Obrenovac, 02.07.2022

DANAS JE CRVENO SLOVO


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 03.06.2022.
Veruje se da za dobro zdravlje obavezno treba uraditi jednu stvar na ovaj praznik

Foto:Printskrin


Srpska pravoslavna crkva 3. juna proslavlja Svetog cara Konstantina i caricu Jelenu. Za ovaj praznik se vezuje versko-istorijska pri─Źa, ali i obi─Źaji.

Praznik cara Konstantina i njegove majke carice Jelene ustanovljen jer je car Konstantin Milanskim ediktom 313. dao hriš─çanima slobodu vere i okon─Źao njihov progon, pa je crkva odlu─Źila da ovaj rimski carski par proglasila svetiteljima. Car Konstantin je dolaskom na tron dobio trojicu neprijatelja: tiranina Maksencija u Rimu, Skite na Dunavu i Vizantiju.

Pred okršaj sa Maksencijem na nebu mu se ukazao sjajan krst što je bilo znak pobede. Prema njegovom nare─Ĺenju, napravljen je veliki krst koji je nošen pred njegovom vojskom. Borba je kao što je nebo i najavilo, završena njegovim trijumfom.Konstantin je odmah 313. godine izdao Milanski edikt, kojim je okon─Źan progon hriš─çana. A posle pobede nad Vizantijom, sagradio je divan grad na Bosforu i dao mu ime Konstantinopolj. Vera ga je stalno pratila... Nakon što se razboleo, javili su mu se apostoli Petar i Pavle koji su mu rekli da ga episkop Silvester krsti. Poslušao ih je i ozdravio.

Za Konstantina se vezuje i sazivanje Prvog vaseljenskog sabora u Nikeji 325. godine- zbog razdora u Crkvi koji je izazvala pojava jeretika Arija. Na Saboru je osu─Ĺena jeres, a utvr─Ĺeno pravoslavlje. Sveta Jelena borila se za poput sina za veru Hristovu. Pronašla je ─îasni Krst Gospodnji, sagradila crkvu Vaskrsenja na Golgoti i brojne crkve na Svetoj zemlji.

https://www.youtube.com/watch?v=BxF0ZQjVlwY&feature=emb_title

Umrla je 327. godine, a car Konstantin preminuo je 10 godina nakon smrti svoje majke- u Nikomidiji 337. godine. Sahranjen je u crkvi svetih apostola u Carigradu.Zbog imena carice smatra se da je danas va┼żan dan za sve ┼żenske osobe koje se zovu Jelena.

Na današnji dan, veruje se, treba oti─çi u crkvu i zapaliti sve─çu za mu─Źenike koji su svoj ┼żivot dali u odbrani hriš─çanstva. Obi─Źaj ka┼że da se tri puta umijete svetom crkvenom vodicom, i da ─çete tako o─Źistiti tako telo i izle─Źiti se od bolesti.

Za današnji praznik vezuje se i molitiva:"Kresta tvojego obraz na nebesi vidjev, i jako┼że Pavel zvanije ne ot ─Źelovjek prijem, vo carjeh apostol tvoj Gospodi, carstvujuš─Źij grad v rucje tvojej polo┼żi: jego─çe spasaj vsegda v mirje, molitvami Bogorodice, jedine ─Źelovjekoljub─Źe. Amin!"

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE