Obrenovac, 04.12.2021

KAKO EMO PUTOVATI?


Izvor: kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 14.09.2021.
Graani Srbije SLOBODNO mogu u dve dr鱉ave, a tri zemlje regiona nam tra鱉e potvrdu o vakcinaciji ili PCR test!

Foto:Shutterstock


Srpski turisti trenutno, bez ikakvih korona papira mogu da idu samo u Bosnu i Hercegovinu i Maarsku

Zbog alarmantnog porasta broja novozara鱉enih i injenice da je Srbija trenutno trea zemlja u Evropi sa najviše novoobolelih na 100.000 stanovnika (posle Crne Gore i Gruzije), Savet EU nas je skinuo sa zelene liste za putovanja, a onda su njihovim putem krenule i zemlje lanice Unije, ali i one koje to nisu.

Tako su sada potvrde o vakcinaciji ili PCR test neophodni i za putovanje u Albaniju, Crnu Goru ili Severnu Makedoniju, zemlje koje su nam ovog leta bile potpuno otvorene.

Srpski turisti trenutno, bez ikakvih korona papira mogu da idu samo u Bosnu i Hercegovinu i Maarsku.

S obzirom da je letnja sezona i dalje u toku, najva鱉nija vest je svakako da Grci nisu pooštravali mere prema srpskim turistima i tako e ostati barem do 17. septembra kada e se ponovo skenirati situacija. Ipak, nakon odluke Saveta EU o skidanju Srbije sa zelene liste, nema sumnje da e u narednom periodu još neke evropske ovu varijantu sprovesti u delo.

Albanija

Od 6. septembra za ulaz su potrebni potvrda o vakcinaciji (priznaju se sve “naše” vakcine), negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili brzi antigenski u poslednjih 48 sati, ili potvrda o prele鱉anom kovidu koja je validna do šest meseci nakon izleenja. Deca do šest godina nemaju nikakva ogranienja.

Austrija

Srbija je stavljena na crvenu listu i najverovatnije od 15. septembra e ulaz biti mogu samo uz potvrdu o potpunoj imunizaciji. Novina je da je rok vakcine produ鱉en sa devet meseci na godinu dana od druge doze.

Ukoliko ne bude promene, Austrijanci e i dalje priznavati “sinofarm”, ali ne i “sputnjik V”. Meutim, ulazak u hotele, restorane, kafie nee biti mogu za one koji su vakcinisani kineskim cepivom. Za to ete morati da imate PCR star do 48 sati ili brzi antigenski do 24 sata.

BIH

Dr鱉avljani Srbije mogu bez ikakvih ogranienja da uu u BiH ili da tranzitiraju preko teritorije BiH.

Velika Britanija

Srbija je trenutno na "amber" listi zemalja iji gra鱉ani mogu da uu i tranzitiraju ako imaju validnu vizu. Uslov je da imaju negativan PCR ili antigenski test uraen u prethodna tri dana, rezervisan i plaen kovid test koji e biti uraen drugog i osmog dana nakon ulaska, popunjen PLF formular za praenje kretanja.

Nakon dolaska u Englesku obavezan je karantin u trajanju od 10 dana, koji se mo鱉e skratiti na pet dana testiranjem.

Grka

Na snazi su i dalje mere koje su bile aktuelne tokom leta. Naši turisti mogu da uu sa potvrdom o vakcinaciji (priznaju se sve "naše" vakcine), negativnim PCR testom ne starijim od 72 sata ili antigenski do 48 sati, odnosno potvrdom o prele鱉anom kovidu u poslednjih šest meseci. Na granici putnici mogu da budu podvrgnuti nasuminom testiranju.

Egipat

Našim graanima je za ulaz u Egipat potreban sertifikat o vakcinisanju sa QR kodom (priznaju se sve vakcine), a za lica koja nisu vakcinisana - negativan PCR test sa QR kodom.

Italija

Mogu je ulazak uz popunjen PLF formular, zeleni kovid sertifikat izdat nakon vakcinacije (ne priznaju se "sinofarm" i "sputnjik V"), te negativan PCR ili antigenski test star do 72 sata. Meutim, ako nemate potvrdu o vakcinaciji cepivima odobrenim u EU, osoba se šalje u samoizolaciju koja mo鱉e biti prekinuta nakon pet dana posle uraenog dodatnog PCR testa.

Kipar

Srbija je na crvenoj listi, ali to nije problem za vakcinisane koji mogu da uu sa potvrdama. Priznaju se sve "naše" vakcine, pa i "sinofarm" i "sputnjik V". Oni koji nisu cepljeni moraju da imaju dva negativna PCR testa, jedan pre polaska na put i jedan po dolasku na Kipar. Uz to potrebna je i CFP propusnica koja slu鱉i za nesmetano kretanje sedam dana po Kipru. Nakon toga nevakcinisani moraju da rade PCR ili brzi test na tri dana.

Maarska

Ulazak u Maarsku je mogu bez ikakvog ogranienja, nije potrebna potvrda o vakcinaciji, niti negativan PCR test.

Nemaka

Srbija je na crvenoj listi, ali i dalje u Nemaku mogu da uu svi koji su vakcinisani “fajzerom” i “astrazenekom”, ali ne i oni koji su primili “sinofarm” i “sputnjik V” (ne va鱉i za decu do 12 godina). Nije mogu ulazak ako ste prve dve doze primili “sinofarm”, a treu “fajzer”.

Svim drugim licima sa prebivalištem u Srbiji mo鱉e biti dozvoljen ulazak u Nemaku samo u sluaju da obavljaju va鱉nu funkciju ili doka鱉u da je njihovo putovanje neodlo鱉no.

Rumunija

U Rumuniju mo鱉ete da uete ako ste vakcinisani, ako ste u poslednjih šest meseci prele鱉ali korona virus ili ako ste u tranzitu i neete se zadr鱉ati du鱉e od 24 sata,

Rusija

Dr鱉avljani Srbije mogu da uu u Rusiju iskljuivo uz negativan rezultat PCR testa ne stariji od 72 sata.

SAD

Ulazak u SAD je mogu uz negativan PCR ili NAAT test, ne stariji od tri dana ili za one koji su prele鱉ali bolest pozitivan test, ne stariji od tri meseca, uz lekarsku potvrdu kojom se tvrdi da je lice bezbedno za putovanje. Preporuuje se da se test uradi i u SAD, izmeu treeg i petog dana po dolasku, kao i da se bude sedam dana u samoizolaciji.

Severna Makedonija

Od poetka septembra naši graani mogu da uu u Severnu Makedoniju samo ako imaju sertifikat o primljene dve voze vakcine (priznaju se sve “naše”), potvrdu o prele鱉anom virusu u poslednjih 45 dana, negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili brzi antigenski do 48 asova.

Slovenija

Za ulazak je neophodan PCR test ne stariji od 72 sata, brzi antigenski ne stariji od 48 sati, potvrda da ste prele鱉ali kovid u poslednjih šest meseci ili potvrda o vakcinaciji bilo kojom od vakcina koje su u upotrebi u Srbiji.

Turska

U Tursku se mo鱉e ui sa potvrdom o potpunoj vakcinaciji (sve vakcine), potvrdom o prele鱉anom kovidu u poslednjih šest meseci ili uz negativan PCR test uraen u poslednja 72 sata ili negativan brzi antigenski ureen 48 sati pre ulaska u zemlju. Mlaima od 18 godina u pratnji vakcinisanih roditelja nije potreban PCR test.

Hrvatska

Srpski turisti mogu da uu uz potvrdu o vakcinaciji (sve vakcine, do devet meseci od prve doze), negativan PCR test (do 72 sata) ili brzi antigenski test (do 48h) ili potvrdu da su prele鱉ali kovid u poslednjih devet meseci.

Deca mlaa od 12 godina u pratnji roditelja mogu da uu bez testova.

Crna Gora

Od 14. septembra ulazak je mogu uz potvrdu o vakcinaciji (sve vakcine), negativan PCR test do 72 sata, brzi antigenski do 48h ili potvrdu o prele鱉anom kovidu u poslednjih šest meseci.

Od navedenog su osloboene osobe mlae od 18 godina.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili PR Agencija za izradu i odr鱉avanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navoenje izvora
Ostale uslove kori禳enja portala proitajte OVDE