Obrenovac, 04.12.2021

ČIJI JE DVOGLAVI ORAO?


Izvor: srbijadanas.com/Lokalne novine | Obrenovac, 06.09.2021.
Poslednjih godina, simbol dvoglavog orla čest je simbol koji ima negativnu konotaciju, a upotrebljavaju ga Albanci, verujući da će na taj način isprovocirati Srbe

Foto:Profimedia


Dvoglavi orao je u veksilologiji i heraldici figura povezana sa konceptom carstva.

Motiv dvoglavog orla ima krajnje poreklo u antičkom Bliskom istoku, posebno u hetitskom ikonografiji.

Ponovo se javlja u srednjem veku, tokom 10. ili 11. stoleća. Ovaj simbol posebno je korišćen u Vizantijskom carstvu, ali u 11. i 12. veka poznati su prikazi iz islamske Iberije, Francuske i Bugarske, a od 13. veka pa nadalje postaje širiko rasprostranjen.

Javlja se u Svetom rimskom carstvu, Srbiji i Rusiji u hrišćanskoj sferi, ali i u seldžučkom Rumskom sultanatu, Mamelučkom sultanatu u islamskoj sferi.

Srbija je jedna od zemalja koja je ovaj simbol koristila od srednjeg veka do danas, a varijacije ovog motiva su se takođe menjale u zavisnosti od unutrašnje politike i međunarodnih odnosa.

U ranoj istoriji simbol sa crvenom podlogom na kojoj stoji časni krst sa četiri slova "S" (na srbici/ćirilici ili četiri grčka slova beta) nađen je među Vinčanskim simbolima starim oko 7000. godina i ukrašava boginju Serbonu čije su amfore nađene i po ostrvima Jonskog mora stare dve hiljade godina pre naše ere.

Pretpostavlja se da se radi o prikazivanju (crtežu) neba koje je podeljeno na četiri kvadrata gde stoje četiri mlada meseca kao simboli protekcije rađanja u životinjskom, biljnom, ljudskom i duhovnom svetu. Kasnije simbol koristi Vizantijska dinastija Paleolog.

Kako je simbol ovog znaka milenijuma duži od postojanja Albanije, može se smatrati da je ovo samo "loša šala".

Naime, prema verovanju albanskih heraldičara, amblem je načinjen prema pečatu vođe albanske pobune u srednjem veku, Đurađa Skenderbega.

Ovo je postalo jasno tokom Bitke kod Niša 1443. godine, kada su Srbi i Ugari pod Đurađom Brankovićem i Janošom Hunjadijem potukli Osmanlije.

 Skenderbeg je tada dezertirao sa svojih 300 najvernijih ljudi, otišao u Kroju koju je na prevaru zauzeo (turskom kastelanu je pokazao falsifikovani sultanov ferman), razvio crvenu zastavu s crnim dvoglavim orlom kojeg je, preuzeo od Nemanjića i počeo da se potpisuje kao "gospodar Albanije".

Današnji albanski grb je španski štit sa prikazom crnog dvoglavog orla raširenih krila, krunisanog skenderbegovim bronzanim šlemom na crvenom polju. Štit je obrubljen bronzanom linijom.

Kroz istoriju ovaj motiv su koristile mnoge države. Neke od njih su Vizantija, Sveto rimsko carstvo, Austrougarska, Kraljevina Jugoslavija, Grčka (1925.g. - 1926.g.), Austrija (1934.g.-1938.g.), kao i Republika Srpska u Bosni i Hercegovini.

Danas, pored Srba i Albanaca, dvoglavog orla na svojim zastavama imaju i Crna Gora i Rusija.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE