

- Uverenje da nije lišen poslovne sposobnosti (dobija se u centru za socijalni rad);

- Potvrdu da nije na evidenciji lica protiv koga je odre─Ĺena mera zaštite od nasilja u porodici (dobija se u centru za socijalni rad).

Jedna porodica mo┼że da se stara o najviše troje dece na hraniteljstvu, odnosno dvoje ako je re─Ź o deci sa teško─çama u razvoju.

- Porodica mo┼że imati i više od troje dece na smeštaju ako se radi o bra─çi i sestrama i ako se proceni da je to u njihovom najboljem interesu zbog o─Źuvanja uzajamnih veza - isti─Źu za Telegraf.rs iz Gradskog Centra za socijalni rad.

Prema Pravilniku o hraniteljstvu (─Źlan 37. i 38.) Centar za porodi─Źni smeštaj vrši pra─çenje i uvid u ostavrivanje svrhe hraniteljstva, pru┼ża podršku detetu i hraniteljskoj porodici tokom odvijanja hraniteljstva preko Savetnika za hraniteljstvo.

Hraniteljska porodica i naknada

Hraniteljska porodica dobija naknadu za izdr┼żavanje dece i naknadu za svoj rad. Naknada za izdr┼żavanje deteta uve─çava se ako je dete ometeno u razvoju ili ima kombinovane poteško─çe u razvoju.

- Hraniteljska porodica je u obavezi da naknadu koju dobija za izdr┼żavanje deteta namenski troši za potrebe deteta.

Prema Pravilnku o hraniteljstvu (─Źlan 40.) tokom pra─çenja porodice vrši se i uvid u trošenje sredstava namenjenih za izdr┼żavanje deteta (opremljenost prostora za dete, obezbe─Ĺivanje zdravstvene zaštite i pravilne ishrane deteta, nabavka garderobe, obu─çe, sredstava za li─Źnu higijenu, opremljenost ud┼żbenicima i školskim priborom, u─Źeš─çe deteta u ekskurzijama, rekreativnoj nastavi, maturi... koriš─çenju d┼żeparca od strane deteta, ostvarivanje drugih prava u odnosu na potrebe deteta) - zaklju─Źili su razgovor za Telegraf.rs iz Gradskog centra za socijalni rad.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE