Obrenovac, 29.11.2021

5 SAVETA POMOĆU KOJIH ĆETE UŠTEDETI GORIVO!


Izvor: Espreso/Blic/Lokalne novine | Obrenovac, 03.09.2021.
Učinite sve što je do vas i sačuvajte novac!

Foto:Dragana Udovičić


U vreme kada cena goriva na pumpama u Srbiji raste gotovo na nedeljenom nivou i kada je zbog pritiska na cenu barela u svetu, i cenovnike u Srbiji teško predvideti, ušteda na gorivu vrlo je važna za vozače.

Danas litar dizela na pumpama košta nešto više od 163 dinara, a benzina 162 dinara. Ovaj trošak moguće je značajno i smanjiti, a mi vam donosimo pet konkretnih i zanimljivih saveta kako i da ostvarite uštede.

Naime, kako biste uštedeli na gorivu preporuka je da kada vozilo dostigne 2000 obrtaja u minutu, promenite u višu brzinu. Bez obzira na to što vozači nemaju takvu naviku, već pri brzini od 50 km/h vozila mogu biti u četvrtoj brzini, a u zavisnosti od vrste motora čak i u petoj, navodi Tuv Sud, nemačko - austrijska Asocijacija koja se bavi izučavanjem različite regulative na tržištu automobila.

Takođe, ukoliko se vozilo nalazi u četvrtom stepenu prenosa, a ne u drugom pri pomenutoj brzini, potrošnja goriva pada za čak 50 odsto.

Među savetima se nalaze i neki koje većina vozača već praktikuje, a to je da kada ugledate crveno svetlo na semaforu, skinete nogu s gasa i lagano se približite semaforu, bez potrebe da do poslednjeg trenutka pritiskate gas pa posle naglo kočite.

Takođe, Tuv Sud navodi da na autoputu ne bi trebalo voziti brže od 130 km/h, dok savetuju i da se rešite svih bespotrebnih stvari u kolima koje povećavaju masu, samim time i potrošnju, prenosi portal Kamatica.

Dodatnih 100 kilograma u vozilu povećava potrošnju za 0,3 litre, a isto važi i za dodatke poput krovnih kutija i nosača za bicikle koji narušavaju aerodinamiku automobila te povećavaju potrošnju goriva.

Na kraju, 0,2 bara preslabo naduvane gume povećavaju potrošnju goriva i za deset odsto.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE