Obrenovac, 17.05.2021

OVAJ POREMEĆAJ IMA 70 ODSTO DECE U SRBIJI


Izvor: Espreso/Mondo/Lokalne novine | Obrenovac, 07.03.2021.
Roditelji ga ne vide, stručnjaci izdali upozorenje

Foto:EPA


ak 70 odsto dece u Srbiji ima neki govorno-jezički poremećaj, upozoravaju logopedi. Na Svetski dan logopeda oni upozoravaju da su među krivcima za te probleme prekomerno korišÄ‡enje mobilnog telefona i igranje igrica.

Jednosmerna komunikacija, kakva se događa u igrama ili gledanju sadržaja na Internetu, može ostaviti posledice na psihomotoriku deteta. Naša deca imaju dobro znanje engleskog usled konzumiranja sadržaja na stranim sajtovima ili društvenim mrežama, ali veoma siromašan rečnik maternjeg jezika. Posledice se osećaju u govoru, jeziku, ponašanju pa i učenju.

"Deca odmalena koriste telefone, ali tako razvijaju pasivan a ne aktivan govor. Nepovoljno i negativno je to što se ne razvija motorika, niti mišljenje ili pažnja, pamćenje... Kao da se razvija nervoza", rekla je logoped Violeta Mihailović u vestima Prve televizije.

Šta bi bilo rešenje?

"Mora se smanjiti korišÄ‡enje uređaja, ali roditelji moraju i da razgovaraju s decom. Da roditelj traži povratnu informaciju, da utiša ton ili zvuk, pa da sa detetom razgovara o sadržaju koji je gledalo ili igri. Ali svakako da treba da se, posebno kod dece koja imaju teškoće, ograniči upotreba mobilnih telefona", rekla je ona.

I veći problemi kao što su mucanje, disfazija i disleksija prete usled preterane upotrebe telefona, a dodatni problem je činjenica da logopeda nema dovoljno - jedan na 8.000 dece.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE