Obrenovac, 13.05.2021

BANKE NAM ZAVLA─îE RUKU U D┼ŻEP!


Izvor: Kurir.rs/Mondo/Lokalne novine | Obrenovac, 08.04.2021.
Navuku nas na uslugu, a kasnije po─Źnu da je napla─çuju

Foto:Shutterstock


Pojedine banke u Srbiji drasti─Źno su pove─çale cene svojih uobi─Źajenih usluga, pa ─Źak i usluga elektronskog pla─çanja koje je neophodno tokom pandemije. Odre─Ĺeni broj gra─Ĺana i udru┼żenja smatraju da je ovakav postupak nepoštovanje klijenata.

Nakon što je u ve─çini banaka poskupelo odr┼żavanje ra─Źuna, isplata gotovine, koriš─çenje bankomata, poruke obaveštenja i elektronsko bankarstvo, odre─Ĺeni broj gra─Ĺana smatra ova poskupljenja neosnovanim.

Osim toga, pojedine banke su uvele naknade za trošak odr┼żavanja deviznog ra─Źuna, odr┼żavanje sefova, pla─çanje troškova trajnog naloga i trajnpog naloga za izvršenje. ─îitaoci su se obratili zbog obaveštenja dobijenih nekoliko banaka da je jedan od platnih ra─Źuna pove─çan za duplo i da sada košta 800 dinara, da se za duplo pove─çao i izvod platnog ra─Źuna.

"Ovo je ogromno poskupljenje za kratko vreme. Sve bankarske usluge skuplje su za najmanje 20 odsto. Za vo─Ĺenje platnog ra─Źuna, vo─Ĺenje svih vrsti platnih ra─Źuna cene su sko─Źile. Podizanje novca sa bankomata ─çe se umesto 150 pla─çati 200 dinara. Na sve to, ─Źak i elektronsko bankarstvo se pla─ça i poskupljuje. To je stvarno previše i definitivno ─çu promeniti banku", ka┼że Miloš Ostoji─ç, ─Źitalac Monda.

Generalni sekretar Udru┼żenja banaka Srbije (UBS) Vladimir Vasi─ç rekao je da su pojedine banke napravile korekcije cena za pojedine bankarske usluge kako bi klijente što više preusmerile da te usluge umesto fizi─Źki koriste digitalno.

"Ako uporedimo koliko nam je vremena i novca potrebno za odlazak u ekspozituru, oko 30 minuta da odemo do ekspoziture, neko vreme za pla─çanje provedemo u ekspozituri, zatim povratak nazad, to naravno više košta, nego digitalni na─Źin pla─çanja", rekao je Vasi─ç.

Me─Ĺutim, Dejan Gavrilovi─ç, predsednik udru┼żenja bankarskih klijenata "Efektiva", ka┼że da poskupljenje nikako ne mo┼że da bude usluga klijentima i da se na ovaj na─Źin pojedine banke višestruko zara─Ĺuju na štetu klijenata.

"Banke elektronskim bankarstvom i bankomatima smanjuju sebi troškove, broj zaposlenih slu┼żbenika i potrebnih ekspozitura. S druge strane, klijenti sada obavljaju ono što su ranije radili bankarski slu┼żbenici, sami upla─çuju ra─Źune, upla─çuju i podi┼żu novac. Umesto da banke to sponzorišu, one su još pove─çale cenu naknade za online pla─çanje, za posao koji obavljamo umesto njih. Napla─çuju nam uslugu koju sami izvršavamo, sa svog kompjutera, svojim internetom, od svoje ku─çe, što je nedopustivo", ka┼że Gavrilovi─ç.

Podse─ça da, kada je digitalno pla─çanje tek uvedeno, banke su imale zvani─Źan stav da je to zbog smanjenje troškova i vremena za njihove zaposlene.

Evo kako mo┼żete smanjiti namete

Neki od na─Źina da se gra─Ĺanima olakša i da izbegnu namete, jeste da pla─çaju više ra─Źuna odjednom ili da dobijaju novac na ruke.

"Na smanjenje nameta bankama se mo┼że uticati postupcima kao što su zahtev za isplatu plate na ruke, umesto na bankarski ra─Źun, što je potpuno legitimno. Zatim, svi ku─çni ra─Źuni se mogu platiti nekoliko meseci unapred, kako bi se provizija samo jednom napla─çivala", ka┼że Dejan Gavrilovi─ç.

"Tek kada su klijenti navikli na takvu vrstu usluge, po─Źelo je napla─çivanje. Vreme pandemije kada svi moramo da pla─çamo onlajn, oni vide kao priliku za zaradu. Kada ve─ç kreditna aktivnost banaka u vreme pandemije svakako raste, nije u redu iskoriš─çavati krizu i velikom broju gra─Ĺana koji su u velikim problemima "dolivati ulje na vatru", ka┼że Gavrilovi─ç. Ka┼że da se ista stvar desila i kada su se pojavili bankomati.

"Da da bi se smanjila gu┼żva i posao za slu┼żbenike, uvedeni su bankomati. Posle toga se po─Źelo sa napla─çivanjem provizije, zato što podi┼żete novac ili proveravate stanje na ra─Źunu. Dešavalo se da daju "besplatne kartice" za ra─Źune koje ne znate ni ─Źemu slu┼że, da bi se posle toga 100 dinara napla─çivalo odr┼żavanje tog ra─Źuna", ka┼że Gavrilovi─ç.

Iz Udru┼żenja banaka ka┼żu da u Srbiji postoji 26 banaka i da nisu sve banke podigle cene svojih usluga, te poru─Źio da svako ko je nezadovoljan svojom bankom mo┼że da je promeni. isti─Źe da fizi─Źko pla─çanje po nalogu košta 50 dinara, a preko mobilnih aplikacija klijenti u paketu pla─çanje više naloga imaju za 100, 200, 300, odnosno 400 dinara ili je digitalno ta cena po nalogu 10 dinara.

"To je o─Źito ušteda. ┼Żelja banaka je da olakša klijentima", rekao je Vasi─ç iz Udru┼żenja banaka.

Dejan Gavrilovi─ç iz udru┼żenja bankarskih klijenata "Efektiva" ka┼że da je ostala je samo jedna ili dve banke koje ne napla─çuju uslugu elektronskog bankarstva i ─Źiji nameti nisu drasti─Źno poskupeli. Prema njegovim re─Źima, ne postoji zakon koji definiše koliko banke mogu da pove─çaju naplate, a trebalo bi da postoji.

"Ono što gra─Ĺani treba da znaju jeste da iste naknade i cene nameta u svim bankama nisu zakonite, jer tu se krši pravilo konkrencije. Preporuka gra─Ĺanima je da uporede cene usluga kod drugih banaka i pre─Ĺu kod najpovoljnije. Ako sve banke pove─çaju cenu usluga u isto vreme, onda je to ozbiljniji problem", ka┼żu iz Udru┼żenja.

Jedino što zakon propisuje jeste da imate pravo da odustanete od usluge u svakom trenutku. Mnogo ljudi je promenilo banke i ugasilo ra─Źune iz ovih razloga, dodaje ka┼że Gavrilovi─ç.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE