Obrenovac, 24.06.2024

KOJA BANKA DAJE KREDIT BEZ PROVERE KREDITNOG BIROA?


Izvor: Espreso/Blic Biznis/Marica Jovanović/Lokalne novine | Obrenovac, 17.05.2023.
Mnoge građane Srbije muči OVO PITANJE!

Foto:Profimedia


Koja banka daje kredit bez provere Kreditnog biroa danas je vrlo često pitanje, a razlog je jasan. Bez uvida u Kreditni biro, gotovo ne postoji banka koja će vam odobriti i najmanji kredit, ali ni uređaje, poput telefona, praktično je nemoguće kupiti ukoliko prodavac prethodno ne "zaviri" u vašu kreditnu istoriju.

Može se reći da ne postoji banka u Srbiji koja ne koristi Kreditni biro. Neke, možda imaju olakšavajuću kreditnu politiku, ali generalno takva praksa u Srbiji je u "crvenom".

- A, ljudi je mnogo koji ne bi voleli da im banka pri traženju novog zajma zaviri u Kreditni biro. Hteli bi novi kredit, ali ih prošlost muči - kaže nezvanično jedan bankar za Blic Biznis.

Ekonomisti su pritom jasni.

- Ne postoji nijedna banka koja danas u Srbiji daje kredit bez provere Kreditnog biroa. To je apsolutno nemoguće jer je preko Udruženja banaka to sve umreženo i to je standard. To je uredba Narodne banke Srbije o kreditnoj zaduženosti - kaže za "Blic Biznis" Zoran Grubišić, profesor Beogradske bankarske akademije, fakulteta za bankarstvo osiguranje i finansije.

Kako bi privukli kupce, mnogi trgovci danas daju proizvode na rate i to bez odlaska u banku, ali uz uslov da dužnički status kupca obavezno provere u Kreditnom birou. Profesor Grubišić objašnjava da ne postoji nikakva mogućnost da se na ovu uredbu utiče ili da se u nekim slučajevima zanemari.

- Ovo je mera NBS, a Udruženje banaka samo to sprovodi. Ono ima IT odeljenje koje to prati. Ne možete da pređete tu uredbu tako što ćete kod jedne banke da uzmete jedan proizvod a zatim kod druge drugi, to je centralizovano i sve što ste se zadužili to ulazi u tu arhivu, i bez ove provere ne može - zaključuje Grubišić.

Šta pokazuje Kreditni biro

Na osnovu podataka koji se dostavljaju Kreditnom birou, formira se jedinstvena evidencija u kojoj se vidi sve o vašoj zaduženosti. Tu se beleže podaci o tome kod koje banke ste i po kom osnovu zaduženi. Vidi se i da li ste uzeli kredit, da li je dugovanje po osnovu kreditne kartice ili u pitanju pozajmica i dozvoljeni minus na tekućem računu, jemstvo... Vidi se i koliko ste bili uredni u plaćanju kredita i dugovanja...

Ovde se takođe beleži i datum kada ste se zadužili i u kom iznosu ali ono najvažnije da li uredno izmirujete svoje obaveze, odnosno u određenom roku plaćate dospele rate.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE