Obrenovac, 29.11.2021

KAKO ĆE OVE GODINE IZGLEDATI STUDIRANJE?


Izvor: Alo.rs/Blic/Lokalne novine | Obrenovac, 30.09.2021.
Da li se isplati tražiti smeštaj u Beogradu?

Foto:Tanjug


Stigao je početak nove školske godine i na univerzitetima, ali kako će se nastava odvijati na fakultetima širom Srbije, to niko ne može potpuno precizno da kaže.

Svaki fakultet će odrediti udeo uživo i onlajn nastave prema svojim specifičnostima. Velikih razlika će biti između gradova, ali i samih fakulteta, pa će negde biti regularne nastave, negde kombinovane, negde onlajn, a negde i takozvane hibridne.

Iako je Senat Univerziteta u Beogradu odluku doneo još početkom meseca o tome da će se nastava odvijati kombinovano, svaki fakultet ipak zadržava pravo da odluči kako će to zaista i izgledati u praksi.

NASTAVA U SKLADU SA PREPORUKAMA

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović rekla je nakon sednice održane 8. septembra da će se nastava izvoditi u skladu sa epidemiološkom situacijom i preporukama Kriznog štaba i da će se prilagođavati specifičnostima svakog fakulteta.

- Svaki fakultet će odrediti udeo uživo i online nastave prema svojim specifičnostima. Preporuka je da udeo nastave uživo bude što veći, pre svega za brucoše, i u domenu praktičnog rada - rekla je Popović i dodala da će dekani na dnevnom nivou pratiti situaciju.

Navela je da od Ministarstva prosvete nije stigla nikakva preporuka i instrukcija za nastavu u visokom obrazovanju i naglasila da je odluka Senata neophodan okvir da bi fakulteti mogli da rade budući da se, kako je rekla, epidemiološka situacija menja iz dana u dan.

STUDENTI U DILEMI

Na kraju dana, to u praksi znači da mnogi studenti iz provincije ne mogu da "izvagaju" da li im se uopšte isplati da traže smeštaj u prestonici tokom predstojeće školske godine.

Tako, na primer, studentima koji uče na Fakultetu političkih nauka u Beogradu ne isplati se previše da smeštaj traže u prestonici, jer će se veliki deo nastave odvijati onlajn. Kako je ovaj fakultet objavio na svom zvaničnom sajtu predavanja i vežbe će se odvijati u potpunosti onlajn. Ipak, praktična nastava će se odvijati po tzv. hibridnom odnosno kombinovanom modelu.

Prema obaveštenju koji je ponuđen na sajtu, ovakav hibridni model podrazumeva da praktični deo nastave studenti bi delom "odrađivali" delom onlajn, delom bi morali biti prisutni na fakultetu, a jedan deo bi podrazumevao individualne zadatke kao što su pisanja izveštaja i slično.

Jedino će se kolokvijumi i ispiti na FPN-u u predstojećoj godini odvijati isključivo uživo u prostorijama ovog fakulteta.

Zanimljivu situaciju imaju studenti sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Što se tiče nastave ono će praktično imati mogućnost da biraju kako će slušati nastavu.

- Mi malo ranije krećemo, pa će se ove prve dve nedelje do 1. oktobra odvijati potpuno onlajn. Nastava će se od 1. oktobra odvijati preko "lajv strima". Dakle, predavanja će se odvijati normalno u amfiteatru fakulteta i na njima će moći da prisustvuju studenti koji žele, ali će se ova predavanja snimati i prenositi uživo za studente koji žele da prate nastavu onlajn - ispričao je prof. dr Branislav Boričić, dekan Ekonomskog fakulteta.

On napominje da da će se svi ispiti i kolokvijumi odvijati u prostorijama fakulteta.

Međutim, kada je u pitanju fakultet koji ima nešto više praktične nastave kao što je Biološki fakultet u Beogradu, situacija je nešto drugačija.

- Teorijska nastava će se 99 odsto odvijati onlajn. Ne kao nastava na daljinu koja podrazumeva da se materijali sa predavanja okače na neku onlajn platformu i studenti mogu da ih preuzmu pa sami da uče iz njih. Već prava onlajn nastava gde su profesori i studenti uključeni u interaktivni dijalog preko onlajn "Google meet" platforme. Vežbe će morati da se odvijaju u prostorijama fakulteta, ali u manjim grupama i uz poštovanje svih epidemioloških mera - ispričao je prof. dr LJubiša Stanisavljević, dekan Biološkog fakulteta i dodao da će se ispiti i kolokvijumi takođe održavati "uživo".

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE