Obrenovac, 02.07.2022

KAKO ĆEMO PUTOVATI OVOG LETA?


Izvor: Kurir.rs/Blic/Lokalne novine | Obrenovac, 03.05.2022.
Na more uglavnom možemo bez kovid papira ali neke zemlje i dalje imaju uslove

Foto:Shutterstock


Posle dve korona godine tokom kojih su jedni odustajali od letovanja, a drugi odlazili na alternativne destinacije, po svemu sudeći sve se koliko-toliko vraća u normalu.

Za razliku od prethodne letnje sezone kada smo prilikom same pomisli odlaska na more prvo morali da vidimo u koju zemlju zbog korona restrikcija uopšte, i pod kojim uslovima možemo da uđemo, prilikom odabira destinacije sada ćemo se ponovo vratiti na "stare parametre": izbor adekvatnog smeštaja i prevoza, blizinu plaže od apartmana ili hotela, na kraju i često ono najvažnije - cenu.

Za one koji su već zaboravili, u leto 2020. na more su otišli mahom oni najbrži, pošto su srpskim turistima početkom jula te godine zatvorene mnoge granice, pa su zato krcate bile srpske planine i banje, ali i maleni Neum u BiH. Prošlog leta krenulo se mahom put Grčke, Hrvatske, Crne Gore i Albanije, ali je trebalo ispuniti različite korona uslove i izdržati “gnjavažu” po granicama.

Kako trenutno stoje stvari, ovog leta sve bi trebalo da bude kao nekada. Barem u većini zemalja. Od pre nekoliko dana Grčka, Albanija i Bugarska su ukinule sve kovid restrikcije na ulasku u zemlju, baš kao što su to prethodno učinili Slovenci i Crnogorci. U sve ove zemlje ulaziće se bez ikakvih korona papira, samo sa važećim pasošem, a u Albaniju i Crnu Goru čak i samo sa ličnom kartom!

Njihovim putem, kako se najavljuje, uskoro bi mogli da krenu Turska i Hrvatska, možda čak i dve omiljene afričke destinacije - Egipat i Tunis, a sa velikim netsrpljenjem se čeka dalje popuštanje korona mera u Italiji i Španiji, dve države koje su tokom prvomajskih praznika preplavili srpski turisti.

Albanija

Od 1. maja Albanija je ukinula sve korona mere koje su važile kako u samoj zemlji, tako i na granicama za strane turiste. To znači da se u Albaniju može ući bez ikakvih kovid papira.

Podsetimo, građanima Srbije čak nije potreban ni pasoš za ulazak u ovu sve atraktivniju turističku destinaciju, već samo biometrijska lična karta.

Bugarska

Sredinom aprila srpskim turistima je već bilo omogućeno da bez kovid dokumenata ulaze na teritoriju Bugarske, a od 1. maja, pred početak nove letnje sezone, naši istočni susedi su ukinuli sve zabrane, tako da sada ovo pravilo važi za putnike iz svih država.

Grčka

Omiljena destinacija srpskih turista, u kojoj je pre korone letovalo skoro milion građana naše zemlje, od 1. maja je ukinula sve restrikcije. Prvo je pre mesec dana u istoriju otišao PLF formular, a sada za ulazak u Grčku nije potreban nikakav korona papir: ni digitalni sertifikat, ni potvrda o vakcinaciji, ni potvrda o preležanoj koroni ili negativan PCR ili brzi antigenski test. Dakle, samo važeći pasoš.

Egipat

Za razliku od većeg dela Evrope, Egipat je još zadržao određene korona restrikcije. Za ulazak u “zemlju faraona” građanima Srbije je potreban sertifikat o vakcinaciji, a ako nisu vakcinisani onda negativan PCR (ne stariji od 72 sata) ili antigenski test sa QR kodom (ne stariji od 24 sata). Egipćani priznaju sve vakcine koje su u Srbiji bile u upotrebi, a potvrda o vakcinaciji nije neophodna za decu mlađu od 12 godina.

Italija

Italijani su posle više od godinu dana konačno otvorili granicu srpskim turistima. Ipak, ne u potpunosti pa je svima neophodan digitalni obrazac za praćenje putnika, tzv. PLF formular, Takođe, potrebna je potvrda o vakcinaciji, ali se ne priznaju “sputnjik” i “sinofarm”. Međutim, dovoljno je da ste kao treću dozu primili neku od vakcina odobrenih u EU i nećete imati problema. Drugi uslov je da od poslednje doze nije prošlo više od šest meseci.

U suprotnom potreban je ili sertifikat o preležanoj bolesti u poslednjih šest meseci ili negativan PCR ili brzi antigenski test. Za decu mlađu od šest godina nisu potrebni nikakvi kovid papiri.

Kipar

Na Kipru i dalje važe određena ograničenja. Za ulazak je neophodno da imate digitalni sertifikat, potvrdu o vakcinaciji, preležanoj bolesti ili negativan test. Vakcinisani (priznaju se sva cepiva upotrebljena u Srbiji) se smatraju oni koji su primili bilo kad treću, buster dozu, ili drugu u poslednjih devet meseci.

Potvrda o preležanoj bolesti važi šest meseci, PCR test mora da bude negativan u poslednja 72 sata, a brzi antigenski 24 časa. Za osobe mlađe od 12 godina nisu potrebni kovid papiri.

Portugal

Za ulaz u Portugal, ako putujete u turističke svrhe, neophodna je potvrda o vakcinaciji, uz uslov da ste poslednju dozu primili u poslednjih devet meseci, a ne priznaje se ruski “sputnjik V” ili potvrda o preležanoj koroni u poslednjih šest meseci. Sa negativnim PCR ili brzim antigenskim testom možete da uđete u Portugal samo zbog “nužnih putovanja”, ali ne i turističkih.

Slovenija

Slovenci su među prvima u Evropi ukinuli sve kovid restrikcije, tako da se kod njih može ući samo sa važećim pasošem, bez ikakvih korona papira.

Turska

Za ulazak u Tursku je potrebna potvrda o vakcinaciji (priznaju se sve vakcine), potvrda o preležanoj koroni u poslednjih šest meseci, negativan PCR test ne stariji od 72, odnosno brzi antigenski test ne stariji od 48 sati.

Deca mlađa od 12 godina ne moraju da imaju nikakve potvrde.

Tunis

I u Tunisu su i dalje na snazi određene kovid restrikcije. Srpskim turistima je za ulazak potrebna potrvda o vakcinaciji sa najmanje dve doze cepiva (priznaju se sve vakcine koje su u upotrebi kod nas), ili negativan PCR (do 48 sati) ili brzi antigenski test (do 24 sata). Takođe obavezan je i popunjeni digitalni formular.

Hrvatska

U Hrvatskoj su ukinuta sva ograničenja za ulazak u zemlju koja su bila uvedena zbog pandemije, potvrdilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske.

Ulazak u Hrvatsku dozvoljen je uz uvažavanje uslova ulaska koji su bili važeći pre epidemije covid 19 odnosno uz uslove propisane Zakonikom o šengenskim granicama, Zakonom o strancima i dr. (bez udovoljavanja epidemioloških uslova), navodi se u saopštenju.

Crna Gora

Srpski turisti u Crnu Goru mogu da uđu bez ikakvih kovid papira. Podsetimo, državljani Srbije u Crnu Goru mogu da uđu samo sa važećom ličnom kartom za boravak do 30 dana, dok je za duže neophodan pasoš.

Španija

Španci su ublažili, ali ne i ukinuli mere na granicama. Srpski turisti mogu da putuju na Pirineje ako imaju potvrdu o vakcinaciji, uz uslov da je od druge doze prošlo najviše devet meseci, dok nema roka za buster dozu. Priznaju se sve vakcine sem “sputnjika V”, pa čak i ako je primljena samo buster nekog od cepiva koje su odobrili EU i SZO. U Španiju može da se uđe i sa potvrdom o preležanoj koroni u poslednjih šest meseci, dok su PCR ili antigenski testovi odobreni samo za “neophodna putovanja”, ali ne i turistička.

Deca do 12 godina nemaju nikakva ograničenja, a ona od 12 do 18 godina mogu da uđu sa PCR testom.

Negde su i dalje obavezne maske

Neke zemlje su zadržale određene restrikcije koje će važiti i za turiste. Tako će u Grčkoj, barem do kraja maja, biti obavezno nošenje maski u zatvorenim prostorima, poput radnji ili tržnih centara. Slična situacija je u Španiji i Turskoj gde su maske, na primer, obavezne u gradskom prevozu, ali ne i na aerodromu, a u Italiji će morati osim u gradskim autobusima da se nose i u bioskopima, pozorištima, bolnicama...

PCR za egzotične destinacije

Sa popuštanjem korona mera se počelo i na tzv. egzotičnim destinacijama na kojima poslednjih godina letuje sve više srpskih turista, onih sa dubljim džepom.

Za Dominikanu i Kubu nisu potrebne nikakve korona potvrde, dok su za odlazak na Sejšele ili Maldive neophodni negativni PCR testovi, bez obzira da li ste vakcinisani ili ne.

I Srbija ukinula sve mere na granicama

Od danas prestaju da važe sve mere kontrole i ograničenja za ulazak lica u Republiku Srbiju u vezi sa kovidom 19, kako za strane tako i za domaće državljane. Putnici pri ulasku u zemlju neće biti u obavezi da imaju negativan PCR test, brzi antigenski test, dokaz o preležanoj bolesti niti potvrdu o vakcinaciji, bez obzira na to iz koje zemlje sveta dolaze.

Odluka o slobodnom ulasku građana Srbije i stranih državljana u zemlju doneta je na osnovu trenutne epidemiološke situacije u našoj zemlji i u skladu je sa odlukama većine zemalja Evrope i regiona.

Podsetimo, stranci i građani Srbije su do sada pri ulasku u zemlju morali da imaju neophodne kovid potvrde, a izuzetak je bio ako su putnici dolazili iz Albanije, BiH, Bugarske, Severne Makedonije, Mađarske, Hrvatske ili Crne Gore.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE