Obrenovac, 02.07.2022

11 'BAKINIH SAVETA' ZA KOJE ZAPRAVO POSTOJI NEKA NAUČNA POTVRDA


Izvor: Espreso/Newsweek/Lokalne novine | Obrenovac, 15.04.2022.
Da li vi verujete u njih?

Foto:Filip Plavčić, Profimedia, Ilustracija


Sigurno ste nekada čuli od starijih da biste trebali da praktikujete neke navike kako biste ostali zdravi ili savete koji bi vam olakšali svakodnevicu. Iako mnogo njih zvuče kao puka sujeverna verovanja, nauka i stručnjaci su ipak dokazali da vrede i da ih se treba pridržavati.

1. Pileća supa za zdravlje

Svi smo čuli od baka da nam, kada se prehladimo, valja jesti pileću supu. Ispostavilo se da ima neke istine u tome. Iako vas pileće supa neće posve izlečiti od prehlade, ipak će ublažiti neke od simptoma. Naučnici su otkrili da pileća supa zaista može usporiti aktivnosti belih krvnih zrnaca koja su odgovorna za upale. Zato, samo napred… tanjir tople pileće supice pred sebe i – prijatno!

2. Dečaci zadaju više bolova majkama

Ovo je istina – nauka je dokazala da dečaci majkama zadaju više bola tokom porođaja nego devojčice.

Jedna irska studija iz 2003. godine dokazala je da žene koje rađaju dečake imaju veće šanse za komplikacije pri porođaju, što vodi k većem broju hitnih carskih rezova. Studija, naime, nudi odgovor da je to stoga što su dečaci uglavnom veći i teži od devojčica i imaju veće glave.

3. Jedna jabuka na dan

Ovo smo već toliko puta čuli, a verovatno i pomislili kako je još jedna izmišljotina. Ali, ne! Jedna britanska studija iz 2013. pokazala je da kada bi svi Britanci stariji od 50 godina, svakodnevno jeli po jednu jabuku, time bi sprečili ili odgodili 8.500 srčanih i moždanih udara svake godine. Dakle, nakon pileće supice pojedite i jednu jabuku.

4. Čokolada olakšava predmenstrualne grčeve

Pokazalo se da ona silna potreba za čokoladom pre početka menstrualnog ciklusa zapravo potiče iz fizioloških razloga. Studije govore da čokolada sadrži hranjive stvari i antioksidante poput anandamida, koje mogu imati smirujući učinak i održavati bol u ravnoteži s ostalim raspoloženjima. Dakle, žene i devojke, zbog komadića čokolade ne morate imati osećaj krivice. 6. Štucavica u trudnoći znak je da beba ima puno kose

Ovo ste sigurno čuli, čak i ako još nemate decu jer verovatno i nema starije žene koja u to ne veruje. Ovaj mit potvrdili su i doktori iz bolnice John Hopkins u Baltimoreu. Oni su sproveli istraživanje ne bi li pobili ovo verovanje, no dokazali su baš sasvim suprotno. Rezultat je govorio da povećana nivo hormona, koji izaziva štucavicu, u stvari uzrokuje rast bebine kose.

7. Pun mesec

Stolećima se prepričava i bapska priča prema kojoj deca “malo poblesave” kada je pun mesec. Drugim rečima, ljudi, ali i životinje menjaju raspoloženje u vreme punog meseca. Naučnici tek treba da dokažu da su ponašanje, plodnost i natalitet uslovljeni lunarnim obrascem. No, jedna je studija dokazala da neki ljudi teže spavaju u vreme punog meseca, čak i kada spuste roletne na prozoru spavaće sobe. 8. Klin se klinom izbija

Ako ste preterali s pićem prethodne noći i osećate se mamurno, bake bi vam rekle da se odmah “vratite na konja” i popijete jedno piće kako bi se rešili mamurluka. Nauka ih i u tome potvrđuje. Pokazalo se, naime, da konzumiranje male količine alkohola može olakšati mamurluk. Ipak, znajte da ublažavanje mamurluka na ovaj način može povećati opasnost od zavisnosti od alkohola. Zato, postoji drugi savet: popijte veliku čašu vode pre odlaska u krevet, ako već morate piti alkohol.

9. Brojite ovce da lakše zaspite

Stare su žene govorile deci koja ne mogu zaspati da sklope oči i broje ovce. I opet se ispostavilo da su bile u pravu. Za dokaz ovome nije čak potrebna ni naučna studija. Naime, upotreba vizualizacije ili mentalnih slika svakako može pomoći da brzo otputujete u “zemlju snova”. Kako? To vam pomaže da odvratite misli od stresnih razmišljanja ili anksioznih misli koje su često povezane s nesanicom. 10. Sir može izazvati čudne snove

Dugo se verovalo da je reč o običnom mitu – to da konzumiranje sira pre spavanja može izazvati čudne snove – no jedna britanska studija govori drugačije. Testirano je 200 ispitanika koji su pre spavanja jeli različite vrste sira. Većina ih je potvrdila da su imali vrlo čudne snove.

11. Masnije ribe su zaista hrana za mozak

Veza između omega-3 masnih kiselina i masnijih riba zaista postoji i dobro je poznata. Masne kiseline koje se nalaze u ribi dokazano poboljšavaju konduktivnost između moždanih stanica i time poboljšavaju rad mozga. Jedno je istraživanje čak pokazalo da redovnom konzumacijom ribe mozak raste.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE