Obrenovac, 24.06.2024

15. MAJ JE KLJU─îAN, DVA POREZA DOLAZE NA NAPLATU


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 11.05.2023.
Svaki dan kašnjenja košta, a kamate su VISOKE

Foto:Profimedia


Rok za pla─çanje poreza na imovinu, kao i za porez na dohodak gra─Ĺana isti─Źe za nekoliko dana, a za kašnjenje i nepla─çanje predvi─Ĺene su kazne.

Porez na imovinu

Sekretarijat za javne prihode Grada Beograda podsetio je danas poreske obveznike - fizi─Źka lica, preduzetnike i pravna lica, da je 15. maj rok za uplatu obaveze za drugi kvartal godišnjeg poreza na imovinu za 2023. godinu.

Porez na imovinu pla─ça se kvartalno, i to u roku od 45 dana od dana po─Źetka tromese─Źja, tako da rate padaju uglavnom 15. u mesecu: februaru, maju, avgustu i novembru. Me─Ĺutim, zbog dr┼żavnog praznika rok za pla─çanje prve rate ove godine pomeren je za 14. februar.

Poreznici isti─Źu da je veoma va┼żno da se ne kasni sa pla─çanjem rate poreza na imovinu, s obzirom na to da svaki dan kasnije uplate nosi i visoke kamate, od skoro 0,2 odsto dnevno. Osim kamate, vlasnicima nekretnina preti i naplata kazne za izbegavanje pla─çanja poreza koja iznosi do 50 odsto utvr─Ĺenog poreza, ali ne manje od 5.000 dinara.

Porez na dohodak

"Godišnji porez na dohodak gra─Ĺana na prihode ostvarene u prošloj godini, ove godine se obra─Źunava i pla─ça po sistemu samooporezivanja, umesto, kao što je bilo do sada, kada se pla─çao po rešenju poreskog organa", saopštila je Poreska uprava.

Iz Poreske uprave su objasnili da to zna─Źi da ─çe Poreska uprava na osnovu podataka iz slu┼żbenih evidencija o prihodima gra─Ĺana za prošlu godinu, unapred popuniti poresku prijavu za utvr─Ĺivanje ovog poreza i postaviti je kao radnu verziju prijave, status ''u pripremi'' na portalu ePorezi.

Gra─Ĺani koji su lane zaradili više od trostruke prose─Źne godišnje zarade po zaposlenom, koja iznosi 3.719.376 dinara, du┼żni su da najkasnije do 15. maja na portalu ePorezi provere podatke koji su iskazani u unapred popunjenoj poreskoj prijavi i sami urade korekcije, i da tako korigovanu prijavu na istom mestu podnesu prihvatanjem opcije Potpiši i podnesi.

Ukoliko poreski obveznik do 15. maja ove godine ne podnese poresku prijavu, Poreska uprava ─çe to u─Źiniti umesto njega.

Lica koja su mla─Ĺa od 40 godina, imaju pravo na poresku olakšicu koja je u visini dodatnih 3.719.376 dinara. Ukoliko su zaradili više od 7.438.752 dinara, na iznos preko toga pla─çaju porez od 15 odsto.

Poreske kalendar do kraja mesec

15. maj

- Pla─çanje akontacije poreza na prihode od samostalne delatnosti za prethodni mesec.

- Podnošenje poreske prijave za godišnji porez na dohodak gra─Ĺana za prethodnu godinu. Poreska prijava se podnosi na Obrascu PP GPDG - Poreska prijava za utvr─Ĺivanje godišnjeg poreza na dohodak gra─Ĺana.

- Pla─çanje doprinosa na prihode od samostalne delatnosti za prethodni mesec.

- Pla─çanje doprinosa za sveštenike i verske slu┼żbenike, za doma─çe dr┼żavljane zaposlene u inostranstvu i za inostrane penzionere za prethodni mesec.

- Pla─çanje doprinosa za samostalne umetnike za drugi kvartal 2023. godine.

- Pla─çanje doprinosa za poljoprivrednike za drugi kvartal 2023. godine.

- Podnošenje poreske prijave i pla─çanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za osniva─Źe, odnosno ─Źlanove privrednog društva za prethodni mesec. Prijava se podnosi na Obrascu PP OD-O - Poreska prijava o obra─Źunatim doprinosima za obavezno socijalno osiguranje za osniva─Źe, odnosno ─Źlanove privrednog društva.

- Podnošenje poreske prijave i pla─çanje PDV za prethodni mesec. Prijava se podnosi na Obrascu PPPDV - Poreska prijava za porez na dodatu vrednost.

- Podnošenje obrasca PID PDV 1 za april mesec ako je u aprilu mesecu ispunjen jedan od kriterijuma za sticanje statusa obveznika PDV koji prete┼żno vrši promet dobara u inostranstvo.

- Pla─çanje akontacije poreza na dobit pravnih lica za prethodni mesec.

- Pla─çanje obra─Źunate akcize za period od 16. do kraja prethodnog meseca.

- Podnošenje poreske prijave za obra─Źun akcize za prethodni mesec, na Obrascu PP OA.

- Podnošenje prijave o obra─Źunu akcize na elektri─Źnu energiju za krajnju potrošnju za prethodni mesec na Obrascu PP OAEL i pla─çanje akcize.

31. maj

- Pla─çanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za neispla─çene zarade za april 2023. godine.

- Pla─çanje obra─Źunate akcize za period od 01. do 15. dana u mesecu

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE