Obrenovac, 02.07.2022

I ŠTA ĆEMO TAD?


Izvor: nova.rs/Danas/Lokalne novine | Obrenovac, 19.04.2022.
Kakve nas cene goriva očekuju posle 30. aprila

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs


Uredba Vlade kojom se ograničava cena goriva doneta je, kako su rekli u Ministarstvu energetike, u cilju zaštite domaćih potrošača usled velikih poremećaja na globalnom tržištu. Ipak, cene evrodizela i benzina u poslednjih nekoliko nedelja ni vlasnike pumpi, a ni potrošače nisu mogle da ubede u istinitost ovih tvrdnji, piše Danas.

Prvu Uredbu o ograničenim maloprodajnim cenama evrodizela i benzina Vlada Srbije usvojila je 10. februara. Dopunjena Uredba je usvojena 17. marta na mesec dana, a 7. aprila je njeno važenje produženo do kraja ovog meseca.

Produžavanje ograničenja cena goriva očekuju u narednom periodu i iz Udruženja vlasnika privatnih pumpi. Milan Rakić, predsednik ovog udruženja ističe da je razlog tome što država veštački određuje cenu i održava je na onom nivou na kom bi bila kada bi Srbiji bile uvedene sankcije.

„Kada je uvedena Uredba, ja sam prognozirao da je nepotrebna panika koja se manifestuje na tržište. Evidentno je da Vlada veštači određuje cene preko ministarstava energetike i trgovine, tako da niko ne može da prognozira iz razloga što se obračunava PDV na akcize“, kaže Rakić za Danas.

On ističe da je cena od 196 dinara previsoka.

„Ako smo mi prerađivači sirove nafte, a jesmo. Mi ne uvozimo gotove derivate i Uredba je zato potpuno pogrešna i potpuno suprotna trenutnim tržišnim uslovima. Dakle, u Srbiji bi do nestašica moglo da dođe samo ako se uvede embargo, odnosno ako se Srbiji uvedu sankcije i ne bude dotoka nafte“, objašnjava Rakić.

On navodi i da bi za 12,5 dinara bila niža cena svih derivata kada, kako kaže, država ne bi „obračunavala porez na porez – PDV na akcizu“.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE