Obrenovac, 13.06.2021

JEFTINA STRUJA NE POČINJE SVIMA OD PONOĆI


Izvor: Kurir.rs/Krov.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 22.05.2021.
Obratite pažnju na oznaku na brojilu jer za mesec dana možete uštedeti HILJADE DINARA

Foto:Shutterstock


Većina domaćinstava u Srbiji se trudi da velike potrošače koristi samo kad je povoljnija tarifa odnosno kad počne "jeftina" struja.

Tokom tih sati cena struje je čak četiri puta niža, a Srbija je inače podeljena u više zona, to jest, satnica povoljnije struje nije svuda ista.

Elektrodistribucija je ovakav vid prodaje električne energije uvela kako bi se potrošnja ujednačila tokom dana i noći, a time i znatno smanjilo opretećenje sistema. Kako ovaj prelazak sa "jeftine" na "skupu" struju ne bi bio iznenadan jeftina tarifa ne počinje i ne završava svuda u isto vreme.

Na području Beograda signal za promenu tarifa na brojilima šalje se automatski daljinskim putem iz komandnog centra distribucije i niža tarifa primenjuje se od 24 do 8 sati svakog dana bez obzira na sezonske promene u računanju vremena, neradne dane, državne ili verske praznike. S obzirom na to da se signal za promenu tarife šalje automatski ne postoji mogućnost da se u doba niže tarife primenjuje skuplja.

Za područje Vojvodine niža tarifa primenjuje se u intervalu od 23 do 7 sati dok je u Centralnoj Srbiji korisnicima električne energije struja po nižoj tarifi obezbeđena u trajanju od 22 do 6 ujutru.

Trenutak početka i završetka jeftine tarife nema nikakve veze sa podešavanjem ili baždarenjem električnog brojila već se početak jeftine tarife definiše signalom koji daljinski stiže iz komandnog centra elektrodistribucije.

Ako niste sigurni u koliko tačno sati počinje jeftina tarifa kod vas postoji jednostavan način da to utvrdite.

Dvotarifno brojilo ima dva brojčanika i registruje potrošenu struju po višoj i nižoj tarifi. Strelica na brojilu ili brojčana oznaka 1 ili 2 označava koju tarifu brojilo registruje. Ako je strelica usmerena nagore ka broju 1 znači da trošite skupu struju dok obrnuto označava jeftinu tarifu.

Kod digitalnih merača postoji oznaka T1 i T2. Ako je strelica na displeju usmerena ka oznaci T1 to znači da je trenutno aktivna skupa tarifa dok T2 označava jeftinu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE