Obrenovac, 05.06.2023

KADA ĆE DA POJEFTINI GORIVO?


Izvor: Espreso/Srpskainfo/Lokalne novine | Obrenovac, 16.03.2022.
Naftaši odgovorili na pitanje koje sve muči

Foto:Profimedia, Filip Plavčić, Printscreen/Twitter


Potrošače zanima kada će naše tržište da odreaguje na pojeftinjenje nafte na svetskom tržištu. Trenutno je barel nafte 113 dolara, a bio je rekordnih oko 130 dolara pre osam dana.

Ovo kaže Dušan Srdić, predsednik Udruženja potrošča „Reakcija“ iz Banjaluke, a povodom Svetskog dana potrošača koji se obeležava 15. marta od 1983. godine, piše Srpskainfo.

– Pre osam dana barel nafte na svetskom tržištu koštao je nekih 130 dolara i to je bio vrhunac. Na našem tržištu, recimo u Banjaluci, litar goriva je koštao oko tri marke i nešto. Juče je na benzinskim pumpama gorivo bilo i 3,50 KM. Istovremeno je drastičan pad na svetskom tržištu i danas barel košta 113 dolara, a ima najava da će ići i ispod 100 dolara. Ono što nas u udruženjima potrošača brine jeste zašto se to ne reflektuje na našim benzinskim pumpama. Zašto ne osetimo taj pad? Imali smo samo pre mesec dana cenu od oko 100 dolara za barel i gorivo je bilo 2,50 KM. Danas kada smo blizu toga nema naznake da će gorivo pasti na našem tržištu – objašnjava Srdić.

Srdić kaže da u udruženjima za zaštitu potrošača vide da se nadležni zaista trude da podignu stepen zaštite potrošača na najveći nivo kroz ograničavanje marži i kontrolu.

– Evo, imamo i najavu privremenog ukidanja akciza na gorivo. To je sve dobro, samo bi trebalo malo brže da deluju i da na terenu budu vidljiviji – poručuje Srdić.

U Grupaciji za promet naftom i naftnim derivatima pri Privrednoj komori Republike Srpske kažu da će „cene goriva postepeno ići dole kad se prvenstveno rasprodaju zalihe po višim ulaznim cenama“.

– Svakako je vidljivo da je na svim pumpama u Hrvatskoj litar 14 kuna, u Crnoj Gori 1,74 evra itd, što pokazuje da još nema naznaka spuštanja, ali ima naznaka za stabilizaciju što pokazuje berza - kaže Dragan Trišić, predsednik Grupacije.

Blagi pad na berzi tokom poslednjih dana i ako se, kako kaže, trend nastavi, već naredne sedmice će se distributeri početi snabdevati jeftinijim gorivom i automatski, zbog ograničenja marži, spustiti maloprodajne cene.

– Ulazne cene diktiraju proizvođači, odnosno rafinerije i veliki trejderi što su najčešće kompanije iz zemalja proizvođača. Tako da je jasno ko u stvari utiče na sve procese, a koji se tiču naftnog biznisa – dodaje Trišić.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE